In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2001













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Vraag het de Brandweer

BREDA ­ Brand overkomt altijd een ander. Tenminste, dat denken we. Toch branden er jaarlijks vele bedrijven tot de grond toe af. Het nemen van enkele simpele voorzorgsmaatregelen kan veel ellende voorkomen. De afdeling Preventie van de Bredase Brandweer adviseert bedrijven over brandpreventieve maatregelen en voert periodieke controles uit.

Tijdens de aanvraag van een bouwvergunning wordt al gekeken naar de brandveiligheid van bedrijfspanden. Ondernemers met bouwplannen komen automatisch terecht bij Bouw- en Woningtoezicht voor het aanvragen van hun bouwvergunning. Op advies van de brandweer worden de relevante brandveiligheidseisen meegenomen. Op het moment dat een pand wordt opgeleverd, is het brandveilig. "Dan stopt de Bouwvergunning ook. Het pand staat er immers," vertelt de heer Meijer, coördinator Gebruiksvergunningen van de Bredase Brandweer. "Dan komt de gebruiksvergunning om de hoek kijken. Die heb je nodig om te zorgen dat het pand zo gebruikt wordt dat de brandveiligheidsvoorzieningen op hetzelfde niveau blijven als tijdens de oplevering," vervolgt hij. In de praktijk zie je dat wanneer iemand een pand in gebruik heeft men er logischerwijs in gaat wonen en werken. Zaken die lastig zijn, zoals een dranger op de deur, worden wel eens veranderd. "Mensen vergeten dat zo'n dranger op de deur een bepaalde brandwerende functie heeft. Die deur moet namelijk brand een half uur tegenhouden. Als die deur openstaat, wordt niets tegengehouden. Een gebruiksvergunning zorgt met het stellen van gebruiksvoorwaarden ervoor dat het pand zo wordt gebruikt dat het brandveiligheidsniveau gelijk blijft," zegt Meijer. In Breda is men in elk gebouw waar meer dan 25 personen aanwezig kunnen zijn, verplicht een gebruiksvergunning te hebben.

Periodieke controles
Gebruiksvergunningen moeten bij de plaatselijke Brandweer worden aangevraagd. Meijer legt uit: "Het verschil met een bouwvergunning is dat een gebruiksvergunning permanent is. De Brandweer voert daarom periodieke controles uit. We kijken of het gebouw overeenkomstig de vergunning gebruikt wordt. De frequentie van controleren is aangepast aan de brandgevaarlijkheid van het bedrijf. Om een voorbeeld te geven: industriebedrijven hebben prioriteitcode vier. Bedrijven worden één keer in de vier jaar bezocht. Winkeliers eens in de drie jaar en horecabedrijven elke twee jaar." Tijdens de controles proberen de medewerkers van de Brandweer meer eigen verantwoordelijkheidsgevoel te kweken bij de gebruikers van het pand. Het is de taak van de Brandweer bedrijven bewust te maken van de risico's. Meijer sneed zijdelings al een actueel thema aan: brandveiligheid en horecabedrijven. "We hebben in Breda 290 horecapanden voor carnaval gecontroleerd. Ongeveer de helft daarvan had een gebruiksvergunning. Bij de andere helft hebben we gekeken naar primaire voorzieningen. Uiteindelijk hebben we zestig horecabedrijven aangeschreven met de mededeling dat als ze hun pand niet aanpassen, het pand wordt gesloten. Gelukkig hebben we deze dreigementen niet hoeven uitvoeren. Alles was opgelost," zegt Meijer. Voordeel was dat men in Breda gewend is aan controles door de Brandweer. Meijer: "Men zegt dat Breda een strenge Brandweer heeft, die duidelijk aangeeft waaraan men zich te houden heeft."

Tegenstrijdige eisen
Probleem voor veel ondernemers zijn de vaak tegenstrijdige eisen die gesteld worden. Verschillende eisen maken het ondoenlijk het elke instantie naar de zin te maken. "Je hebt met een aantal partijen te maken. De milieudienst, Brandweer, Arbo-dienst en verzekeringsmaatschappijen. Om een simpel voorbeeld te geven: verzekeringsmaatschappijen eisen nog wel eens een extra slot op een nooduitgang, terwijl wij als Brandweer dat juist niet willen. Mensen kunnen in geval van nood minder snel vluchten." De oplossing hiervoor biedt overleg tussen de verschillende betrokkenen. Uniforme eisen moeten zorgen voor een duidelijk beleid en hogere brandveiligheid. Meijer heeft nog meer wensen en besluit met zijn grootste: "Als we dat voor elkaar krijgen, hebben we al 90% van het pleit gewonnen. Ik bedoel het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel bij het personeel. Je kunt wel de directie van een bedrijf goed voorlichten, maar de medewerkers moeten weten waarom bepaalde voorzieningen in een gebouw zitten. Zij zijn namelijk degenen die in het gebouw werken en bijvoorbeeld deuren openhouden terwijl dat onveilig is." Volgens Meijer moeten ondernemers hun personeel goed voorlichten over brandveiligheid. Dat is iets wat de Brandweer in ieder geval doet. Binnenkort zelfs met een eigen website. Naar verwachting zal het in de tweede helft van dit jaar mogelijk worden om via de website van de gemeente Breda naar de Brandweer door te surfen. Allerlei informatie die bedrijven brandveiliger maken, zoals een checklist en handleiding van ontruimingsplannen, zullen er te vinden zijn. Deze informatie is nu natuurlijk ook al, kosteloos, verkrijgbaar bij de Brandweerkorpsen.


...filmt
Het inbrekersgilde live op het scherm

...start
Het personeel verwennen met gemaksdiensten

...waakt
Hoe meer ogen op straat, hoe beter

...beveiligt
Vraag het de brandweer

...helpt
Klanten klagen nooit...zij zappen!

...spreekt
In't kort

...groeit
Moerdijk heeft 16 ha bedrijfsgrond nodig

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...onderneemt
Ondernemen is groeien

...herbergiert
Café De Vriendschap is uniek

...bouwt
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

BKD Special:

...netwerkt
BKD Business Dagen West-Brabant

...bezoekt
Deelnemers BKD Business Dagen

...presenteert
West-Brabant-stand tijdens BKD Businessdagen

...tipt
Tips voor beursbezoekers