In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Secretarieel werk doorgelicht

Een directeur weet vaak niet wat zijn of haar secretaresse de gehele dag doet. Soms heeft de werkgever zelfs een heel ander beeld van deze werkzaamheden. Als ze van baan verandert, lopen een aantal zaken niet meer soepel. Veel stukken zijn niet terug te vinden en procedures veranderen. Tamara van der Weijden (30 jaar) is eigenaresse van secretariaatszaken. Een deskundig organisatieadviesbureau in Etten-Leur, dat secretaressewerkzaamheden in kaart brengt.


Tamara van der Weijden, eigenaresse van Secretariaatszaken.

Tamara: "Vaak denken mensen dat ik verschillende secretariaatstaken verricht voor bedrijven. Dit is niet het geval. Ik reorganiseer en stroomlijn het secretariaat, zodat de secretaresse met meer structuur en efficiënter kan werken. Het lijkt op de procesorganisatie en -beschrijving voor een kwaliteitscertificering, maar dan voor de secretariaatstaken."

De volgende secretaresse houdt er weer een andere werkwijze op na
Secretaresses worden opgeleid om brieven op te stellen en notulen uit te werken, maar niet om een afdeling te organiseren. De meeste secretaresses werken allemaal op een verschillende manier. Bij de ene secretaresse moeten werknemers hun vrije dagen zelf bijhouden in de kalender van outlook, bij de volgende secretaresse moeten ze serieuze 'vrije dagen briefjes' in drievoud inleveren. De ene secretaresse bergt ontvangen facturen op in een speciaal aangelegd dossier. De andere secretaresse heeft een doos waarin de facturen op datum van binnenkomst belanden. Nu maar afwachten wat de volgende secretaresse er voor procedure op na houdt. Voor deze misère behoedt Secretariaatszaken werkgevers. Tamara: "Dit kan natuurlijk niet. Het zou toch ook heel raar zijn als de boekhouder vertrekt, dat dan de gehele administratie verandert? Wanneer je de beste werkwijzen voor het bedrijf in kaart brengt en deze in procedures verwerkt, behoud je continuïteit op het secretariaat, onafhankelijk van de secretaresse die er invulling aan geeft." Wanneer je besluit met Secretariaatszaken in zee te gaan, komt Tamara eerst op het bedrijf langs om te inventariseren wat er al is en wat er noodzakelijk is. Ook kijkt ze naar de behoeften en wensen van werkgever en werknemer. Vervolgens maakt ze bij elk bedrijf een 'Secretariaats-procedurebeschrijving(c)'. In dit boekwerkje vind je informatie over: wat zijn de terugkerende werkzaamheden van de secretaresse, hoe houdt ze de agenda bij, hoe maakt ze back-ups van computerbestanden, hoe bestelt ze kantoorartikelen en op welke manier houdt ze de verlofuren van de werknemers bij. Daarna helpt Secretariaatszaken deze beschreven werkwijze ook daadwerkelijk uit te voeren. Tamara: "De nieuwe procedures worden geïmplementeerd. Als er bijvoorbeeld afgesproken is om in het vervolg voor de correspondentie in het gehele bedrijf dezelfde sjablonen in Word te gebruiken, dan maak ik die sjablonen voor het bedrijf en zet ze op het netwerk. Vervolgens train ik de secretaresse(s) en eventuele andere gebruikers in de praktijk in het toepassen van de nieuwe processen. Immers zonder implementatie en training is een Secretariaatsprocedure-beschrijving(c) alleen nog maar papier in de kast." Voor de secretaresse zijn Tamara's diensten ook prettig, want ze helpt mee om een goede structuur op te bouwen. Hierdoor kan de secretaresse beter werken. Secretariaatszaken werkt voor organisaties die reeds een professionele werkwijze hebben, maar nog geen professioneel opgestelde procedures voor het secretariaat kennen. Maar ook voor starters of startende afdelingen van bedrijven die van meet af aan een sterk secretariaat willen neerzetten. Daarnaast is Secretariaatszaken de uitkomst bij fusies, overnames, sterke groei of downsizing en bij een groot verloop van secretaresses.

Onbeperkt vragen stellen
Met de Support desk staat Secretariaatszaken de secretaresses met raad en daad bij. Secretaresses kunnen haar onbeperkt vragen stellen per e-mail over verschillende onderwerpen en problemen. De onderneemster garandeert antwoord binnen 48 uur. De vragen variëren van: hoe zet je een multiculturele vergadering op tot hoe maak je snel een PowerPoint presentatie.

Je komt steeds andere situaties tegen
Nu Tamara eenmaal zelfstandig onderneemster is, kan ze zeggen dat ze het tien keer leuker vindt, dan ze had durven hopen. Tamara: "Ik vind het heerlijk om mijn grenzen te verleggen, want ik kom steeds andere situaties tegen. Daardoor is het erg afwisselend." Ze wist altijd dat ze ooit voor zichzelf zou beginnen. In maart 2003 is ze echt van start gegaan. Daarvoor heeft meer dan tien jaar bij verschillende bedrijven als (directie) secretaresse en office manager gewerkt, nadat ze de Schoevers opleiding afgerond had. Ze kan dus putten uit ruime ervaring. Toen ze nog voor anderen werkte, werd haar al gevraagd om structuur aan te brengen in de verschillende kantoren. Zodat die optimaal kon functioneren. Tamara's credo is dan ook: het is gemakkelijker een goede secretaresse te zijn, als het secretariaat goed georganiseerd is.

Meer informatie
E-mail: info@secretariaatszaken.nl
Internet: www.secretariaatszaken.nl


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit