In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2003













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Ook in 2003 groot aandeel van non-profitsector verwacht
Non-profitinstellingen 'redders in nood'

In perioden van laagconjunctuur zijn overheidsdiensten en non-profitorganisaties meestal een stabiele factor in de vraag naar kantoorruimte. Dat zagen we bijvoorbeeld ook ten tijde van de kantorencrisis tien jaar terug, toen bijna de helft van de kantoorruimte werd opgenomen door overheidsbedrijven en andere non-profitinstellingen. En ook nu lijken zij de redders in nood wat blijkt uit het rapport NVB Thermometer Kantoren 2002.

Net als ongeveer tien jaar geleden is een echte instorting van de kantorenmarkt tot op heden voorkomen door overheidsinstellingen en non-profitorganisaties. Deze segmenten in de markt namen in 2002 in totaal 715.000 vierkante meter kantoorruimte op.

Dat was de helft meer dan in 2001 en het kwam daarmee uit op ruim veertig procent van de totale opname in 2002. Ook voor 2003 wordt een groot aandeel verwacht van de non-profitsector, zowel om dat er in dit segment nog steeds veel vragers op de markt zijn, alsook omdat de vraag vanuit het Nederlands bedrijfsleven voorlopig zwak zal blijven.

Toekomst
Of de non-profitsector echter ook in de toekomst haar rol van 'redder in nood' kan blijven vervullen, is volgens de samenstellers van het rapport, onzeker. Een dergelijke rol staat immers op gespannen voet met het stringente bezuinigingsbeleid dat door het tweede kabinet Balkenende is ingezet om juist te snijden in het overheidsapparaat. Aan de andere kant blijkt het huidig hoge marktaandeel van ruim veertig procent in de opname niet zo zeer afkomstig te zijn van de departementen, maar is het teweeg gebracht door een behoefte aan ruimte voor internationale organisaties, zelfstandige overheidsdiensten, lagere overheden (in het bijzonder gemeenten) en semi-overheidsinstellingen. Deze organisaties zijn minder gevoelig voor schommelingen in de economische groei, maar profiteren wel van de lage rentestand.

Conclusie
De conclusie van de makers van het rapport is duidelijk: Voor de kantorenbranche is het verstandig de ontwikkelingen in de non-profitsector goed te volgen. Zolang deze sector immers haar eigen koers blijft varen, kan zij de constante factor blijven, die zij nu is.

Maar de kantorenbranche krijgt echt een groot probleem, wanneer beide segmenten, dus bedrijfsleven en non-profit, gelijktijdig de schouders laten hangen.

NVM Vastgoedmanagement pertinent tegen belasting op VvE-tegoed
De vakgroep Vastgoedmana-gement van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en vastgoeddeskundigen NVM heeft met verbazing kennis genomen van het voorstel van staatssecretaris Wijn van Financiën. De heer Wijn wil appartementsbewoners belasting laten betalen voor de bedragen die hun vereniging van eigenaren in kas aanhoudt om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. De voorzitter van NVM Vastgoedmanagement de heer Frans Burgering: "Onze vakgroep is stellig van mening dat de overheid er juist naar moet streven om verenigingen van eigenaren te stimuleren om meer te investeren in het onderhoud van hun pand (of gezamenlijke eigendom). Juist in een periode dat het ministerie VROM in haar begroting heeft aangegeven te snijden in de gelden voor stedelijke vernieuwing."


...informeert
Fiscale helpdesk voor ondernemers

...start
"Je weet voor wie je werkt"

...innoveert
Innovatieve ondernemers duiken in gat in de markt

...verhoogt
Business Intelligence - De sleutel tot optimale resultaten

...wint
KvK West-Brabant blijft nummer één in kwaliteit

...netwerkt
Eindejaarsbijeenkomst voor ondernemers

...organiseert
Startersdag succesvol

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...onderneemt
Een ondernemer is ook maar een mens

...verandert
Nieuwe regelgeving omtrent facturering en BTW

...wijzigt
Verdere beperkingen in de vennootschaps- belasting

...regelt
Fiscale aspecten kerstpakketten en auto's

...beheert
Pensioenen in eigen beheer

...besluit
Brabant krijgt een eigen Innovatieraad

...reikt uit
Het voorbeeld voor collega's wordt beloond

...spreekt
In 't kort

...promoot
'Samen voor Zeeland' steeds actueler

...herstructureert
NVB wijst op noodzaak herstructurering van kantorenaanbod in Nederland

...rapporteert
Non-profitinstellingen 'redders in nood'