In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Niels van Loon, 2,5 jaar na de vliegende start van SnowPlaza
"Echt makkelijk is het niet gegaan..."

Niels van Loon's SnowPlaza aan het Gouvernementsplein was slechts vier dagen open toen het eerste exemplaar van De Ondernemer verscheen. Vol vuur en brandend van ambitie had hij verteld over zijn droom, een topzaak op skigebied.


Niels van Loon van Snowplaza te Bergen op Zoom

De uitdaging 'had-ie juist nodig', omdat hij 'bang was anders stil te komen staan'. Is de uitdaging uitgekomen voor de inmiddels 26-jarige ondernemer die koos voor een éénmansbedrijf. Niels van Loon: "Oh absoluut! En makkelijk is het niet altijd gegaan en is het, heel eerlijk gezegd, soms nog steeds niet. Ik zat al jarenlang in het sportartikelenvak en had als zodanig ook wel de inkoop gedaan. Maar het is toch anders als je de inkoop moet regelen van je eigen centjes. Dat is door de jaren heen een behoorlijke zorg gebleven, je moet zó scherp inkopen dat je de prijzen aantrekkelijk kunt houden. En pas na verloop van tijd merk je in welk segment je voornaamste omzet zit. In mijn geval is dat toch de middenklasse al heb ik de topmerken uiteraard nog in het assortiment. Maar de grootste omzet zit toch in de middenklasse.

Daarop richt je dus met name je inspanning en inkoop. Verder ben ik de afgelopen jaren begonnen om zelf het onderhoud van ski's en boards te doen. Dat vergde wel een behoorlijke investering omdat je daar een machineparkje voor nodig hebt dat zich pas na verloop van jaren terugverdient. Bovendien, en dat had ik me toch minder gerealiseerd, vreet die nieuwe tak van mijn bedrijf verschrikkelijk veel tijd. In dit topseizoen, pal voor de krokusvakantie, red ik het niet minder dan met zeventig tot tachtig uur per week. Maakt me niet zo uit, want ik vind het nog steeds heel leuk om te doen. En dit is sprintwerk natuurlijk, de shop is maar een half jaar per jaar open en uiteindelijk moet het in drie maanden écht gebeuren. De rest van de tijd ben ik bedrijfsleider van SportPlaza en heb ik dus toch een vast inkomen."

Administratie
Niels laat een zucht ontsnappen als hij praat over de administratieve rompslomp van zijn bedrijf. "Ik had daar geen enkele opleiding in en dat heb ik nog steeds niet. Gelukkig zijn mijn vriendin en haar vader op administratoief gebied beter onderlegd. Daar kan ik op dat vlak op bouwen, maar ik wil de administratie meer zelf gaan doen. Het is natuurlijk toch nog maar klein dus dat moet wel lukken." Hij denkt lang over de vraag of hem in zijn ondernemerschap zaken zijn meegevallen. Er schiet hem niets te binnen. Eerlijk vertelt hij dat hij het 'moeilijker vond, dan hij had gedacht.' "Het realiseren van een constante omzet, dat is soms lastig. De afgelopen jaren groeide de omzet nog steeds ten opzichte van die van het jaar ervoor, maar als ik een week heb waarin ik slechter draai dan maak ik me daar wel heel druk om. Te druk, denk ik weleens. Je wilt zó graag dat het goed loopt dat je bijna niet kunt wachten. Maar als ondernemer heb je geduld nodig, en da's voor mij soms wel moeilijk. Toch merk ik gewoon dat de goede service die ik bied zich langzamerhand begint uit te betalen. Hoe? Gewoon doordat mensen terugkomen of hun vrienden hierheen sturen. Ik denk daarom ook dat een personele uitbreiding er een van de komende seizoenen wel in zit. Zo moet je een zaak toch opbouwen hè..."

Eerder verschenen in "De Ondernemer"
"De eerste twee jaren zullen pittig zijn"


...adviseert
Metaalbedrijf uit Gilze ook succesvol in Thailand

...start
Ambachtelijk krijt maken voor bijna de gehele Nederlandse markt

...vraagt
Enquête naar West-Brabantse economie

...stimuleert
Scholing voor recreatie- ondernemers stimuleert

...adviseert
KvK wil branche- overleg voor Breda

...behaalt
KvK West-Brabant wint verkoopprijs

...helpt
TIM helpt bedrijven meer rendement uit de website te halen

...evalueert
"Echt makkelijk is het niet gegaan..."

...kijkt terug
Jochem Vlemmx: "We hebben de tijd ook wel meegehad..."

...wint
Internet in het Brabantse voetlicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Grensoverschrijdend zaken doen

...belooft
Organisatie belooft spetterende Regio Business Dagen in Breda

...huisvest
Markendaal: wonen en werken ontmoeten water

...informeert
Deelnemerslijst BKD Roosendaal

...nomineert
"Hoe dichter we bij de uitreiking komen, hoe meer competitie gevoel we krijgen"

...spreekt
In 't kort