In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2003

advertenties
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
www.deondernemer.com
Oostelijk avontuur
Metaalbedrijf uit Gilze ook succesvol in Thailand

Er zijn nauwelijks bedrijven in het MKB te vinden die hun productie over de grens uitbesteden. Er worden soms pogingen ondernomen in het voormalige Oostblok, maar vaak blijkt die relatief kleine afstand al succes in de weg te staan. TTB uit Gilze gaat een stapje verder en produceert zelfs in Thailand. Opvallend is dat dit metaalbedrijf wel succesvol is.


Directie TBB, Jack van Hoek en Rob Bosmans.

Rob Bosmans en Jack van Hoek startte hun metaalbedrijf op traditionele wijze: achter in de schuur. Al snel kwam de erkenning, want TV-producent John de Mol waardeerde de flexibele instelling van de onderneming uit Gilze. Verschillende aansprekende projecten zoals bijvoorbeeld een aantal toepassingen voor de Staatsloterijshow stuwden Technisch Buro Boshoek (TBB) omhoog en was reden voor de verhuizing naar de Tilburgsebaan. Ondertussen werkten er vijftien personeelsleden en werd er flink geïnvesteerd in het machinepark. Tot dan was het bedrijfsverhaal van TBB nog geen spannend jongensboek, maar dat veranderde twee jaar geleden. Rob Bosmans zocht op dat moment naar nieuwe mogelijkheden. Zijn vriend Harrie bood de oplossing. "Harrie en ik woonden vroeger in dezelfde straat en we zijn echt samen opgegroeid. Jaren geleden is hij naar Thailand geëmigreerd. We hebben contact gehouden en toen hij in Thailand voor zichzelf begon, vroeg hij of we konden samenwerken," zegt Rob Bosmans. De ondernemers brainstormden en vonden elkaar. Bepaald seriematig werk zou voortaan in Thailand worden vervaardigd. TBB in Nederland verzorgt de verkoop, de voorbereidingen, een prototype enz. en de productie gaat naar Thailand met permanent Nederlands management.


Rob Bosmans samen met een aantal werknemers van de productieafdeling in Thailand.

Grotere opdrachten
Het lijkt een simpele en lucratieve motivering om de productie van eenvoudiger werk in een lage lonen land zoals Thailand te laten uitvoeren. "De loonkosten zijn in Nederland erg hoog. Dat is een bekend gegeven. Verder is het prachtig om in Nederland veel mensen in dienst te hebben, maar wat doe je als je moet inkrimpen? Volgens mij heb je daar als ondernemer een dagtaak aan. Met de verplaatsing van een deel van de productie ondervang je een deel van die mogelijke problemen," zegt Bosmans. Ook de afwisseling in werkzaamheden voor de Nederlandse medewerkers is bij TBB dankzij de uitbesteding naar Thailand groter dan bij collega's. Ook de reacties van de klanten van TTB zijn positief. Het prijsvoordeel vergoedt kleine ongemakken. "We kunnen producten goedkoper aanbieden, maar dan moeten er wel een paar zaken goed worden afgesproken. Denk bv aan levertijden van twee, drie maanden . Als die voorwaarden geen probleem zijn, scheelt het de klant gewoon heel veel geld." Belangrijk is verder dat het bedrijf de klanten zo beter kan binden. "We kunnen nu aantallen maken die groter zijn dan dat we met onze medewerkers in Nederland ooit zouden kunnen. Klanten hoeven dus met grotere opdrachten niet naar anderen. Dat is heel belangrijk," weet de energieke ondernemer.

Oostelijk avontuur
Toch is het niet alleen maar zonneschijn die via Thailand op het bedrijf uit Gilze schijnt. "Het is niet zo simpel als het lijkt. Een probleem is vaak het begeleiden van het project. Denk aan communicatiestoornissen en cultuurverschillen, want je moet heel goed weten hoe een product gemaakt moet worden ," zegt Bosmans. Het is ook zondermeer noodzakelijk om een belang in de buitenlandse firma te nemen. "Je houdt daarmee ook de kostprijs laag. Als je begint en het gaat lopen, wat gebeurt er dan? De prijs gaat vaak omhoog en het voordeel is al snel weg," weet Bosmans. Of hij ook zonder zijn Thaise vriend zich in het oostelijke avontuur had gestort, is voor Rob Bosmans geen vraag. "Nee, nooit. Kijk naar ondernemers die in Polen of Tsjechië gaan pionieren. Dat is relatief gezien vlakbij, maar eindigt ook vaak in een kouwe kermis. En dan is Thailand nog een ander verhaal, want dat is gewoon heel ver weg. Het is vierentwintig uur reizen. Ik verwacht daar weinig Nederlandse concurrentie te zien," besluit Bosmans.

Maar er is meer dan zaken doen alleen. Zo hebben de paters in Bangkok het Don Bosco-Project. Dit is een onderwijsproject voor locale kansarme jongeren, gericht op metaal en electro. De paters zijn met dit project geheel afhankelijk van giften. TBB is een van de sponsoren van dit project, en geeft naast geldelijke steun, jongeren de mogelijkheid om in de praktijk het vak te leren. Met deze gerichte vakopleiding krijgen jongeren een kans op een nieuwe toekomst.

Meer informatie
TBB Gilze
Tilburgsebaan 14
5126 PH Gilze
Tel: 0161 - 456133
Fax: 0161 - 453609
E-mail: info@tbbgilze.nl
Internet: www.tbbgilze.nl


...adviseert
Metaalbedrijf uit Gilze ook succesvol in Thailand

...start
Ambachtelijk krijt maken voor bijna de gehele Nederlandse markt

...vraagt
Enquête naar West-Brabantse economie

...stimuleert
Scholing voor recreatie- ondernemers stimuleert

...adviseert
KvK wil branche- overleg voor Breda

...behaalt
KvK West-Brabant wint verkoopprijs

...helpt
TIM helpt bedrijven meer rendement uit de website te halen

...evalueert
"Echt makkelijk is het niet gegaan..."

...kijkt terug
Jochem Vlemmx: "We hebben de tijd ook wel meegehad..."

...wint
Internet in het Brabantse voetlicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Grensoverschrijdend zaken doen

...belooft
Organisatie belooft spetterende Regio Business Dagen in Breda

...huisvest
Markendaal: wonen en werken ontmoeten water

...informeert
Deelnemerslijst BKD Roosendaal

...nomineert
"Hoe dichter we bij de uitreiking komen, hoe meer competitie gevoel we krijgen"

...spreekt
In 't kort