In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

De overspannen periode van economische hoogconjunctuur is voorbij. Er is weer volop keuze in ruimte voor bedrijven. Het aanbod moet zich weer profileren om verkocht te worden. Om grond van de gemeente Breda te kunnen kopen, moet de potenti‘le bewoner echter wel bevallig zijn. In het stadskantoor is men kieskeurig. We spraken met Guido van Liefland van BRIM en Gerrit Borgers, voorzitter van bedrijvenvereniging VBBO over de ontwikkelingen.


De heren Van Liefland (links) en Borgers.

De Bredase Investering Maatschappij (BRIM) is in de gemeente Breda verantwoordelijk voor de verkoop van bedrijfsgronden. Na de hype van de afgelopen jaren is de gronduitgifte van de bedrijventerreinen Hoogeind en Steenakker ondertussen bijna voltooid. "De laatste tijd hebben we - deels vanwege de teruglopende economie - minder grond uitgegeven. De gemeente heeft ook niet veel grond meer beschikbaar, in vergelijking met een jaar of vijf geleden. Voordeel is dat je kritischer kunt zijn naar nieuwe bedrijven," vertelt Guido van Liefland, werkzaam voor BRIM. Er wordt tegenwoordig gericht gezocht naar interessante ondernemingen. "We zoeken bedrijven die aansluiten bij de werkgelegenheidsbehoefte die nu leeft. Het komt voor dat we bedrijven 'nee' moeten verkopen. Een onderneming die een hectare grond wil hebben voor tien arbeidsplaatsen is voor ons minder interessant. Met name productiebedrijven zijn momenteel welkom," aldus Van Liefland. Op Hoogeind is nog wat grond beschikbaar aan de noordkant van de Tilburgseweg en ook de plannen voor Hoogeind III liggen klaar. "Hier is ruimte voor 2 grote bedrijven, op een terrein van ongeveer 20 hectare. Momenteel is er een politieke discussie om een deel van dit terrein beschikbaar te maken voor binnen- en buitenevenementen," aldus Van Liefland. Ook dat kan vele nieuwe arbeidsplaatsen, zowel direct als indirect, opleveren. Een grootschalige ontwikkeling als Hoogeind III raakt velen. Zo ook de ondernemers op Hoogeind I en II. Gerrit Borgers, voorzitter van bedrijvenvereniging VBBO, vertelt: "Ons bestuur is gevraagd mee te denken als buurman. We zijn positief over de plannen, maar plaatsen wel kanttekeningen. Denk aan de enorme verkeersstromen en de benodigde parkeerfaciliteiten. Verder vinden wij dat er goed moet worden nagedacht over de beveiliging. Grootschalige evenementen kunnen ook lieden met minder goede bedoelingen aantrekken."

Pilotproject Steenakker
Op het nieuwe bedrijventerrein Steenakker is parkmanagement ingevoerd. Het initiatief voor de collectieve voorzieningen werd geïnitieerd door de ondernemers die zich daar wilden vestigen. "We zijn in gesprek gegaan en hebben samen gekeken naar de mogelijkheden van parkmanagement op Steenakker. Daar zaten een paar onderwerpen in zoals gezamenlijke beveiliging, kinderopvang, inkoop maar ook beheer en onderhoud," zegt Van Liefland. Een belangrijk punt tijdens de besprekingen was de mogelijkheid voor de ondernemers als collectief het beheer van het bedrijventerrein zelf te mogen uitvoeren. "Tijdens een pilotproject van 3 jaar wordt nu onderzocht of dit tot een meerwaarde zal leiden. Hiervoor wordt een stichting opgericht en met gemeentelijke gelden mag het bestuur starten," zegt Van Liefland die benadrukt dat het voornamelijk om groenvoorzieningen handelt. "Als overheid blijf je verantwoordelijk voor de openbare weg. De gemeente is ook aansprakelijk bij ongevallen die veroorzaakt worden door verkeerd of achterstallig onderhoud. Dat deel van de traditionele overheidstaken blijft de gemeente uitvoeren."

Zorgen
De heren Borgers en Van Liefland hebben ook gemeenschappelijke zorgen. "Neem de leegstand van delen van bedrijfsterreinen. Percelen worden gekocht, maar vervolgens niet bebouwd. Dat is echter ook een zorg voor BRIM," vertelt Borgers. Van Liefland vult aan: "We hebben standaard in onze verkoopcontracten staan dat binnen achttien maanden een pand klaar moet zijn. Dat is soms krap, maar we verlenen - indien redelijk - daarvoor uitstel. Er zijn echter bedrijven die helemaal niets doen. Het zit ze misschien economisch tegen of ze bouwen alleen als ze tijd hebben. Dat kan niet en wij treden daar met contractuele tegen op." Een ander probleem is het vaak ontbreken van energievoorzieningen op nieuwe bedrijventerreinen. "Vroeger werden voorzieningen al bij het bouwrijp maken van een nieuw terrein aangelegd. Tegenwoordig zijn met name de nutsbedrijven vanwege de marktwerking minder genegen voorfinancieringen te doen.

Hiervoor zijn namelijk grote investeringen nodig die men pas wil doen op het moment dat er de zekerheid is van een afnemer. Het is voor ondernemers moeilijk te bevatten. Men ziet lantaarnpalen en trottoirs, maar geen energievoorzieningen. Ik denk dat dit een taak voor de driehoek BRIM, gemeente en energieleveranciers is," aldus Borgers. Guido van Liefland onderkent het probleem en hoopt dat het opgelost kan worden. Er wordt in ieder geval aan gewerkt.


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit