In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Columns
Christ-jan Danen
Barend Hohmann
Peter Schuitmaker
Groeien zonder pijn
Peter Schuitmaker
Directeur BB O&F



Overheid en bedrijfsleven knokken om het hardst voor economische ontwikkeling. De internationale worsteling om de concurrentiepositie, de werkgelegenheidsgroei en de welvaart is moordend. Maar groeien veroorzaakt ook pijnlijk letsel in de directe leefomgeving. En de politiek wil dat deze pijn moet worden verlicht. Dus lijken knellende belemmeringen bij de bedrijfsvoering onvermijdelijk om de leefomgeving blijvend te ontzien. Maar dan wel zo, dat de concurrentiepositie tot het buitenland niet verder wordt aangetast. Gemeenten staan steeds meer voor een integrale afweging tussen milieu- en ruimtelijke belangen. Milieunormen, ruimtelijke ordening en bouwvoorschriften worden geïntegreerd ontwikkeld. Zo lijken de licht-, geur- en geluidsnormen eindelijk weer eens te kunnen worden opgerekt. Maar niets is minder waar. De ALARA (As Low As Reasonable Achievable) duimschroeven worden flink aangedraaid. En het is ontoereikend om de milieubelasting enkel maar te bedwingen. Preventie en aanpak bij de bron is de opgelegde strategie. Nieuwe complexe bedrijfsprocessen en milieuinvesteringen gaan de vergunningverlener en de handhaver steeds vaker en verder boven de pet. Dus wordt meer en meer een beroep gedaan op de creativiteit van de individuele ondernemer. Waar bedrijven vroeger werden geconfronteerd met spijkerharde maar transparante en eenduidige voorschriften, worden bedrijven nu veelal geplaagd met amvb's. Dus ... legt ú nu maar aan óns uit hoe en waarom u de afvalpreventie, afvalscheiding, energiebesparing, waterbesparing en transportpreventie ALARA hebt geregeld!

Een vooruitstrevende Gemeente laat u niet modderen maar timmert aan haar kennis en vaardigheden om efficiënter te kunnen optreden als vergunningsverlener en handhaver. Een stevig SAM subsidieprogramma helpt milieuambtenaren beter om te gaan met de 'verruimde reikwijdte' van vergunningsverlening en handhaving. Is uw Gemeente inmiddels ook al dit pad ingeslagen? U ontkomt er ondertussen niet aan om zélf een milieuprogramma te ontwikkelen waarin u aangeeft hoe u het allemaal ALARA hebt geregeld. En als u geluk hebt valt u onder de deregulering en kunt u volstaan met een melding. Voor milieu-investeringen benut u natuurlijk VAMIL en MIA en klopt u aan bij uw financier voor groenfondsen. Zo wordt ook úw groeipijn toch weer een beetje dragelijk!




...adviseert
Bedrijfsopvolging en de DGA-Test

...start
Met kunst te koop lopen

...innoveert
Kennis is nodig om te overleven Brabant heeft omschakeling naar kennisintensieve economie nodig

...discussieert
Kwaliteitsimpuls centrum Zevenbergen

...ondersteunt
Aanleg oostelijke randweg Zevenbergen versneld

...behoudt
Jaarresultaten 2002 resultaat blijft op peil

...vestigt
78 nieuwe vestigers in 2002

...versterkt
Innovatie-campagne KvK-Syntens van start

...onderneemt
Wie is de meest innovatieve ondernemer?

...kleedt
Modespecial

...netwerkt
GAIA: professioneel vrouwennetwerk

...beleeft
Blunders en successen; beleef 't samen bij de JOS!

...transporteert
Het doel heiligt de middelen

...rijdt
Bedrijfswagens: zoveel hoofden, zoveel zinnen...

...spreekt
In 't Kort

...vervoert
Bedrijfswagen
special

...showt
Bedrijfswagen
special

...reikt
Ondernemers onderkennen het belang van hechte samenwerking

...onderneemt
Basisschoolleerlingen hebben de beroepen van hun keuze ervaren

...onderschrijft
Gemeente Breda onderschrijft belang van beveiliging bedrijventerreinen

...constateert
Weer minder uitgifte bedrijventerreinen

...onderzoekt
Helft bedrijven en instellingen slachtoffer van criminaliteit