In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Milieuvriendelijke UV-lakstraat in Hulst
Van wijnrek tot computermeubelen

Met recht werd er onlangs een gezellige borrel gehouden bij Meubelindustrie van de Voorde en Frans Bijnen Meubelen aan de Evenaar te Hulst. Een aardigheidje voor personeel plus aanhang ter ere van de nieuwe milieuvriendelijke spuiterij. Deze werd rond de jaarwisseling overgeheveld van het moederbedrijf te Clinge naar de tweede vestiging te Hulst. Aldaar is er een zee van ruimte. De ene helft van de machines is meeverhuisd van Clinge naar Hulst, terwijl de andere helft is vervangen door de meest geavanceerde technologie.

Ludgarda bij een nieuwe machine.

Tijdens de rondleiding door het immense complex van enkele hectare viel op dat groen de kleur is van de oude machines, grijs die van de nieuwe machines. Zo is de milieuvriendelijke UV-lakstraat een fraai staaltje van innovatie en verfijnde technologie.

Etienne van de Voorde werd 5 mei 60 jaar.

Ultra Violette
Het laatste decennium is het bedrijf gespecialiseerd in zo milieuvriendelijk en zo efficiënt mogelijk werken. Men heeft gekozen voor het verwerken van oplosmiddelvrije UV-lak en niet voor watergedragen lak. Water en eiken hout gaan eigenlijk ook niet samen. Op microscopisch verfijnde wijze wordt de UV-lak heel egaal aangebracht. Zo egaal dat dit alleen mogelijk is door een machine. "Kijk", vertelt algemeen directeur Etienne van de Voorde: "De naast het object gespoten lak wordt met dit ultra violette systeem teruggewonnen. Voorheen moest deze overtollige lak eerst worden verwerkt. En afvalverwerking kost natuurlijk geld. Bovendien wordt er veel minder lak verbruikt. Van deze uv-lak moet slechts 20 à 25 gram per vierkante meter aangebracht worden, de overspray wordt teruggewonnen door de machine. Vroeger werkten we met cellulose lak. We hadden toen 250 gram lak per vierkante meter nodig, waarvan er slechts 20 procent, dus 50 gram, vaste stof op het werkvlak terecht kwam."

Sfeerbeeld tijdens de borrel.

Daglicht
Ludgarda, echtgenote van Etienne, heeft de dagelijkse leiding over de spuiterij. Zij is zeer tevreden met de spuiterij nieuwe stijl, met alle logistieke voordelen vandien. "Het is een enorm verschil. Het werkt veel prettiger als je de ruimte hebt. Er moet bijvoorbeeld niet steeds met paletten gesjouwd worden. We hebben nu capaciteit over. We hebben een centraal kleuren- en laksysteem met een centrale plaats voor de lakopslag. Ik ben ook blij dat we nu daglicht binnen krijgen. Iedereen is positief. Onze mensen werken liever hier dan in Clinge, terwijl iedereen er eerst op tegen zag om naar Hulst te gaan. Nu schijnt de zon binnen." Grondlegger van het bedrijf is Etienne's vader Louis die in 1928 naar goed Clings gebruik een klompenmakerij begon. Sedert de jaren '70 werd onder impuls van jongste zoon Etienne de koers verlegd naar kleinmeubelen: van eenvoudige attributen als een kapstok, een wijnrek en een lectuurbak tot boekenkasten en audio/video meubelen. De ruime catalogus voorziet ook hedentendage in deze meubelen, terwijl computermeubelen en multi media meubelen anno 2003 eveneens voor een behoorlijke afzet zorgen.

Emotie
Etienne: " Iets nieuws kopen is emotie. Daarom merken ook wij de gevolgen van de economische recessie, hoewel we gelukkig goed ons werk hebben." Men produceert en drijft groothandel in zowel modern eiken als klassiek eiken. De moderne look van de meubelen is een frisse look. De meubelen worden soberder en strakker. De klassieke meubelen hebben veel meer versieringen. De kasten moeten tegenwoordig veel kleiner zijn want de audio/video apparatuur is veel kleiner. Vroeger waren de kasten ook groter omdat alles erin moest kunnen. De meubelen moesten multifunctioneel zijn met ruimte voor tv, video, radio, platenspeler, bandrecorder, casettedek, cd-speler. Inmiddels zorgen bijvoorbeeld DVD meubelen voor een nieuwe afzet. Etienne van de Voorde vierde op bevrijdingsdag zijn zestigste verjaardag. "Als mijn gezondheid het toe laat werk ik door tot mijn vijfenzestigste." De harde werker heeft verschillende stadia meegemaakt in het bedrijf. Aanvankelijk produceerde hij samen met oudste broer George klompen, gezondheidssandalen en muilen (klompschoenen). Later groeiden zijn probeersels van een wijnrek en een lectuurbak uit tot een successtory.

Groothandel
In 1996 nam Etienne groothandel Frans Bijnen Meubelen (FBM) uit Veldhoven over, nadat broer George met pensioen ging. Anno 2003 produceert en levert Etienne's bedrijf, waar ruim 50 mensen werkzaam zijn, voor ruim 1000 detaillisten in binnen- en buitenland. "We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met het milieu. Maar milieu dat omvat alles, ook geluid. En geluid is in een meubelfabriek heel moeilijk terug te dringen. Conform de nieuwste technieken zijn er geluidslappen voor over de machines. Probleem blijft de afzuiging die voor lawaai zorgt. Maar beter een beetje doof dan dat iemand geen 'asem' meer kan halen van de stof", lacht Etienne van de Voorde die op termijn de fakkel over zal dragen aan zoons Dino en Maikel. Zelf hoopt de self made man dan op zijn fraaie jacht na te genieten van een prachtige loopbaan in de houtwarenindustrie.


...interviewt
Aad Ouborg gastspreker 'Succesvol Ondernemen In Barre Tijden'

...start
Sylvie Smeets: 'Deadline is deadline en afspraak is afspraak'

...stuurt bij
Ondernemen met tegenwind

...verwacht
Behoefte aan minder regels en lastenverlichting

...groeit
9 mei Kapitaaldag te Hoeven

...investeert
Succesvol Ondernemen In Barre Tijden

...rijdt
Zakelijk onderweg

...evalueert
'De passie is gebleven...'

...reist
'Een zakelijke reiziger wil meestal snel...'

...informeert
Start Revolutionair concept in Etten-Leur

...vervoert
MCA is de Brabantse makelaar in goederenvervoer

...verenigt
Belangenbehartiger EVO stelt prioriteiten

...transporteert
'Slimme oplossingen moeten het verschil maken'

...distribueert
Concrete mobiliteits- oplossingen voor de toekomst

...bereikt
Grensoverschrijdend problemen oplossen

...licht voor
'Nederland laat kansen liggen'

...bundelt
College voor Transport en Logistiek haalt praktijk de school binnen

...spreekt
In 't kort

...onderneemt
Het succes van een brievenhouder

...ontvangt
Goed omgaan met de raad van gepensioneerde ondernemers levert prijs op

...lakt
Van wijnrek tot computermeubelen

...wint
Mark en Maas the Best

...verbetert
Arbo-dienstverlening praktischer en goedkoper?

...organiseert
BOV trofee 2003 op 17 oktober 2003

...huisvest
Internationale samenwerking gaat schuil achter Border Crossing Business Park

...beveiligt
Notitie 'Beveiliging bedrijventerreinen' geeft inzicht in verantwoordelijk- heden