In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Thermometer Winkels van NVB: ontwikkelaars blijven bouwen
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

De afkoeling van de economie heeft ook de winkelmarkt niet ongemoeid gelaten. Nadat deze markt jarenlang door stijgende omzetten een periode van bloei heeft doorgemaakt, lijkt aan de hoogtijdagen voorlopig een eind te komen. Zo is de winkelleegstand in april opgelopen tot 1,6 miljoen vierkante meter. Dit lijkt op een voorraad van 24 miljoen vierkante meter gering, maar in vergelijking met voorgaande jaren ligt het op een duidelijk hoger niveau. Gelijktijdig zorgt de aanhoudende vraag naar moderne, goed bereikbare en vooral grootschalige winkelruimte voor een aanhoudende stroom bouwplannen van ontwikkelaars.

Hoewel het gevaar op overbewinkeling daardoor verder toeneemt, zijn het toch de oudere winkels op B-locaties en aanlooproutes naar de binnensteden zonder voldoende koopkrachtige 'massa' die in de problemen komen. Dit stelt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in de tweejaarlijkse Thermometer Winkels. Deze rapportage, waarin de winkelmarkt wordt doorgelicht, is door de NVB in samenwerking met STOGO Onderzoek & Advies en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit van Utrecht opgesteld.

Eigenzinnig
NVB concludeert dat de winkelmarkt in Nederland een eigenzinnige sector is die zich een stuk minder aantrekt van de huidige economische malaise. Dit betekent dat deze sector voor ontwikkelaars/ bouwbedrijven een welkome aanvulling kan zijn op hun portefeuille, omdat het helpt heftige schommelingen in andere bouwsectoren te compenseren. Daarbij komt dat, wanneer er ergens nieuwe winkelruimte bijkomt elders winkelruimte moet verdwijnen in de vorm van sloop of functieverandering en er daardoor dus weer ruimte vrijkomt voor nieuwe bouwmogelijkheden. Als het aan de plannenmakers ligt worden er de komende jaren circa drie miljoen vierkante meter aan winkels bijgebouwd. Daarmee is de planvoorraad aan winkels groter dan ooit.

Grootschalig
Een belangrijk deel hiervan, namelijk 1,3 miljoen vierkante meter richt zich op grootschalige winkels aan de randen van de steden. Maar de plannen behelzen ook de herontwikkeling van centra uit de jaren '70 en '80. Alles bij elkaar is met het bouwvolume enkele miljarden euro's gemoeid. Door de bouwstroom aan nieuwe winkels zal de kloof tussen goede en slechte locaties groeien. Er is nog steeds gebrek aan goede winkelpanden op toplocaties. Maar op mindere locaties is in de bestaande voorraad sprake van oplopende leegstand. In april van dit jaar stond ruim 1,6 miljoen vierkante meter winkelruimte leeg. Twee jaar terug was dat nog 1,2 miljoen vierkante meter. Locaties die het moeilijk hebben zijn vooral de kleinschalige winkelcentra, solitaire winkels en de aanlooproutes naar de binnensteden. Maar ook in gebieden waar recentelijk nieuwe winkelruimte aan het kernwinkelapparaat is toegevoegd, ontstaat leegstand. Zij dreigen bekneld te raken tussen aan de ene kant de schaalvergroting aan de stadsranden op de PDV/GDV-locaties en aan de andere kant de winkelvariatie in de (historische) binnensteden. Ons land behoort met het huidige winkelaanbod tot de koplopers van Europa. De Nederlander heeft per persoon ongeveer 1,5 vierkante meter tot zijn beschikking. Ter vergelijking; medio jaren zeventig was dat nog 0,8 vierkante meter per persoon. Overigens zijn er gemeenten zoals Groningen en Almere die uit angst voor overbewinkeling op de rem trappen.


...behartigt
MKB West-Brabant

...start
Secretarieel werk doorgelicht

...ontdekt
Freefloat™. Gat in de markt voor dj's

...verhoogt
KvK tegen verhoging toeristenbelasting

...verandert
Elektronisch uittreksel nu rechtsgeldig

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 1)

...evalueert
"We hebben zó hard gewerkt!"

...kijkt terug
"Een plant die water moet hebben..."

...reikt uit
Ondernemen is topsport

...rijdt
Zakelijk onderweg (deel 2)

...beveiligt
Beveiliging moet worden gedragen door ondernemers

...vergroot
Gemeente volop bezig met veiligheid

...informeert
Gemeente kieskeurig met bedrijfsgrond

...spreekt
In 't kort

...organiseert
Evenementencomplex met uitstraling

...bevordert
Breda wordt kennisstad

...revitaliseert
Revitalisering voor logistiek bedrijventerrein

...realiseert
Bedrijventerrein Heilaar-Noord: ruimte voor ondernemers

...investeert
"Verbeter je omgeving, begin bij jezelf!"

...toeneemt
Meer werk door vergrijzing

...afneemt
Afkoeling economie laat ook winkelmarkt niet ongemoeid

...onderneemt
Meer winkelplannen dan ooit