In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
Stichting Vakopleidingen Metaal West Brabant
CNC
Intertrans Logistics B.V.
Lingen & van der Stoep
Pelikaan Reizen
TerraByte Internet Services
NV Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN)
Basell Benelux BV
Goeree Cleaning Service BV
De Pasvorm
Van Gansewinkel Destra Data
Afvalverbranding Zuid-Nederland:
duurzame verwerking van A tot ZN

De NV Afvalverbranding Zuid-Nederland, afgekort AZN, is operationeel sinds 1997. De oprichting was vijf jaar eerder, in 1992, al een feit. AZN richt zich op verbranding van huishoudelijk en daarmee vergelijkbaar bedrijfsafval. Momenteel heeft het in Moerdijk gevestigde bedrijf zo'n honderd mensen in dienst.



De afvalbergen blijven groeien, vooral door de toenemende bevolkingsgroei en de enorme welvaart. AZN verwerkt jaarlijks ruim 600.000 ton afval, oftewel zeshonderd miljoen kilo. Om een indruk te geven: landelijk produceren we met z'n allen 8,5 miljoen ton te verbranden afval per jaar. Daarvan wordt zo'n 5 miljoen ton door elf afvalverwerkers verbrand. Meer capaciteit is momenteel niet beschikbaar, het overige deel gaat nog naar de stortplaatsen. AZN wil haar verbrandingscapaciteit dan ook gaan uitbreiden met een vierde lijn.

Niets gaat verloren
AZN werkt zeer efficiënt en milieuvriendelijk en is ook ISO-gecertificeerd met het 9002-certificaat (kwaliteit) en het 14001-certificaat (milieu). Van de reststoffen die na verbranding overblijven is bijna alles volledig herbruikbaar en minder dan 0,2 procent wordt milieuveilig opgeborgen. Het verbrandingsproces is milieuvriendelijk en bovendien levert AZN een belangrijke bijdrage aan de productie van duurzame energie. De vrijkomende warmte wordt door omliggende industrieën praktisch benut.

Milieuzorg van begin tot einde
Afvalverwerking is naast duurzame energieproductie ook milieuzorg, van het begin tot het einde. Het aangevoerde afval wordt eerst geïnspecteerd op aanwezigheid van verboden stoffen. Vervolgens wordt het in bunkers opgeslagen en met gigantische kranen gemengd, zodat een gelijkmatige verbranding ontstaat. Via vultrechters gaat het afval op een hellend verbrandingsrooster van één van de drie ovens. Dit rooster transporteert al schuddend het afval door de oven, met temperaturen van rond de duizend graden Celsius. Een buizensysteem met water vormt de ketel en produceert stoom, dat weer via leidingen naar de warmtekrachtcentrale van Essent wordt afgevoerd. Deze produceert er elektriciteit mee en levert stoom aan Shell Chemicals Moerdijk. Het gecondenseerde water vloeit terug in het systeem voor hergebruik. Daarbij treedt nauwelijks warmte- en energieverlies op. De vrijkomende gassen worden opgevangen en ingenieus gefilterd volgens strenge normen en milieuwetten. Wat na verbranding overblijft is bodemas, die wordt afgekoeld in een waterbassin. De as wordt vervolgens in de slakopwerkingsinstallatie gezeefd en gescheiden, wat schroot oplevert. De bodemas wordt hergebruikt in de wegenbouw. Verder produceert AZN gips, dat herbruikbaar is als bouwstof of als grondverbeteraar. De vliegas tenslotte wordt hergebruikt in asfalt en cement. Een kleine hoeveelheid chemisch verontreinigd slib wordt gestort op een speciaal daarvoor ingerichte stortplaats. Al met al staat AZN garant voor een veilige en duurzame verwerking van ons afval. Geen vuiltje aan de lucht!

Meer informatie
NV Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN)
Middenweg 34 - Havennummer M 365
Postbus 21, 4780 AA Moerdijk
Tel: 0168 - 38 54 00
Fax: 0168 - 38 54 99
E-mail azn@nvazn.nl


...informeert
Toneel ter verhoging van het kwaliteitsbewustzijn

...start
"We bedenken handelingen voor de machines"

...vestigt
Vrees voor Outlet Center West-Brabant ongegrond?

...onderzoekt
Onderzoek bevestigt West-Brabants tekort aan bedrijventerreinen

...leert
Leren van elkaar

...netwerkt
Netwerkdag in Roosendaal met als toegift: Robert Maaskant

...onderneemt
Hogeschool wil lage drempel voor ondernemers

...rijdt
Zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Juniorkamer Breda biedt diepgang

...vervangt
Trots op zijn gemeente Moerdijk

...waardeert
Actief meedenken in oplossingen

...onderscheidt
Randvoorwaarden voor toerisme scheppen

...concentreert
Moerdijk concentreert bedrijvigheid

...praat mee
Ondernemers willen aan voorkant van beleid meepraten

...overtuigt
Bedrijven overtuigen van nut brandvoorzieningen

...verenigt
Goede communicatie als doelstelling

...puzzelt
Puzzelen met de winkelpanden in centrum Zevenbergen

...serveert
Breda Culinair wordt bijzonder dit jaar

...bruist
Rotary Hulst bruist van energie

...behoudt
Nieuwbouw behoudt de beste kansen

...huisvest
Leegstaande kantoorruimte in grote steden valt mee

...spreekt
In 't kort