In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Nota 'Brainport Brabant' zet in op kenniseconomie
Brabant krijgt een eigen Innovatieraad

Brabant krijgt een eigen Innovatieraad onder voorzitterschap van Commissaris van de Koningin mevrouw H. Maij-Weggen; dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De leden zijn topmensen uit verschillende geledingen van bedrijfsleven, kennisinstellingen en politiek. De Innovatieraad moet een krachtige extra impuls geven aan de ontwikkeling van de kenniseconomie in Brabant en zal vooral fungeren als denktank, klankbord, adviesorgaan en lobbygroep.

Het instellen van de Raad is één van de speerpunten uit de Innovatienota 'Brainport Brabant/ Startnotitie versterking innovatieve topregio Brabant', die eind oktober door GS is vastgesteld.

In de Innovatieraad hebben zitting:

  • prof. ir W. Dik, hoogleraar management ICT-georiënteerde organisaties aan de TU Delft;
  • prof. dr F.A. van der Duyn Schouten, rector magnificus Universiteit van Tilburg;
  • drs H.J.G. Hendriks, directievoorzitter Philips Electronics Nederland;
  • ing. A.H. Lundqvist, voorzitter College van Bestuur TU Eindhoven;
  • drs W. van Velzen, lid Europees Parlement;
  • ir W.K. Wiechers, oud-directeur Essent NV;
  • O. Hoes, gedeputeerde Economische Ontwikkeling provincie Noord-Brabant.
De raad zal nog uitgebreid worden met vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf, met name uit de sectoren logistiek en biotechnologie, en met vertegenwoordigers van de dienstensector.

Kansrijk
Brabant is binnen Nederland de innovatieregio bij uitstek en behoort binnen Europa tot de topspelers. Op het Europese Innovatie Scoreboard, dat de innovatieve kracht van de regio's vaststelt, staat Brabant op de derde plaats. De Innovatienota formuleert de ambitie om de huidige positie van Brabant als topregio nog verder te versterken. Dat vraagt forse inspanningen, want de concurrentie op dit vlak is enorm. Brabant moet meer kunnen profiteren van kennis die internationaal, met name in andere Europese regio's, voorhanden is door intensivering van de regionale samenwerking. In de provincie zelf is de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen cruciaal. In die samenwerking zal de provincie een sterke centrale en stimulerende rol spelen.

Innovatieraad
De Innovatieraad is van mening dat de meest kansrijke aanpak zich met name dient te richten op (techno)starters, uitbreiding van topinstituten, en op de sectoren logistiek, biotechnologie en E-government. Qua werkwijze zal de raad aansluiting zoeken bij bestaande nationale en internationale initiatieven zoals het landelijk Innovatieplatform onder leiding van de minister-president. De Innovatieraad kan ook een belangrijk instrument worden in de lobby naar Den Haag en Brussel. Verder is het doel om afzonderlijke projecten te stimuleren.

Naast het instellen van de Innovatieraad richt de provincie zich op het bouwen en onderhouden van innovatienetwerken met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de kennisinstellingen, organisaties die actief zijn op het gebied van innovatie en overheden. Binnen die netwerken moet een veelheid aan innovatieve projecten ontstaan. Daarnaast is er voor ondernemers nu al een scala aan mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding zoals de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, Syntens en de Technocentra. De provincie zal stimuleren dat deze voorzieningen overzichtelijker en toegankelijker worden.


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...start
"Je weet voor wie je werkt"

...innoveert
Innovatieve ondernemers duiken in gat in de markt

...verhoogt
Business Intelligence - De sleutel tot optimale resultaten

...wint
KvK West-Brabant blijft nummer één in kwaliteit

...netwerkt
Eindejaarsbijeenkomst voor ondernemers

...organiseert
Startersdag succesvol

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennootschaps- belasting

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...besluit
Brabant krijgt een eigen Innovatieraad

...reikt uit
Het voorbeeld voor collega's wordt beloond

...spreekt
In 't kort

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...rapporteert
Non-profitinstellingen 'redders in nood'