In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2004

advertenties
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
Hans van Breukelen:
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

Hans van Breukelen gaf tijdens de uitreiking van de BOV-trofee in Etten-Leur een presentatie over 'succes'. Wat doet deze ex-keeper van het Nederlands elftal tegenwoordig? Hoe kijkt hij terug op zijn carrière? De Ondernemer sprak met de redder van onze nationale trots.


Patricia Akkermans, Ron Rosbak en Hans van Breukelen.

Ruim voor zijn presentatie is Hans van Breukelen (47 jaar) al aanwezig in de Nobelaer. Hij ziet er in pak anders uit dan in zijn keepersoutfit: de kleding waarmee hij bij iedereen in het geheugen gegrift staat. Hij praat direct met de organisatie en mengt zich in de gesprekken met de mensen die al aanwezig zijn. Hij is helemaal niet uit de hoogte. Dit merk je ook wanneer hij later op het podium staat. Met een air van 'doe maar normaal, dan doe je gek genoeg' spreekt hij de zaal toe. De oud- profvoetballer heeft 73 interlands op zijn naam staan. Met PSV werd hij clubkampioen van Europa en met het Nederlands elftal was hij Europa's sterkste in 1988.

Van keeper tot ondernemer
"Oud-directrice van uitzendorganisatie Content Sylvia Tóth heeft me na de hoogtepunten in 1988 eens tien vragen over succes willen stellen. Na anderhalve vraag is ze gestopt, want ik had er zo veel over te zeggen. Ze gaf me het advies om mijn verhaal te vertellen aan groepen mensen", zegt Hans van Breukelen. Het verhaal is uitgegroeid en de ex-keeper heeft nu zijn eigen management- en consultancybureau. Eerst gaf hij avonden op ondernemersverenigingen, later werden dit sponsoravonden en nu spreekt hij volle zalen toe. Van Breukelen geeft trainingen, workshops en adviseert bedrijven die veranderprocessen willen realiseren.

Het verhaal dat hij vertelt, gaat over individueel- en teamsucces. Met als doel: het maximale resultaat te behalen.

Naast dit managementbureau is de oud-international ook mede-eigenaar van Eye-D, security experts. Hans van Breukelen: "Wij trainen mensen, die de beelden bekijken van camerasystemen. Zij hebben allerlei vaardigheden nodig om 'verdacht gedrag' op tijd waar te nemen, het delict vast te leggen en de politie op straat te ondersteunen. Deze camera's hangen in steden om de sociale veiligheid te verbeteren."

Hij heeft er alles aan gedaan om de top te bereiken
Iedereen kent de televisiebeelden, waarbij Hans zijn ooglid naar beneden trekt, tegen Belanov. Hoe wist hij dat de penalty in de rechterhoek terechtkwam? Van Breukelen: "Tijdens het WK, twee jaar eerder, had Belanov ook een strafschop genomen; keihard in de rechterbenedenhoek. Daarom had ik het vermoeden dat hij nu weer rechts kwam. Als de druk groot is, houdt een speler vaak dezelfde hoek. Maar het blijft natuurlijk altijd een gok."

Tijdens de presentatie vertelt Van Breukelen dat hij in een arbeidersgezin opgegroeid is. Zijn vader werkte als laborant in een melkfabriek. Waar Hans woonde, werd veel op straat gevoetbald. Vooral door zijn vijvenhalf jaar oudere broer met zijn vrienden. Hans mocht echter niet meedoen. Na veel gezeur mocht hij tenslotte in het doel, want dan liep hij niet in de weg. Zo is hij begonnen als doelman.

Hij werd lid van BVC (De Biltse Voetbal Club) en later van FC Utrecht. Daarna voetbalde hij bij het Engelse Nottigham Forest en vervolgens bij PSV. Hans van Breukelen: "Ik had geen talent. Ik werd pas gekozen als drie andere keepers niet konden." In zijn boek 'Het Engeltje van Hans van Breukelen', schrijft hij: "Natuurlijk had ik wel aanleg voor het keepen, maar een natuurtalent was ik niet. Ik heb er wel veel aan gedaan de top te bereiken. Het is me niet aan komen waaien. Veel trainen en oefenen, brachten me uiteindelijk op een verdienstelijk niveau. Niet roken, niet drinken, niet uitgaan... Er zijn zelfs momenten geweest dat ik mijn familieleden tekort deed, omdat ik zo in mijn carrière opging."

Voordat het succes kwam, heeft Hans de nodige tegenslagen moeten verwerken. Soms voelde hij zich vreselijk vernederd, moest hij veel kritiek incasseren en zeker in het begin heeft hij maar weinig waardering gehad. Hij moest wachten, totdat zijn kansen kwamen.

"Wat ik geleerd heb van mijn voetbalcarrière? Je kunt beter vragen wat ik niet geleerd heb. Als je onder hoogspanning leeft, is het belangrijk te blijven geloven in jezelf. Ook als er iets fout gaat en je de hele wereld over je heen krijgt. Ik heb altijd geprobeerd, om met twee benen in het leven te blijven staan," vervolgt Hans.

De oud-keeper pleegt geen acquisitie. Zijn naamsbekendheid en zijn goed voorbereide verhaal leveren hem via mond-tot-mondreclame veel klanten op. Momenteel presenteert hij ongeveer 40 à 50 avonden per jaar. Hij deelt zijn ervaringen met het publiek en vertelt over de relaties binnen een team. Hans van Breukelen: "Ik heb hoogte- en dieptepunten in mijn carrière gekend en met verschillende coaches gewerkt. Daardoor kan ik spreken uit ervaring. Als de toeschouwers er maar twee of drie dingen van oppikken waardoor ze lekkerder in hun vel zitten, ben ik al tevreden."


...informeert
BZW gaat voor krachtige ondernemerslobby

...start
Koopjes kopen via het net

...patenteert
Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd

...onderneemt
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

...initieert
"West-Brabant heeft eenduidige missie nodig"

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...bereikt
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

...organiseert
Inschrijven voor Brabantse Internet Trofee tot 1 februari 2004

...spreekt
Eendracht maakt nog steeds macht

...leest
In 't kort

...wenst
Gemeenten wensen voor 2004
Roosendaal
Etten-Leur
Dongen
Breda
Gilze en Rijen
Oosterhout
Bergen op Zoom
Moerdijk
Steenbergen

...start door
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

...zoekt
Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfs- terreinenmarkt

...steunt
NVM Vastgoed management staat achter nieuw huurbeleid VROM

...concludeert
Menselijke maat terugbrengen in retail