In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Kennis is nodig om te overleven Brabant heeft omschakeling naar kennisintensieve economie nodig
Moet een bedrijf innoveren om te overleven? "Ja", zegt Hans Ries, algemeen directeur van het TNO instituut Milieu, Energie en Procesinnovatie (MEP),"want bijna altijd zullen de overlevingskansen zonder vernieuwing afnemen. Investeren in kennis is een middel om te overleven." Wil Brabant zijn internationale concurrentiepositie en economische vitaliteit niet verder zien verslechteren dan is een verdere omschakeling nodig naar een meer kennisintensieve economie. Deze omschakeling heeft ook de ondersteuning en stimulering van de provinciale overheid nodig.


Hans Ries, directeur van TNO-MEP zal een van de inleiders zijn tijdens de innovatiedag die de kamer samen met Syntens, de Hogeschool Brabant en TNO-MEP organiseert op 16 april. In de volgende Kamerkrant volgt hierover meer.
Foto: TNO-MEP

Maar innoveren betekent risico's lopen al is het maar omdat het vaak een kostbare aangelegenheid is en keuzes gemaakt moeten worden. Ries: "Het vermogen tot aanpassen en vernieuwen wordt steeds belangrijker. Markten zijn geliberaliseerd waardoor er meer concurrentie optreedt. Dat effect wordt nog eens versterkt door de toenemende internationalisatie. Concurrenten zitten niet alleen meer om de hoek. Moderne communicatiemiddelen zorgen dat technologische kennis en marktkennis zich zeer snel verspreiden maar ook snel verouderen. De kennispool waar bedrijven uit kunnen putten is omvangrijk en ook snel aangevuld met nieuwe kennis en know-how. Voor ondernemers zijn er talrijke mogelijkheden om concurrenten te slim af te zijn. Daar komt nog bij dat ook de klant steeds vaker bereid en in staat is om internationaal te shoppen."

TNO-MEP is een contract R&D instituut dat duurzame oplossingen biedt voor problemen op het gebied van milieu, energie en procesinnovatie. De internetsite www.mep.tno.nl geeft hier veel voorbeelden van.Ries: "Het wordt belangrijk om na te denken over vernieuwingen. Bedrijven moeten zich de vraag gaan stellen welke nieuwe opties er zijn om hun innovatiekracht wezenlijk en blijvend te versterken. Ze zullen dan snel tot de ontdekking komen dat ze naast interne aanpassingen ook moeten gaan nadenken over vormen van externe samenwerking in kennisnetwerken. En dan staat ineens de regio in het middelpunt van de belangstelling, met name, maar niet alleen, voor het midden- en kleinbedrijf. Alle innovatiestudies wijzen op het belang van het scheppen van de geëigende regionale structuren om de nieuwe innovatie-uitdagingen aan te kunnen. Juist op dit gebied geldt: denk mondiaal, handel regionaal." Voor West-Brabant is het van belang dat de relatief sterke sectoren als de procesindustrie en de logistieke dienstverlening zich versterken en dat de economische structuur zich verbreedt. Versterking van de concurrentiekracht door innovatie is geboden. Aangezien West-Brabant een relatief dunne kennisinfrastructuur kent zal de regio de komende jaren een betere aansluiting moeten vinden bij kenniscentra als hogescholen, en universiteiten maar ook bij het bedrijfsleven. De voortschrijdende kennisintensivering in zowel de industrie als de logistiek en de dienstverlening leidt tot een groeiende vraag naar hoger opgeleiden. Het opleidingsniveau van de beroepsbevolking groeit, hoewel in West-Brabant nog sprake is van een achterblijvend opleidingsniveau van de bevolking in vergelijking met het landelijk gemiddelde.

In zijn Eindejaarsrede heeft ook kamervoorzitter Schipper benadrukt dat bevordering van kennisintensieve bedrijfsactiviteiten voorrang moet hebben. De KvK houdt zich vooral in de ondersteunende sfeer bezig met de bevordering van kennisintensieve bedrijvigheid. Daarom zal de kamer met TNO-MEP, de Hogeschool Brabant en Syntens op 16 april een innovatiedag organiseren. Meer informatie hierover volgt in de komende Kamerkrant.

Meer informatie
Internet: www.mep.tno.nl

Of Huub Dormans:
E-mail: hdormans@breda.kvk.nl
Tel.: (076) 564 69 36


...adviseert
Bedrijfsopvolging en de DGA-Test

...start
Met kunst te koop lopen

...innoveert
Kennis is nodig om te overleven Brabant heeft omschakeling naar kennisintensieve economie nodig

...discussieert
Kwaliteitsimpuls centrum Zevenbergen

...ondersteunt
Aanleg oostelijke randweg Zevenbergen versneld

...behoudt
Jaarresultaten 2002 resultaat blijft op peil

...vestigt
78 nieuwe vestigers in 2002

...versterkt
Innovatie-campagne KvK-Syntens van start

...onderneemt
Wie is de meest innovatieve ondernemer?

...kleedt
Modespecial

...netwerkt
GAIA: professioneel vrouwennetwerk

...beleeft
Blunders en successen; beleef 't samen bij de JOS!

...transporteert
Het doel heiligt de middelen

...rijdt
Bedrijfswagens: zoveel hoofden, zoveel zinnen...

...spreekt
In 't Kort

...vervoert
Bedrijfswagen
special

...showt
Bedrijfswagen
special

...reikt
Ondernemers onderkennen het belang van hechte samenwerking

...onderneemt
Basisschoolleerlingen hebben de beroepen van hun keuze ervaren

...onderschrijft
Gemeente Breda onderschrijft belang van beveiliging bedrijventerreinen

...constateert
Weer minder uitgifte bedrijventerreinen

...onderzoekt
Helft bedrijven en instellingen slachtoffer van criminaliteit