In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Project omvat ook commerciële ruimten in een vriendelijke omgeving
Markendaal: wonen en werken ontmoeten water

Wonen, winkelen, horeca en parkeren. Al die disciplines worden omvat door het complex Markendaal in Breda. Op de plaats waar eens een politiebureau stond, ontspruit nu een ambitieus bouwproject.



De oplevering wordt medio 2005 verwacht en het initiatief tot ontwikkelen berust bij Delta Ontwikkelingsgroep in Dordrecht. Het is die groep die samen met ING Real Estate en de gemeente zo'n anderhalf jaar heeft gebrainstormd over de invulling aan het water. Immers, Markendaal wordt gerealiseerd op een plaats waar in de toekomst 'het water weer terug komt in de stad'. De Ondernemer sprak over Markendaal met drs. Coert Zachariasse en ing. Wilko Andrik, respectievelijk algemeen directeur en senior projectmanager bij Delta Ontwikkelingsgroep.

Workshops en grondig stoeien met de afdeling Ruimtelijke Ordening van de gemeente Breda leidde voor Delta Ontwikkelingsgroep tot het project met vele dossiers. Het is, volgens Zachariasse, een project waarvoor in de conceptuele fase ongelooflijk veel varianten op tafel kwamen. "Geven en nemen met een gemeenschappelijk belang als doel, heeft geleid tot wat nu aan de Markendaalseweg wordt gerealiseerd." Aan langdurige trajecten is Zachariasse wel gewend. "We hebben een verantwoordelijkheid die tot in de toekomst reikt. Daarom is het van belang op alle vlakken, van milieu en esthetiek tot sociale veiligheid en functionaliteit, een goede afweging te maken. Dat is onze maatschappelijke taak."



Ovale toren
Andrik ontvouwt kaarten en brochures en geeft inzicht in de functies die hun plek krijgen op de bouwplaats. Het meest opvallende is de ovale toren die boven de gebouwen uit rijst. Daarin komen woningen en er is op de begane grond ruimte (450 m2) voor commerciële doeleinden. Verder is in het binnenstedelijk project 3.000 vierkante meter gereserveerd voor dienstverlening, 400 vierkante meter voor detailhandel en, aan de kopkant, komt een restaurant over twee lagen met een oppervlakte van 400 tot 450 vierkante meter. Onder het verharde plein waarop de toren en de luxe uitgevoerde gebouwen staan is een parkeergarage voorzien. Die biedt de bewoners van het complex parkeerruimte en is voor een gedeelte (circa 300 plaatsen) openbaar. "Aan de rand van de stad een welkome aanvulling van de parkeermogelijkheden", kijkt Andrik vooruit.

Wonen
"Evenveel typen als plattegronden: maisonnettes (vanaf 261.000 euro), gelijkvloerse woningen en penthouses." Volgens Andrik biedt Markendaal een grote variatie aan woonmogelijkheden. In de elf verdiepingen tellende ovale toren komen negentien koopappartementen. In het L-vormige gebouw 44 en in het andere blok twaalf woningen. Hij gaat dieper in op de grondgebonden stadswoningen (vanaf 270.000 euro): "Ze zijn rug-aan-rug gebouwd en hebben vier woonlagen." De impressies laten zien dat het gaat om zeer speelse woningen compleet met een dakterras, waarbij diverse indelingsvarianten mogelijk zijn variërend van een keuken op de eerste verdieping tot aan een aparte leefkeuken op de terrasverdieping. Het L-vormig blok langs de Markendaalseweg zijn huurwoningen.

