In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2001













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Columns
Dick van der Hoff
Cees Budding
Christ-Jan Danen
Annet van Hemmen
Nieuw Stadsdeel: Spoorzone Breda
Cees Budding
gemeente Breda, afd. Economische zaken



Zoals u waarschijnlijk al weet heeft het rijk besloten de spoorzone Breda toe te voegen aan de rijkslijst van nieuwe sleutelprojecten. In het kader van de vijfde nota ruimtelijke ordening zijn dit de projecten die opgezet worden om stationsomgevingen te laten verworden tot hoogwaardige openbaarvervoer terminals en toplocaties voor wonen en werken en die een bijdrage kunnen leveren aan de versterking van de nationale economische structuur. De gemeente is daarom druk bezig plannen te ontwikkelen voor de transformatie van de spoorzone in een hoogwaardig stedelijk gebied voor wonen, werken en recreëren. Deze planperiode loopt van 2000 tot 2020/25.
Deze ontwikkeling is mede gebaseerd op de stadsvisie waar gestreefd wordt naar een vitaal, duurzaam en complete stad. In dat kader wordt continue nagedacht over de meest wenselijke inrichting van de stad. De komst van de HSL-shuttle en de aanwijzing van de spoorzone van Breda als nieuw sleutelproject heeft ertoe geleid dat de spoorzone als stedelijk herstructureringsgebied aan de orde is.

Een gebied met grote ontwikkelingspotenties gericht op:

het benutten van het te ontwikkelen openbaar vervoerknooppunt,
het benutten van de ligging nabij het centrum
intensief en hoogwaardig ruimtegebruik
kennis- en arbeidsintensieve werkgelegenheid
functiemenging van wonen, werken en recreeren
duurzaam beheer en inrichting

De economische betekenis van de spoorzone gaat met de transformatie van het gebied veranderen. De transformatie richt zich daarbij onder meer op de bevordering van het economisch klimaat in Breda in brede zin. Wordt het gebied momenteel gedomineerd door een diversiteit aan bedrijven in de toekomst zal het gebied zich meer en meer ontwikkelen als het kantoormilieu van Breda. Daarnaast is er ook plaats voor hoogwaardige kleinschalige bedrijfsvormen die meer gericht zijn op de nieuwe economie waarbij dienstverlening, kennis- en innovatieontwikkeling voorop staat.
Als eerste stap wordt het huidige stationsgebied aangepakt, waarnaast een nieuw station ook het eerste kantoorprogramma uit de grond zal verrijzen. Hoofddoel voor dit onderdeel is het ontwikkelen van een euregionaal vervoerknooppunt en zakencentrum.
Het proces om te komen tot transformatie staat de komende jaren centraal met de aantekening dat het hier om een zeer lange planperiode gaat. In die planperiode van 20 tot 25 jaar schuilt de het succes van het plan. Transformatieprocessen duren lang en vergen inspanning, keuzes, risico's, alternatieven, flexibiliteit en geduld maar wel met inachtneming van de gestelde ambities en doelen.


...golft
Citygolf biedt andere blik op Breda

...start
"Het kleine werk voorbij"

...support
Waar de wave stopt...

...sponsort
"Toen ik er kwam, was er niks..."

...spreekt
In 't kort

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...telewerkt
Telewerken een succes

...reinigt
Stomerij De Zon verruimt horizon

...helpt
KvK helpt starters

Bedrijvig Bergen op Zoom

...investeert
Bergen op Zoom investeert in veelzijdige bedrijvigheid

...groeit
Bergen op Zoom, centrum door de eeuwen heen

...verbetert
De sfeervolle huiskamer voor de regio

...ontwikkelt
Geconcentreerde detailhandel in ontwikkeling

...bouwt
Volop ontwikkeling in hoogwaardige kantoorpanden

...stimuleert
Gemeentelijke stimulering - toerisme & recreatie