In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2001

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com
Meubelboulevard en Mobiliteitscentrum
Geconcentreerde detailhandel in ontwikkeling

BERGEN OP ZOOM ≠ De moderne consument wil efficiŽnt inkopen doen. 'Kijk en vergelijk' luidt het devies van de klant. Of het nu gaat om een nieuw bankstel of een flitsende auto. De gemeente Bergen op Zoom komt deze trend tegemoet door de detailhandel te concentreren. Aan de Van Konijnenburgweg is onlangs de meubelboulevard geopend en ook voor een hoogwaardig mobiliteitscentrum op het voormalige veilingterrein zijn vergevorderde plannen.

Een deel van de meubelboulevard aan de Van Konijnenburgweg

"In april vorig jaar hebben we het oude veilingterrein gekocht van de Greenery. We gaan daar een mobiliteitscentrum realiseren," vertelt wethouder Van der Weegen. Op dit terrein van ongeveer 4,2 hectare aan de noordoostzijde van de wijk Meilust zal het centrum worden gebouwd. Het te ontwikkelen mobiliteitscentrum dient een duidelijk herkenbare stijl te krijgen. 'Stand-alone gebouwen' zullen er niet verrijzen, maar een kwalitatief hoogstaand geheel van auto- en motorbedrijven. Iedere consument in de regio moet weten dat hij voor een vervoermiddel in het mobiliteitscentrum aan het juiste adres is. Na gesprekken met geÔnteresseerde ondernemers heeft de gemeente een extern bureau opdracht gegeven een ontwikkelingsvisie op te stellen. Deze visie bestaat uit een stedenbouwkundig en een beeldkwaliteitplan. De betrokken ondernemers waren enthousiast over de tekeningen. De ligging voor de geplande activiteiten is goed te noemen. Het gebied heeft een goede ontsluiting via de Oude Moerstraatsebaan op de Marconilaan Noord die weer kort aansluit op de Randweg Noord. Het bestemmingsverkeer kan zo worden afgevloeid zonder overlast te veroorzaken. "We noemen het nadrukkelijk geen autoboulevard, maar mobiliteitscentrum. Dat biedt ook andere ondernemers, bijvoorbeeld motorbedrijven, de mogelijkheid zich daar te vestigen," vertelt Erik Hommel van het bureau Economische Zaken. Bedoeling van de gemeente is niet om alleen maar zes of zeven bedrijven met zoveel mogelijk auto's bij elkaar zetten; kwaliteit moet er worden geboden. Van der Weegen: "Er zou een soort winkelidee moeten ontstaan. Consumenten kunnen op hun gemak eens rondstruinen door de zaken. Met aan de twee achterkanten van de showroomgedeelten de mogelijkheid voor garageactiviteiten of verkoop van tweedehands auto's." Het idee is mede ontstaan uit het verlangen van de Bergse dealers naar een locatie waar concentratie van automerken mogelijk is. Het is een landelijke trend dat autobedrijven steeds meer bij elkaar gaan zitten. Consumenten kunnen in een korte tijd makkelijk het aanbod vergelijken. De ene consument besluit tot aanschaf van een Duitse middenklasser, de andere kiest voor een Japans fabrikaat. Per saldo zal het mobiliteitscentrum een zuigende werking hebben op consumenten. Het voordeel voor de dealers ≠ meer verkopen ≠ ligt voor de hand. De grootste plus voor de gemeente laat zich ook raden. De locaties die de autodealers ≠ vaak in de nabijheid van het centrum - achterlaten zullen na hun vertrek naar het mobiliteitscentrum anders worden ingevuld. Er wordt gedacht aan het bouwen van kantoren en appartementen.

Aan ruimte geen gebrek in Bergen op Zoom

Hartstikke druk
Van der Weegen wijst weer naar de luchtfoto van Bergen op Zoom in zijn kantoor: "Aan de Van Konijnenburgweg is onlangs de meubelboulevard officieel geopend. Ik liep daar zelf afgelopen zaterdag en het was er hartstikke druk. De boulevard met een aantal meubel- en aan meubels verbonden -zaken is nu al een succes. Het is alleen jammer dat je aan de overzijde van de meubelboulevard een rommelig gebied hebt. De brandweerkazerne, een oude melkfabriek, Kwikfit; er zit eigelijk van alles wat. Wij proberen met de ontwikkeling van dit terrein de overgang van wonen ≠ er staan ook prachtige woonhuizen ≠ naar detailhandel goed op elkaar af te stemmen. Wij vinden dat een belangrijk project voor de toekomst."

Zwembad De Schelp

Jachthaven en Geertruidapolder
Verder bekijkt de gemeente Bergen op Zoom wat te doen met een sterk verouderd bedrijventerrein. Aan het water heeft men een prachtige en nieuwe wijk, de Bergse Plaat, gebouwd. Aan de Binnenschelde heeft men recreatiewater. De Schelp heet het nieuwe zwembad en er komt een multifunctioneel sportcentrum. Verder is er een boulevard en het stadspark Kijk in de Pot aangelegd. Probleem is echter het verouderde bedrijventerrein dat in de buurt ligt. De wethouder vertelt: "Logischerwijs zou je gaan revitaliseren. Wij denken dat je in dat gebied ook andere functies zou moeten onderbrengen." Er is echter een probleem. De huidige bewoners willen niet zomaar verkassen. "In het gebied zijn veel kermisexploitanten gevestigd. Bergen op Zoom is van oudsher een kermisstad en we zijn ook blij dat deze mensen in onze gemeente wonen. Minder tevreden zijn we met de locatie waar. We willen op die plaats namelijk toeristisch-recreatieve activiteiten ontwikkelen. Voor de betreffende mensen is de huidige situatie ook niet ideaal, want de stad komt steeds dichterbij," aldus Van der Weegen. "Tegenwoordig is groen ook belangrijk op een bedrijventerrein. Straten en wegen moeten goed verzorgd zijn en het imago van het bedrijventerrein straalt af op de bedrijven," vervolgt de wethouder. Een ontwikkelingsvisie voor dit gebied moet nog worden opgesteld.


...golft
Citygolf biedt andere blik op Breda

...start
"Het kleine werk voorbij"

...support
Waar de wave stopt...

...sponsort
"Toen ik er kwam, was er niks..."

...spreekt
In 't kort

...informeert
KvK helpt de ondernemer verder op weg

...telewerkt
Telewerken een succes

...reinigt
Stomerij De Zon verruimt horizon

...helpt
KvK helpt starters

Bedrijvig Bergen op Zoom

...investeert
Bergen op Zoom investeert in veelzijdige bedrijvigheid

...groeit
Bergen op Zoom, centrum door de eeuwen heen

...verbetert
De sfeervolle huiskamer voor de regio

...ontwikkelt
Geconcentreerde detailhandel in ontwikkeling

...bouwt
Volop ontwikkeling in hoogwaardige kantoorpanden

...stimuleert
Gemeentelijke stimulering - toerisme & recreatie