In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be





Columns
Barend Hohmann
Peter Schuitmaker
Christ-Jan Danen
Tom Rietveld
Veilig en gezond werken onder de 18
Wat mag wel, wat mag niet?
Christ-Jan Danen
Liftoff B.V.



Vorig jaar is de arbeidsinspectie gestart met een grootscheepse controle onder bedrijven die gebruikmaken van vakantiekrachten. Hoofdzakelijk wordt hierbij gelet op de arbeidsomstandigheden, het soort werk dat wordt verricht en de arbeidstijden. Het aantal overtreders dat vorig jaar werd geverbaliseerd was zeer hoog. Ook dit jaar zal de arbeidsinspectie zich tijdens de naderende vakantieperiode nadrukkelijk gaan toeleggen op het controleren van de inzet van vakantiekrachten.

13- of 14-jarigen mogen alleen "niet industriële hulparbeid van lichte aard" verrichten, moeten altijd onder toezicht werken, mogen niet in een fabriek aan de slag, geen kassawerk of werk doen dat risico's met zich meebrengt.Tijdens vakantie mogen zij niet werken na 19.00 uur 's avonds en voor 07.00 uur 's morgens, niet meer dan 7 uur per dag en maximaal 35 uur per week. Maximaal 4 weken werken, waarvan maximaal 3 weken achter elkaar.

15-jarigen mogen alleen "niet industriële hulparbeid van lichte aard" verrichten en mogen dus niet in een fabriek aan de slag of werk doen dat risico's met zich meebrengt. Ook zij mogen geen kassawerk verrichten. Tijdens vakantie mogen zij niet werken na 19.00 uur en niet voor 07.00 uur 's morgens, niet meer dan 8 uur per dag en maximaal 40 uur per week. Maximaal 6 weken werken, waarvan maximaal 4 weken achter elkaar.

16-jarigen mogen allerlei soorten werk doen, zolang het niet gevaarlijk of schadelijk is voor de gezondheid. Risicovolle werkzaamheden zijn alleen toegestaan onder toezicht van een ervaren collega. Zij mogen niet werken tussen 22.00 uur en 06.00 uur of 23.00 uur en 07.00 uur. Je rust moet minimaal 36 uur per week bedragen. Minimaal 4 vrije zondagen per 13 weken. Als je op zondag werkt, dan is zaterdag een vrije dag. Nachtdiensten zijn verboden.

17-jarigen mogen allerlei soorten werk doen, zolang het niet gevaarlijk of schadelijk is voor je gezondheid. Risicovolle werkzaamheden zijn alleen toegestaan onder toezicht van een ervaren collega. Houd je altijd aan de veiligheidsvoorschriften Zij mogen niet werken tussen 22.00 uur en 06.00 uur of 23.00 uur en 07.00 uur. Je rust moet minimaal 36 uur per week bedragen. Minimaal 13 vrije zondagen per 52 weken. Als je op zondag werkt, dan is zaterdag een vrije dag. Nachtdiensten zijn verboden. Verder geldt de regel schooltijd = arbeidstijd.

Het aantal beperkingen dat aan de inzet van vakantiekrachten wordt verbonden is niet gering. Om er zeker van te zijn dat de arbeidsinspectie u niets kan verwijten is het zaak de regels strak na te leven. Liftoff heeft speciaal voor de naderende vakantieperiode een checklist opgesteld met wat is toegestaan en wat juist niet per leeftijdscategorie. Veel bedrijven zullen deze checklist ontvangen. Bent u nu al geïnteresseerd, dan kunt u deze gratis opvragen op: info@liftoff.nl




...informeert
Toneel ter verhoging van het kwaliteitsbewustzijn

...start
"We bedenken handelingen voor de machines"

...vestigt
Vrees voor Outlet Center West-Brabant ongegrond?

...onderzoekt
Onderzoek bevestigt West-Brabants tekort aan bedrijventerreinen

...leert
Leren van elkaar

...netwerkt
Netwerkdag in Roosendaal met als toegift: Robert Maaskant

...onderneemt
Hogeschool wil lage drempel voor ondernemers

...rijdt
Zakelijk onderweg

...ontwikkelt
Juniorkamer Breda biedt diepgang

...vervangt
Trots op zijn gemeente Moerdijk

...waardeert
Actief meedenken in oplossingen

...onderscheidt
Randvoorwaarden voor toerisme scheppen

...concentreert
Moerdijk concentreert bedrijvigheid

...praat mee
Ondernemers willen aan voorkant van beleid meepraten

...overtuigt
Bedrijven overtuigen van nut brandvoorzieningen

...verenigt
Goede communicatie als doelstelling

...puzzelt
Puzzelen met de winkelpanden in centrum Zevenbergen

...serveert
Breda Culinair wordt bijzonder dit jaar

...bruist
Rotary Hulst bruist van energie

...behoudt
Nieuwbouw behoudt de beste kansen

...huisvest
Leegstaande kantoorruimte in grote steden valt mee

...spreekt
In 't kort