In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




En wat doen we met de kinderen...?

Bedrijven met een interne bedrijfscrèche zijn onvindbaar. Wel vind je gemeenschappelijke crèches op bedrijventerreinen. Waarom? Zijn bedrijfscrèches niet rendabel? En wat kunnen werkgevers doen voor de kinderen van hun zo loyale personeelsleden?


Kinderdagverblijf Fleks bij Zorgcentrum Zuiderhout in Teteringen.

Goede kinderopvang is belangrijk. Werkgevers hebben hiermee een extra troef in handen om werknemers aan het bedrijf te binden. Daarnaast draagt het bij aan een positief bedrijfsimago.

Wat kan een werkgever doen voor het personeel en wat betalen ze?
De meeste werkgevers vergoeden een deel van de kosten voor kinderopvang of ze huren een (bedrijfs)plaats op een kinderdagverblijf. Miriam Vet, van het CMK- een gespecialiseerd bemiddelingsbureau voor kinderopvang voor bedrijven: "We doen onderzoek, geven voorlichting en bemiddelen op het gebied van kinderopvang. Een werkgever, die de opvang aan ons uitbesteedt heeft minder administratieve rompslomp. Zo hoeft hij zelf de contracten niet te maken, we stellen desgewenst de ouderbijdrage vast en innen deze. Deze ouderbijdrage berekenen we door de inkomens van de ouders bij elkaar op te tellen. Met behulp van een tabel, berekenen we hoeveel de ouders zelf moeten betalen. De rest van het bedrag is voor de werkgever."

Sylvia Langen van Fleks kinderopvangorganisatie in Teteringen: "Kinderopvang is voor bedrijven fiscaal aantrekkelijk. Van het gedeelte dat de werkgever betaalt, kan in het kader van de Wet Vermindering Afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) 30% afgetrokken worden van de verschuldigde loonheffingen. De rest kan hij opvoeren in zijn winst en verlies rekening. Een eenmanszaak of VOF betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting en een BV minder vennootschapsbelasting." We wilden kinderopvang, maar we wilden het niet zelf regelen. Als de werkgever de kinderopvang bij reeds bestaande crèches onderbrengt, heeft dit veel voordelen boven zelf een crèche oprichten. Zo is hij verzekerd van deskundig personeel en een hygiënische accommodatie. Sylvia Langen: "Je kunt niet zomaar een crèche oprichten in een ruimte die nog over is. Nee, deze locatie moet aan vele strenge voorwaarden voldoen zoals: minimale daglichttoetreding, drie vierkante meter binnenspeelruimte en vier vierkante meter buitenspeelruimte per kind." De verschillende kinderopvangorganisaties runnen crèches op bedrijventerreinen meestal. Paul Smits, directeur van het Facilitypoint Weststad b.v., start binnenkort met kinderopvang voor ouders die op het Oosterhoutse bedrijvenpark Weststad werken. De opvang heeft hij uitbesteed aan Fleks kinderopvangorganisatie. Paul Smits: "We wilden graag kinderopvang op ons bedrijventerrein hebben, maar we wilden dit niet zelf exploiteren. Tegenwoordig moet je aan zoveel eisen voldoen en valt een kind terwijl hij of zij rent, dan heb je meteen een rechtszaak aan je broek. Daarom hebben we een kinderopvangorganisatie in de arm genomen. Deze regelt verder alles zelf, zodat we er zelf geen omkijken meer naar hebben. Onze bedrijfscrèche is voor alle kinderen toegankelijk, maar de voorkeur gaat uit naar kinderen van mensen, die op het terrein werken." Miriam Vet: "Voor bedrijfscrèches, die gelieerd zijn aan één bedrijf, is het ook moeilijk om constant alle beschikbare plaatsen vol te krijgen. Daarnaast worden de kwaliteitseisen voor de opvang steeds verhoogd. Brengt de werkgever de opvang bij een reeds bestaande crèche onder of neemt hij een kinderopvangcentrale in de arm, dan hoeft hij zich niet steeds in de materie te verdiepen."

Nieuwe wet en wat gaat er veranderen
Momenteel werkt de overheid aan de Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK). Deze wet is in het leven geroepen om kinderopvang voor iedereen beschikbaar te maken. Ook liggen kwaliteitseisen hier landelijk in vast. Nu kunnen de eisen nog per gemeente verschillen. De wet wordt ingevoerd op 1 januari 2005. Het is de bedoeling dat de kosten voor de opvang door overheid, werkgevers en ouders gezamenlijk betaald gaan worden. De overheid betaalt subsidie aan de ouders voor kinderopvang: deze subsidie is inkomensafhankelijk. De werkgevers zijn niet verplicht ook een gedeelte te betalen, behalve als kinderopvang deel uitmaakt van de CAO. Het gedeelte dat overblijft, betalen de ouders zelf. Deze nieuwe wet stelt ouders zelf in staat de kinderopvang te kiezen. De crèches kunnen dan onderling concurreren, wat nu niet het geval is. Ook stelt de WBK exploitanten van kinderopvangorganisaties verplicht een beleid te ontwikkelen, waarin ze vastleggen hoe ze met kwaliteitsaspecten omgaan. Voor bedrijven is het goed een goede regeling te hebben op het gebied van kinderopvang. Het beste kun je je laten informeren door een organisatie die de opvang voor je regelt. Je hoeft dan zelf niet te zorgen dat de plaatsen gevuld zijn en dat je genoeg capabel personeel hebt rondlopen. Wat een hele zorg minder is!


...reist
Voor het werk op reis

...start
Het creëren van de juiste sfeer

...groeit
Aantal bedrijven groeit nog steeds

...verandert
Landelijk gebied schakelt om

...wijzigt
Seminar licht rechtspersoonlijkheid personenvennootschap toe

...innoveert
Hoe houd ik mijn onderneming succesvol?

...begeleidt
Samenwerking Provincie Noord Brabant en Syntens: 900 bedrijven beter toegerust voor de markt

...hapt
Haring smaakte best bij Kiwanisclub Oosterhout

...wint
De eerste Channel of Trade Award uitreiking een succes

...rijdt
Zakelijk onderweg

...presenteert
Triagilitas presenteert "KEN Oosterhout"

...organiseert
Wat kan E-business betekenen voor het bedrijfsleven?

...onderneemt
Skoda Superb ingezet naast Mercedes Benz

...herinnert
Toezegging minister-president maakt aanleg A4-zuid mogelijk

...reageert
Regionaal Ondernemers Congres: Nu al reageren op betere tijden

...evalueert
"Een werkweek van vijftien dagen..."

...kijkt terug
Een droom met een knapje

...sponsort
Sportsponsoring biedt bedrijven kansen

...helpt
En wat doen we met de kinderen...?

...brouwt
Bedrijven weten oude bierbrouwerij te vinden

...spreekt
In 't kort

...treft
Tegenvallende economische groei treft uitgifte bedrijventerreinen

...overvalt
In 2002: lichte stijging overvallen dienstverlening

...ontwikkelt
BOG in Kadernota 2004 van gemeente Breda: Accent op Spoorzone als kantoorlocatie

...bouwt
Met kracht doorwerken aan Moerdijkse Hoek