In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2001

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda

Bedrijven
WVS Groep
Aannemersbedrijf De Kort
Buro De Loos B.V.
De Boeck B.V.
Van Den Bergh Bouw
Het Markiezenhof
Bruynzeel
Rabobank / KvK Bergen op Zoom
Van Oers Autobanden BV
Bernaards Transport
Philip Morris Holland BV
Lamb Weston/Meijer VOF
Informa Automatisering BV
Van Der Sande Makelaardij
Teleteam Nederland BV
PricewaterhouseCoopers
Startende ondernemers in Bergen op Zoom krijgen eigen netwerk
Veel startende ondernemers blijken benieuwd naar de ervaringen van collega-ondernemers die al wat langer bezig zijn. Hoe hebben zij de valkuilen op het ondernemerspad weten te ontwijken? Maar ze willen ook weten hoe andere starters het redden. De opkomst tijdens de eerste bijeenkomst voor startende ondernemers in Bergen op Zoom, 26 maart in het Golden Tulip hotel, was dan ook ver boven verwachting.

Het initiatief voor de bijeenkomst is genomen door de Rabobank Bergen op Zoom in samenwerking met de Kamer van Koophandel Breda en de gemeente Bergen op Zoom. Zij zien dit als een eerste stap naar een startersnetwerk zoals dat ook in Roosendaal en Breda al van de grond is gekomen. Het startersnetwerk richt zich op reeds gestarte ondernemers die maximaal vijf jaar bezig zijn. Voor mensen die al wat langer bezig zijn, is er al de JBO (Jonge Bergse Ondernemers), maar voor echte starters bestond er nog niets. Het is juist gebleken dat voor beginnende ondernemingen de eerste vijf jaar de moeilijkste zijn. Maar liefst zestig procent overleeft de eerste jaren niet. "Eeuwig zonde", vindt manager bedrijven Cor Willemse van de Rabobank Bergen op Zoom.

Verrast
Willemse was aangenaam verrast door de grote belangstelling. "We hadden gehoopt met een man of 25 te kunnen beginnen, maar van tevoren hadden we al zeker negentig aanmeldingen. Uiteindelijk waren er ruim honderd genodigden, van 54 bedrijven. Dat geeft aan dat er een duidelijke behoefte bestaat." Onder de sprekers waren wethouder Cees van der Weegen en Mark Brekoo van ABAB Accountants, die aan de hand van voorbeelden de zes belangrijkste valkuilen waar startende ondernemers in kunnen tuimelen illustreerde. Dankzij de hoge opkomst konden ook al gelijk spijkers met koppen worden geslagen. Alle aanwezige ondernemingen waren ge´nteresseerd in deelname aan het netwerk. Daarnaast bleken tien ondernemers bereid een voortrekkersrol op zich te nemen. Tot groot genoegen van de initiatiefnemers zijn die afkomstig uit sterk uiteenlopende branches, van een exportbemiddelaar, een notaris, tot een electrotechnisch bureau.

Drempelverlagend
De problemen en vraagtekens waar een beginnende ondernemer op kan stuiten zijn zeer divers van aard. Dan kan variŰren van 'hoe kan ik doorgroeien' en 'hoe vind ik afzetmarkten', tot 'wat komt er kijken bij het aannemen van personeel'. Meer ervaren ondernemers kunnen daar vaak alles over vertellen. Leren van de valkuilen die anderen tegen zijn gekomen. "Onze insteek is om reguliere bijeenkomsten te gaan houden rond bepaalde thema's", vertelt Willemse. Het belangrijkste is dat een netwerk sterk drempelverlagend werkt, vindt hij. Daarnaast kan het netwerk in een sociale behoefte voorzien. Gezamenlijke etentjes en uitstapjes behoren dan tot de mogelijkheden. Het enthousiasme in elk geval was groot, zegt Willemse. "Bij de borrel achteraf was iedereen nog druk in gesprek. Dat spreekt al boekdelen." Maandag 23 april is er een vervolgbijeenkomst gehouden om afspraken te maken over hoe het netwerk vorm moet krijgen, bijvoorbeeld welke plaats het bestuur krijgt, welke rechtsvorm het beste is en hoe de vertegenwoordiging van de verschillende branches kan worden gewaarborgd. Namens de Rabobank Bergen op Zoom treedt Lia Hendrikx op als contactpersoon. Zij zal het netwerk in de eerste fase begeleiden en de kennis en ervaring die de bank bezit op tal van gebieden ter beschikking stellen.


...golft
Citygolf biedt andere blik op Breda

...start
"Het kleine werk voorbij"

...support
Waar de wave stopt...

...sponsort
"Toen ik er kwam, was er niks..."

...spreekt
In 't kort

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...telewerkt
Telewerken een succes

...reinigt
Stomerij De Zon verruimt horizon

...helpt
KvK helpt starters

Bedrijvig Bergen op Zoom

...investeert
Bergen op Zoom investeert in veelzijdige bedrijvigheid

...groeit
Bergen op Zoom, centrum door de eeuwen heen

...verbetert
De sfeervolle huiskamer voor de regio

...ontwikkelt
Geconcentreerde detailhandel in ontwikkeling

...bouwt
Volop ontwikkeling in hoogwaardige kantoorpanden

...stimuleert
Gemeentelijke stimulering - toerisme & recreatie