In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2004

advertenties
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

Onwennig en nerveus keken de deelnemers aan Testbaan op maandagochtend om zich heen. Vier middelbare scholieren offerden twee hele dagen van hun herfstvakantie op om stage te lopen bij de kamer van koophandel, een zogenaamde "snuffelstage".


De Testbaan-stagiaires tijdens het 'veldwerk' in Putte. (Foto: Erlin van Vuuren)

Testbaan is een project van de Kamer van Koophandel West-Brabant om middelbare scholieren de kans te geven een paar dagen mee te lopen in een bedrijf of instelling. Dit kan ze helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding of beroep. Jaap de Gray, Simone Willemse, Annicka van den Broek en Jennifer Modderman hadden voor hun stage de kamer van koophandel uitgekozen.

HEAO
Een hoogtepunt was een bezoek aan de afdeling Voorlichting. Daar kwam toevallig een groep studenten van de HEAO om advies kwam vragen voor een project, waarin ze een product op de markt moeten brengen. "Het was leuk om te zien hoe die studenten problemen aanpakken", vertelt Jennifer. Simone sluit daarbij aan: "Het heeft ervoor gezorgd dat de HEAO aantrekkelijker is gemaakt. Het lijkt me erg leuk om zelfstandig ondernemer te zijn."

Veld
Ander hoogtepunt was een bezoek aan het īveldī met een beleidsadviseur. Hij bracht ze naar Huijbergen, Putte, Ossendrecht en Dinteloord en zette ze voor het blok. "Ik heb dat probleem, los het maar op." Ze probeerden het wel, maar kwamen er al snel achter dat dat zwaar tegenviel. "Ik dacht dat je bij beleidsadvisering altijd op kantoor zou zitten, maar je gaat er ook echt opuit", zegt Annicka. Na afloop melden de stagiaires dat ze er veel van hebben opgestoken. "Wij hadden een hele enthousiaste scholier die heel graag wilde leren", vertelt Hans Kuiten van Superscreen Zeefdrukkerij BV in Etten-Leur. "Wij vinden het belangrijk dat jongeren meer te weten komen wat zeefdrukken inhoudt. Zo hopen we leerlingen interesseren voor het vak. Volgend jaar doen we weer mee." Ongeveer 180 leerlingen van verschillende scholen hebben in de herfstvakantie een snuffelstage gedaan bij 84 bedrijven. Ook volgend jaar organiseert de kamer van koophandel weer het project Testbaan en hoopt dan op nog meer West-Brabantse bedrijven die hun bedrijf openstellen voor geïnteresseerde scholieren. Bedrijven kunnen hun interesse voor deelnamen nu al kenbaar maken bij Jan-Kees Broos, email jbroos@breda.kvk.nl, tel (076) 564 69 53. Testbaan is mede mogelijk gemaakt door All Art Design uit Oudenbosch.


...informeert
BZW gaat voor krachtige ondernemerslobby

...start
Koopjes kopen via het net

...patenteert
Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd

...onderneemt
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

...initieert
"West-Brabant heeft eenduidige missie nodig"

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...bereikt
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

...organiseert
Inschrijven voor Brabantse Internet Trofee tot 1 februari 2004

...spreekt
Eendracht maakt nog steeds macht

...leest
In 't kort

...wenst
Gemeenten wensen voor 2004
Roosendaal
Etten-Leur
Dongen
Breda
Gilze en Rijen
Oosterhout
Bergen op Zoom
Moerdijk
Steenbergen

...start door
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

...zoekt
Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfs- terreinenmarkt

...steunt
NVM Vastgoed management staat achter nieuw huurbeleid VROM

...concludeert
Menselijke maat terugbrengen in retail