In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl








Overwerk vastleggen

Werkgevers moeten de mogelijkheid van overwerk bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst vastleggen. Dat heeft het Europese Hof in februari bepaald naar aanleiding van een ontslagzaak na het weigeren van overwerk.

Bron PW




80 % van de huidige Europese Online marktplaatsen zullen verdwijnen

Van de huidige vijfhonderd Europese online marktplaatsen zullen minder dan 100 overleven. Dit stelt onderzoeksbureau Jupiter MMXI.

Jupiter MMXI heeft drie criteria gedefinieerd die succes moeten garanderen. Dit zijn: snelle groei van de hoeveelheid transacties, steun door de achterliggende industrie en integratie met offline services en regionale ondersteuning voor klanten.

Top tien
In de top tien van marktplaatsen met een grote kans van slagen staat ook het vanuit Nederland gestarte Eumedix, een marktplaats voor medische hulpmiddelen. Verder voldoen onder meer de Britse ondernemingen Band-X (bandbreedte verkoop), Buildonline (bouw) en het Belgische Pefa (vishandel) aan de criteria. De andere door Jupiter MMXI genoemde bedrijven zijn Acequote (UK, mkb-artikelen), Eu-supply.com (Zweden, bouwmateriaal), IngredientsNet.com (Ierland, levensmiddel-ingrediënten), Mondus (Duitsland, mkb-artikelen) en PhoneTrade (Zweden, mobiele telefonie). Wie buiten de boot zullen vallen, zegt Jupiter niet. De Europese online business-to-businessmarkt vertegenwoordigt nu een waarde van 200 miljard euro, circa anderhalf procent van de Europese handel. In 2004 moet dat gegroeid zijn tot 1,8 biljoen euro, zo zeggen de onderzoekers.

bron: Emerce






Vluchtige tik op de billen mág in Italië

Het Hof van Cassatie in Rome heeft onlangs bepaald dat een tikje op de billen van een collega moet kunnen, mits de tik ´vluchtig en eenmalig´ is. De zaak was aanhangig gemaakt door een vrouwelijke ambtenaar die bezwaar maakte tegen de avances van haar baas. Het Hof oordeelde dat er geen sprake van seksuele intimidatie was, zo meldde het Algemeen Dagblad onlangs. Liefdesverhoudingen op het werk blijken in Italië niet ongewoon te zijn. Uit een onderzoek van de Italiaanse werkgeversvereniging Confindustria bleek dat zeventig procent van de ondervraagde zakenlieden wel eens een affaire op het werk had gehad.

bron: PW Vakblad





Ook managers passen nu voor overwerk

Overwerk roept bij managers steeds meer weerstand op. De loyaliteit aan de werkgever neemt af, terwijl de waarde die wordt gehecht aan het privé-leven toeneemt. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Britse Institute of Management.

Volgens onderzoeksbureau Motivaction in Amsterdam tekent de aversie tegen overwerk in Nederland zich iets minder scherp af dan in Engeland. In het Britse onderzoek zegt zeventig procent van de ondervraagde managers altijd meer dan veertig uur per week te werken. Veertig procent werkt meer dan vijftig uur en vijf procent draait zeker nog eens tien uur extra. Vermoedelijk hechten Britse leidinggevenden meer belang aan hun werk en carrière dan hun Nederlandse collega's, en slagen ze er daardoor slechter in een goede balans tussen werk en privé te vinden. Met de toenemende overuren neemt de loyaliteit ten aanzien van de werkgever af. In Engeland zegt inmiddels 45 procent van de managers werk ondergeschikt te vinden aan het privé-leven.

Directeur Harry Starren van managementcentrum De Baak van vno-ncw herkent de onderzoeksgegevens. "Ook in Nederland is het balansvraagstuk een hot item. Volgens de wet van de afnemende meeropbrengst kan structureel overwerken een gevaar vormen voor de efficiency. In zo'n geval moet iemand tegen zichzelf beschermd worden. Een motor mag wel even boven zijn optimum draaien, maar moet ook op tijd terugzakken", aldus Starren.



Bron: PW Vakblad






...filmt
Het inbrekersgilde live op het scherm

...start
Het personeel verwennen met gemaksdiensten

...waakt
Hoe meer ogen op straat, hoe beter

...beveiligt
Vraag het de brandweer

...helpt
Klanten klagen nooit...zij zappen!

...spreekt
In't kort

...groeit
Moerdijk heeft 16 ha bedrijfsgrond nodig

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...onderneemt
Ondernemen is groeien

...herbergiert
Café De Vriendschap is uniek

...bouwt
Een ambitieus bedrijvenpark: Steenakker

BKD Special:

...netwerkt
BKD Business Dagen West-Brabant

...bezoekt
Deelnemers BKD Business Dagen

...presenteert
West-Brabant-stand tijdens BKD Businessdagen

...tipt
Tips voor beursbezoekers