In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Voormalige vuilstortplaats De Bavelse Berg
Evenementencomplex met uitstraling

Er is momenteel een fantasierijke geest voor nodig om langs de A27 voorbij de vroegere vuilstortplaats Bavel/Dorst (in de volksmond ook wel De Bavelse Berg genoemd) te rijden en daar grote aantallen bezoekers van beurzen, muziekfestivals of grote sportevenementen te voorspellen. Toch is dat een serieus en uitvoerig onderzocht plan dat binnen het Bredase stadskantoor leeft.



Vanaf het moment dat in 1998 het Turfschip werd gesloten, woedt in Breda een discussie over een nieuwe evenementenhal. Noodzakelijk, want de laatste jaren zijn diverse grootschalige binnenevenementen naar andere steden uitgeweken. "Die discussie heeft vorig jaar geresulteerd in het raadsverzoek voor een haalbaarheidsstudie naar een gecombineerd evenementencomplex voor zowel binnen- als buitenevenementen. Immers ook voor sommige grootschalige buitenevenementen in de stad staat de huidige locatie onderdruk. Voorafgaande aan het onderzoek heeft de gemeenteraad ten aanzien van de hal echter duidelijk aangegeven dat men enkel voorwaardenscheppend wil zijn. Marktpartijen moeten daarvoor het ondernemersrisico willen dragen," vertelt Nicolaas Veltman, beleidsadviseur toerisme en belevingseconomie van de gemeente Breda. In het verleden is al eens gekeken naar zo'n nieuwe evenementenhal op bedrijventerrein Steenakker, maar dat kwam als onhaalbaar uit de bus. "Je praat over een stedelijk gebied en dat geeft voor een marktpartij extra kosten inzake geluidsisolatie en parkeergelegenheid, die vervolgens niet konden worden terug verdiend via de exploitatie," aldus Veltman. Er moest dus gezocht worden naar een alternatieve situatie waarbij de investeringen lager en de exploitatiemogelijkheden hoger konden uitvalllen. De combinatie van binnen- en buitenevenementen op een goede stadsrandlocatie, bleek een hernieuwd onderzoek waard. Bijkomend voordeel is dat een dergelijke multifunctioneel complex ook voor succesvolle lokale buitenevenementen zoals Breda Hippique, Breda Barst, Studance en Harley-Dag in de toekomst mogelijk in een behoefte kan voorzien. "Het is voor mij in ieder geval duidelijk dat het een complex moet worden voor én van de Bredanaars. Dus niet alleen iets bouwen voor nieuwe commercieel interessante evenementen, maar ook lokale niet-commerciële evenementen waar veel Bredase vrijwilligers aan deelnemen moeten er straks een nieuwe plek kunnen vinden," vindt gesprekspartner Marlice Dreessen, directeur van VVV Breda.

Lange termijn
Breda kent een aantal succesvolle buitenevenementen die her en der in de stad verspreid hun activiteiten ontplooien. Kees Braspenning is bestuurslid van Breda Hippique en strijkt sinds het jaar 2000 jaarlijks met deze stichting neer in de natuurlijke omgeving van Het Hout. In het milleniumjaar werden drie paardensportevenementen samengevoegd en tijdens de afgelopen editie trok Breda Hippique 30.000 bezoekers. "We hebben nogal wat ruimte nodig voor onze parkoersen en niet te vergeten de toeschouwers. Het is verder prettig dat er sprake is van een gevarieerd landschap. Denk aan boscomplexen, houtsingels en waterpartijen. Dat stelt nogal wat eisen aan de omgeving," aldus Braspenning. Het succesvolle evenement deed de Brabantse Milieufederatie en Behoud Het Hout in de pen klimmen voor een bezwaar.

Na een gerechtelijke procedure moet Brabant Hippique haar activiteiten jaarlijks aan de regelgeving laten toetsen. "Het is zeker niet optimaal. Op de lange termijn ontstaan er bij verdere groei van het evenement mogelijk problemen," weet Braspenning.

Provinciale aantrekkingskracht
De voormalige vuilstortplaats De Bavelse Berg moet dus een oplossing kunnen bieden voor alle lokale binnen- en buitenevenementen die op hun huidige lokatie in de knel komen te zitten. De plannen betreffen naast een evenementenhal gecombineerd met een buitenterrein, dus ook een heus openbaar toegankelijk landschapspark met kabbelende beekjes voor routegebonden sportevenementen als Breda Hippique. "Maar er moeten bijvoorbeeld ook veldlopen en veldritten gehouden kunnen worden," aldus Veltman. De recentelijk afgeronde haalbaarheidsstudie heeft onder meer uitgewezen dat zowel de beschikbare ruimte als de infrastructuur en de ontsluitingsmogelijkheden van de Bavelse Berg goed aansluiten bij de behoefte. "Tegen de A27 en A58 heb je een perfecte autobereikbaarheid. Het ligt straks hemelsbreed ook maar vier kilometer van het volledig vernieuwde stationsgebied, waardoor het busvervoer van en naar het nieuwe complex goed te regelen is" vertelt Marlice Dreessen. De voormalige vuilstort zal bovendien fungeren als een 23 meter hoge geluidsisolatiewand voor het dorp Dorst. "Voor de evenementenhal ligt er nu een regionaal ambitieniveau. Het buitenterrein moet wellicht ook een provinciale aantrekkingskracht krijgen. Naast grote sportevenementen, kunnen er straks dan ook grote vak- en publieksbeurzen, alsmede popconcerten voor maximaal zo'n veertigduizend bezoekers worden gehouden. Op jaarbasis worden circa 625.000 bezoekers verwacht, die samen zo'n 21,5 miljoen euro uit zullen gaan geven op het complex, wat weer direct 350 volledige arbeidsplaatsen opleverd. Dit plan is uniek in ons land. Met name de combinatie van binnen- en buitenruimte spreekt marktpartijen aan. Ik verwacht ook dat in de toekomst de rijks- en provinciale overheid steeds meer eisen zal stellen aan locaties voor grootschalige evenementen. Met een dergelijk complex kun je daarop anticiperen," zegt Veltman.

Voorlopig blijft het echter allemaal nog even afwachten. Op 10 september bespreekt de raadscommissie Economie, Cultuur en Grondbedrijf de onderzoeksresultaten. Bij instemming van deze commissie zal er nog een nader onderzoek moeten volgen naar de financiële mogelijkheden en conseqenties van de plannen.


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit