In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Januari 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl
Mr. Hans Van Oijen, deskundige in doorstarts:
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

In 2002 werden exact 6.771 faillissementen uitgesproken. Na het derde kwartaal van 2003 was diezelfde bijl van het financiële einde al 6.360 keer gevallen. Deze cijfers maken duidelijk dat de economische recessie ook tot uiting komt in het aantal faillissementen. Minder duidelijkheid is er over het eventuele vervolg van gefailleerde ondernemingen. Hans van Oijen is gespecialiseerd op het gebied van ondernemings- en faillissementsrecht en weet alles over een succesvolle doorstart.


Mr. Hans van Oijen van Asselbergs & Klinkhamer Advocaten.

"Bij een gemiddeld faillissement ontstaat er een totale kapitaalsvernietiging. Personeel wordt werkeloos. Machines en inventaris worden tegen afbraakprijzen verkocht, voorraden zijn niets meer waard en ook vorderingen op klanten blijken ineens minder hard. Bij een faillissement blijft er van een bedrijf weinig tot niets over," aldus mr. Van Oijen, partner bij Asselbergs & Klinkhamer Advocaten uit Etten-Leur. Een ondernemer die een dergelijk doemscenario ziet aankomen, moet zich volgens de advocaat tijdig voorbereiden op een doorstart. "Accountants hebben daarin een belangrijke rol. Zij zien natuurlijk ook een faillissement aankomen.

Als een ondernemer zich een paar weken voorafgaand aan het faillissement goed voorbereidt, is er kans op een doorstart," weet Van Oijen. Als er niets is geregeld bij het faillissement, zal de aangestelde curator snel het productieproces staken. Op dat moment is de bijl gevallen en als er niet binnen een paar dagen een doorstart wordt gemaakt, is het definitief afgelopen. "De productie ligt stil, je klanten hebben geen vertrouwen meer en het personeel dat elders aan de slag kan is weg. De tijd voor een faillissement is dus cruciaal," aldus de advocaat.

Goed plan
De grootste tijddruk voor een succesvolle doorstart ligt bij de onderhandelingen met de financier van de nieuwe onderneming. Een bedrijf is bijna failliet en banken staan natuurlijk niet te trappelen. "Je moet net als iedere startende ondernemer gewoon een goed plan hebben. Het moet duidelijk zijn wat je na de aanstaande faillissementsdatum gaat doen. Bij een financier moet je met de billen bloot en precies vertellen hoe het bedrijf weer gezond zal worden. Welke delen van het bedrijf zullen worden weggesneden. Daar gaat het om," vertelt Van Oijen. Tijdens de doorstart worden de inventaris, machines en voorraden gekocht uit de failliete boedel. De opbrengst daarvan is altijd hoger dan bij een openbare veiling. De curator zal hier dus in de regel mee instemmen. "De kapitaalsvernietiging is veel minder groot dan bij een normaal faillissement.

Verder heb je een deel van de werkgelegenheid in het bedrijf veiliggesteld. Doorstarters gaan in afgeslankte vorm verder en doen dat met een zelf gekozen deel van hun oude personeelsbestand," vertelt Van Oijen over de voordelen van een doorstart.

Samenspel
Een doorstart leidt in de samenleving wel eens tot onbegrip. Er is een hardnekkig beeld dat een ondernemer zijn schulden bij leveranciers achterlaat en onbelemmerd in zijn chique Mercedes doorrijdt. "Je moet daar wel een kanttekening bij plaatsen. Allereerst is het verlies voor een leverancier minder groot dan het lijkt. Via de fiscus krijgt men een deel van de vordering terug. Het blijft natuurlijk hard geld, maar het wordt wel minder. Je moet dat verder ook enigszins relativeren dat als het failliete bedrijf doorstart je als leverancier een mogelijke klant behoudt. Natuurlijk is het een zure appel, maar daarna kan het vervolg wel positief zijn," aldus Van Oijen.

Een toonbeeld van een succesvolle doorstart is volgens Van Oijen Power Motive uit Oudenbosch. "Die naam noem ik met instemming van de directie. In 1998 zijn we met dertien van de twintig personeelsleden doorgestart. Ondertussen zijn er zoŽn vijftig medewerkers en is men druk bezig met nieuwbouw om de groei tot minimaal zeventig werknemers te kunnen verwerken," aldus Van Oijen. Concluderend zegt Van Oijen over de voorwaarden van een succesvolle doorstart: "De ondernemer moet zich tijdig voorbereiden. Daarnaast moet er een goed samenspel zijn tussen ondernemer, accountant en advocaat en dienen de curator en de beoogde financiers snel te kunnen reageren. Een doorstart moet echt binnen een paar dagen geregeld zijn."


...informeert
BZW gaat voor krachtige ondernemerslobby

...start
Koopjes kopen via het net

...patenteert
Rodenburg Groep patenteert vinding wereldwijd

...onderneemt
"Lijkt me leuk om zelfstandig ondernemer te zijn"

...initieert
"West-Brabant heeft eenduidige missie nodig"

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...bereikt
"Ik was geen natuurtalent, maar heb er veel aan gedaan om de top te bereiken"

...organiseert
Inschrijven voor Brabantse Internet Trofee tot 1 februari 2004

...spreekt
Eendracht maakt nog steeds macht

...leest
In 't kort

...wenst
Gemeenten wensen voor 2004
Roosendaal
Etten-Leur
Dongen
Breda
Gilze en Rijen
Oosterhout
Bergen op Zoom
Moerdijk
Steenbergen

...start door
Voor faillissement al bezig zijn met doorstart

...zoekt
Regionale samenwerking beste instrument tegen tekort bedrijfs- terreinenmarkt

...steunt
NVM Vastgoed management staat achter nieuw huurbeleid VROM

...concludeert
Menselijke maat terugbrengen in retail