Gereed in 2005
Momenteel wordt er gewerkt aan de parkeergarage. "Damwanden, kuip trillen en uitlepelen" zijn enkele bouwtermen die Andrik over de tafel laat gaan in het smaakvol ingerichte kantoor van Zachariasse. "Begin dit jaar zijn we gestart en in juni 2004 moet de parkeergarage operationeel zijn. In totaal gaan we zes meter de grond in. De oplevering van de complete nieuwbouw is voorzien in 2005." Belegger ING Real Estate werkt nauw samen met Delta Ontwikkelingsgroep en wordt de eigenaar van de huurwoningen en de commerciële ruimten die hier zijn gesitueerd. Bouwbedrijf Pennings & Zonen uit Rosmalen voert het ontwerp van AGS Architecten uit Heerlen uit.

Delta Ontwikkelingsgroep
Zachariasse, sinds 1995 in de zaak, geeft inzicht in de Delta Ontwikkelingsgroep. "Het familiebedrijf bestaat sinds 1988. We zijn actief in Amerika (30 procent), Frankrijk (10 procent) en Nederland en hebben een jaaromzet in Nederland van zo'n 120 miljoen euro. Onze range producten is bijzonder breed: van gestapelde en grondgebonden woningen tot kantoren en van bedrijfsruimten tot winkels." Binnenstedelijke ontwikkeling is Delta Ontwikkelingsgroep niet vreemd gezien de ervaringen in Rotterdam en nu in Breda. Zachariasse reikt een fraaie brochure aan waarin behalve de visie (...Het begint bij diegene die het project uiteindelijk in gebruik neemt ...) ook een aantal projecten staat beschreven. Daaronder Gebouw 59 en de Maaskanthallen op het Anthony Fokker Business Park op Schiphol Oost en Residentie Bellegarde een luxe appartementencomplex in Amstelveen. Zachariasse: "Een mix van projecten variërend van een kleine doorloop tot grote termijn continuïteit." Uiteraard komt de positie van de (wereld)economie ter sprake. "De markt is in deze conjunctuur voorzichtiger en de banken wat terughoudender. Toch moeten we oppassen voor het maken van een pas op de plaats. Anticyclisch handelen wordt immers beloond. Zeker als je, zoals wij, bij de ontwikkeling creativiteit aan daadkracht koppelt."

Herziening van bestemmingsplan
Een partiële herziening van het bestemmingsplan Binnenstad uit 1995 is nodig om de plannen 'Het water terug in de stad' en de aanliggende ontwikkelingslocaties langs de Markendaalseweg, mogelijk te maken. De werkzaamheden om dit te realiseren vinden gefaseerd plaats, maar het totale werk moet naar verwachting in 2007 gereed zijn. Dan zal - waar ooit de rivier de Mark stroomde - de nieuwe 'rivier', genaamd De Nieuwe Mark de binnenstad verrijken. Ook de haven zal zijn oude plaats weer innemen. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het 'Voorontwerp partiële herziening bestemmingsplan Binnenstad/westflank'. Dat voorontwerp is nu vrijgegeven voor inspraak.


...adviseert
Metaalbedrijf uit Gilze ook succesvol in Thailand

...start
Ambachtelijk krijt maken voor bijna de gehele Nederlandse markt

...vraagt
Enquête naar West-Brabantse economie

...stimuleert
Scholing voor recreatie- ondernemers stimuleert

...adviseert
KvK wil branche- overleg voor Breda

...behaalt
KvK West-Brabant wint verkoopprijs

...helpt
TIM helpt bedrijven meer rendement uit de website te halen

...evalueert
"Echt makkelijk is het niet gegaan..."

...kijkt terug
Jochem Vlemmx: "We hebben de tijd ook wel meegehad..."

...wint
Internet in het Brabantse voetlicht

...rijdt
Zakelijk onderweg

...onderneemt
Grensoverschrijdend zaken doen

...belooft
Organisatie belooft spetterende Regio Business Dagen in Breda

...huisvest
Markendaal: wonen en werken ontmoeten water

...informeert
Deelnemerslijst BKD Roosendaal

...nomineert
"Hoe dichter we bij de uitreiking komen, hoe meer competitie gevoel we krijgen"

...spreekt
In 't kort