In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2003













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Cursus strafrecht en eerste vaatje bokbier
Advocaat Wim Anker bezoekt Terneuzen

Het authentieke café De Vriendschap in Terneuzen vormt op maandag 6 oktober het fraaie decor voor een cursus strafrecht voor advocaten uit Zeeland en Brabant onder leiding van de befaamde strafrechtadvocaat mr Wim Anker. De cursus is van 13.30 tot 17.30 uur. Bovendien tapt advocaat/entertainer Anker ook uit een ander vaatje want hij tapt aansluitend het eerste vaatje bokbier van Nederland.

Advocaat Wim Anker.

Wim Anker was raadsman in diverse geruchtmakende zaken zoals Ferdi E, de zaak Klinkhamer, Martha U., Hans van Z., de Tjoelkerzaak, Maartje Pieck en de Volendambrand. De ontvoering van en moord op Gerrit-Jan Heijn in de jaren 80 hield Nederland maandenlang in een ijzeren greep. De politie zat op een compleet dwaalspoor en meldde tijdens een persconferentie dat de ontvoering vermoedelijk het werk was van een groep van vijf personen. Uiteindelijk was er slechts één dader die tegen de lamp liep door het uitgeven van losgeld in een winkel in zijn woonplaats: Ferdi E. Advocaat van Ferdi E. was Wim Anker die samen met zijn tweelingbroer Hans een advocatenmaatschap leidt in Leeuwarden. Het kantoor behandelt uitsluitend strafzaken en er zijn in totaal 18 personen werkzaam. Ferdi E. werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf plus TBS maar mede door toedoen van raadsman Anker heeft hij slechts zeven jaar gezeten. "Al na zeven jaar vond de TBS behandeling plaats. We hadden steeds gelobbyd om hem in de Van Mesdagkliniek (Groningen) te krijgen. Het was niet erg wenselijk om hem nog langer in een hok zijn straf te laten uitzitten", zegt Wim Anker. Uiteindelijk was Ferdi E. na 'slechts' 12 jaar detentie weer vrij man en bovendien kreeg hij, met dank aan Anker, 7 ton mee in verband met achterstallige WAO/AAW.

Vooroorlogse kijk op cafe De Vriendschap.

Geschokt
"Nederland was erg geschokt omdat hij dit geld kreeg, maar rechtens gezien was het honderd procent juist. Hij werd in 1987 vastgezet en had in mei 2001 bij zijn vrijlating recht op dat geld. Bijstand en WW lopen niet door tijdens gevangenschap, maar WAO en AAW wel. Dat hebben Hans en ik niet bedacht, maar de bestuursrechter besliste dit in november 2001. En de staat is niet in beroep gegaan dus waar maakt iedereen zich druk om. De Telegraaf was zeer verontwaardigd en gaf mijn broer en mij de schuld. De boodschapper kreeg de schuld. Wij kunnen wel wat hebben maar het was niet leuk." 'Hoe kun je zo iemand nou verdedigen?', is de standaardvraag van de burgers in een geschokte samenleving na een moord op een onschuldige medemens. Wim Anker: "Mijn broer en ik hebben daar geen enkel probleem mee. De Grondwet zegt dat iedereen recht heeft op rechtsbijstand en wij geven de Grondwet handen en voeten door werkelijk geen onderscheid te maken. Wij geven bijvoorbeeld ook rechtsbijstand aan rechts extremisten van de CP'86 en het Vlaams Blok. Wij trekken ons niks aan van de mensen om ons heen." De omstandigheden kunnen een ander licht werpen op een zaak. Iemand die door persoonlijke omstandigheden zeer ver was afgegleden was Ferdi E. "Hoe komt hij tot zo'n daad? Omdat hij maatschappelijk miskend werd. Hij koesterde een grote wrok tegen de samenleving. Hij nam uiteindelijk wraak op die samenleving door het doden van een geslaagd symbool ervan. Niet de SRV-man in Akkrum, maar Gerrit-Jan Heijn", legt Anker uit.

Magistratuur
Nederland is de laatste maanden opgeschrikt door dreigementen, uit de hoek van de georganiseerde criminaliteit, aan het adres van de magistratuur. "Daar hebben wij geen last van. Wij staan criminelen bij. Kijk, waar wij last van hebben zijn uitingen van agressie van slachtoffers en nabestaanden zoals in de Tjoelker-zaak, CP'86 en Ferdi E." Ook in de beruchte zaak Klinkhamer is Wim Anker raadsman. De schrijver Klinkhamer doodde ongeveer tien jaar geleden zijn vrouw en begroef haar in zijn eigen tuin. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar, maar komt veel eerder vrij. "Over ongeveer een jaar komt hij vrij. Ik ben bij hem geweest in Veenhuizen en binnenkort mag hij 'aan de enkelband'. Dan komt hij onder elektronisch toezicht en gloort de vrijheid." Wim Anker en zijn collega J. Boksem zullen ongetwijfeld veel praktische tips hebben voor de advocaten die komende maandag aanwezig zijn in het fraaie café De Vriendschap. De cursussen van Anker & Anker Opleidingen zijn namelijk actueel en op de praktijk gericht. In Terneuzen zullen onder andere de volgende onderwerpen aan bod komen: DNA-problematiek, voorwaardelijk opzet, medeplegen/ medeplichtigheid/nalaten, voorwaardelijke beéindiging van de TBS en de Wegenverkeerswet. Zo zijn de gebroeders Anker eveneens bekend vanwege de Radarsnelheidszaak. Ze hebben de betrouwbaarheid van de radarapparatuur in Nederland aangevochten tot en met de Hoge Raad. De Hoge Raad zei op 12 december 1995 dat iedere snelheidsmeting met drie procent moet worden verminderd.

Stamboom
Voor nadere inlichtingen en /of inschrijving voor de cursus in Terneuzen: 058-2442500 (Anker & Anker) of 0115-612593 (café De Vriendschap, Noordstraat 3 Terneuzen). De Vriendschap is een oud bruin café waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1840. Dit gegeven in combinatie met de authentieke staat van het café maakt het uniek voor Zuid-west Nederland. De caféstamboom vermeldt dat 'De Vriendschap een echt bruin café is dat veelvuldig bezocht wordt door leraren, politici, journalisten, kunstenaars, vertegenwoordigers, schippers en andere gezellige boeren, burgers en buitenlui'. Zoals de advocaten die het café maandag met een bezoek vereren.

Nadat de advocaten onderling nog wat nageborreld hebben, zorgt advocaat Wim Anker rond de klok van 18.30 uur voor een Nederlandse primeur door het eerste vaatje bokbier van Nederland te tappen.


...informeert
Poldermodel oorzaak van huidige malaise

...start
De kracht van regionale samenwerking

...onderneemt
Startersdag op 1 november

...betekent
Nieuwe landen bij de EU en de gevolgen voor ú.

...verbeterd
Kantoren impuls voor hotelsector

...ondersteunt
Groei & Financiering

...verschijnt
Nieuw voor het bedrijfsleven in Zeeland

...rijdt
IAA Frankfurt bárstte van het nieuws

...promoot
Ideeën te over

...spreekt
Advocaat Wim Anker bezoekt Terneuzen

...organiseert
Festivak eerste keer in buitenlucht

...leest
In 't kort

...subsideert
Zeven Brabantse bedrijventerreinen voorgedragen voor rijkssubsidie

...huisvest
Economische ontwikkeling leidt van verhuurder- naar huurdersmarkt

...bouwt
Sandkastelen op de markt