In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2000













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Bedrijfsarts Geert van Nispen (ArboNed) is voorstander van een 'harde' behandeling
'Burn-outpatiënten met hun neus op de feiten drukken'

"Met een Fiatje 500 een grote stacaravan over de Alpen slepen. Dat kun je wel willen, maar het kàn gewoonweg niet. Het Fiatje loopt zo warm, dat het in de fik vliegt. En pas op dat moment merkt de bestuurder dat het dus niet lukt." Een plastische vergelijking, maar wel een waarmee Geert van Nispen heel duidelijk maakt wat het verschijnsel burn-out nu eigenlijk is. De bedrijfsarts van ArboNed, die ook TCG onder zijn hoede heeft en daarom ook directievoorzitter Jan Looman op z'n spreekuur kreeg, mag als deskundige op het gebied van burn-out worden beschouwd.

Confronterend
De arts is voorstander van een vrij harde aanpak van burn-outpatiënten. "Dat moet wel, omdat in de meeste gevallen getracht wordt de burn-out eenvoudigweg te ontkennen. Het gaat om de onderscheid tussen de ambities van iemand enerzijds en de beschikbare energie anderzijds. Iemand heeft teveel ambities en gebruikt zijn energie verkeerd om z'n ambities te realiseren. En meestal heeft-ie zelf niet in de gaten dat het mis loopt."
Van Nispen: "Dus als ik zo'n patiënt met zijn neus op de feiten druk, kan dat wel eens als confronterend ervaren worden. Meestal in het bijzijn van de echtgenote, die vaak allang in de peiling heeft wat er aan de hand is. Een strak regime in het begin doet het kwartje eerder vallen bij de patiënt. Als dat dan gebeurd is, gaan we een oplossing zoeken."
"Burn-out is niet met medicijnen te behandelen. Wel met praten, met gesprekken. Doel van de behandeling is de patiënt weer op de rails terug te zetten, uiteraard niet om zijn of haar karakter te veranderen. Ze moeten leren een stapje terug te zetten en vooral om wat vaker nee te zeggen."

Blijvend letsel
De bedrijfsarts, die een vooraanstaande rol speelt in de commissie 'burn-out klachten' van het Radboudziekenhuis, wijst er op dat heel veel mensen géén burn-out hebben. "Die hebben eenvoudigweg een wat groter zelfbeschermingsmechanisme. Die kunnen op tijd nee zeggen en terugschakelen, bijvoorbeeld: kom niet aan m'n vrije tijd."
Het komt volgens Van Nispen nauwelijks voor dat behandeling geen vruchten afwerpt. "Tien procent haakt af, die komen niet op de plek terug. Overigens zonder verdere gevolgen. Het komt nauwelijks voor dat mensen na een burn-out psychisch in de put blijven zitten. En vergeet niet: iemand kan beter door een burn-out getroffen worden dan door een hartinfarct of iets dergelijks. Want meestal hou je daar wel blijvend letsel aan over."

...ordent
Orde op zaken

...kiest
'Die bevlogenheid, gelukkig is die er nog'

...confronteert
'Burn-outpatiënten met hun neus op de feiten drukken'

...ontvangt
Lief zijn voor je ondernemers

...reageert
Burgemeester drs. J. van Agt:
'Ondernemingen zijn de basis van ons bestaan'

...onderneemt
Deelnemerslijst Bedrijven Kontakt Dagen

...groeit
Groeisupport denkt mee met ondernemers met groeivragen

...helpt
KvK helpt ondernemers verder op weg

...bekijkt
Leerlingen West-Brabantse scholen bezoeken bedrijven

...spreekt
Startersnetwerk Roosendaal bijeen in het nieuwe RBC-stadion

...innoveert
Nederland gaat digitaal
Uw link naar eigentijds ondernemen

...leert
Junior Kamer Zeeuwsch-Vlaanderen koestert BOS-project