In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Februari 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl





Bedrijven
PriceWaterhouseCoopers
De Block
Tivoli Oudenbosch
White Products B.V.
K&D Spuitservices
Aannemersbedrijf van Agtmaal B.V.
Coby International Fair Support
M.Y. Cartons B.V.
Kendrion Van Niftrik B.V.
Rabobank Zuidwesthoek
Hydrohoist B.V.
Rabobank Steenbergen
Transport Partners B.V.
Akkermans Techniek Steenbergen B.V.
Wesdorp & Van Geel Assurantiën B.V
Herinvesteringsreserve
PricewaterhouseCoopers verzorgt in 'de Ondernemer' een fiscale vragenrubriek. PricewaterhouseCoopers is een wereldwijd toonaangevende organisatie op onder meer het gebied van accountancy en belastingadvies. De vestigingen in Bergen op Zoom en Breda dragen zorg voor de inhoud van deze maandelijkse rubriek. Mr. Rick Mijnsbergen en Mr. Marco Vermeulen zullen uw vragen persoonlijk beantwoorden. Vragen kunt u richten aan: 'de Ondernemer', Postbus 3805, 4800 DV Breda. Voor actueel belastingnieuws: www.belasting.nl


Mr. Marco Vermeulen, PricewaterhouseCoopers N.V.

Vraag: Gezien de recente groei van mijn onderneming ben ik voornemens mijn huidige bedrijfspand te verkopen en een ander pand terug te kopen. Nu heb ik van een kennis begrepen dat ik belasting zou kunnen besparen door een herinvesteringsreserve te vormen. Kunt u mij aangeven hoe een dergelijke reserve werkt en onder welke voorwaarden het vormen van zo'n reserve mogelijk is?

Het is inderdaad mogelijk een herinvesteringsreserve te vormen bij de verkoop van uw huidige bedrijfspand. Indien bij deze verkoop een winst wordt behaald kan deze winst op zij worden gezet ten behoeve van de aanschaf van een nieuw pand. Over het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde van uw huidige pand, de zogenaamde boekwinst, hoeft u dus, onder voorwaarden, geen belasting te betalen. De winst mag in een herinvesteringsreserve worden gestopt, om hiermee later een nieuw pand aan te kunnen schaffen.

Als u dan vervolgens een nieuw pand koopt, dan moet de eerder gereserveerde boekwinst in mindering worden gebracht op de aankoopprijs van het nieuwe pand. Belastingtechnisch gezien heeft dit tot gevolg dat de in de fiscale balans op te nemen aanschafwaarde lager is dan de betaalde aankoopprijs, als gevolg van afboeking van de herinvesteringsreserve. Derhalve zal in de jaren na aankoop de afschrijving over het nieuw bedrijfspand lager zijn, dan wanneer geen herinvesteringsreserve zou hoeven te worden afgeboekt. Hierdoor zal in de jaren na aankoop van het nieuwe bedrijfspand meer belasting moeten worden betaald. Het voordeel van het geen belasting hoeven te betalen over de winst in het jaar van verkoop van het oude bedrijfspand wordt dus in de loop der jaren gedeeltelijk teruggenomen door de hogere belastingbetaling gedurende de afschrijvingsperiode van het nieuwe pand. De herinvesteringsreserve is derhalve slechts een vorm van belastinguitstel, een liquiditeitsvoordeel. Het leidt niet tot afstel van de te betalen belasting over de verkoopwinst.

Voorwaarden
De voorwaarden om een herinvesteringsreserve te kunnen gebruiken bij de verkoop van uw huidige bedrijfspand en de aankoop van een nieuw bedrijfspand zijn drieledig:

1) Vervangingsvoornemen
Om een herinvesteringsreserve te kunnen vormen is vereist dat er een voornemen tot herinvestering bestaat bij de directie van de vennootschap. U moet als bestuurder van de vennootschap dus het plan hebben het verkochte pand te gaan vervangen door een nieuw pand. Dit vervangingsvoornemen dient niet alleen aanwezig te zijn op het moment van verkoop van het huidige bedrijfspand, maar ook tijdens het bestaan van de herinvesteringsreserve, dus tot het moment dat u daadwerkelijk overgaat tot aanschaf van het nieuwe pand. In verband met de bewijspositie ten opzichte van de Belastingdienst, verdient het aanbeveling het vervangingsvoornemen schriftelijk vast te leggen. Indien geen vervangingsvoornemen (meer) aanwezig is, dient alsnog belasting te worden betaald over de boekwinst van de verkoop van het huidige bedrijfspand. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen als u geen geschikt pand kunt vinden om te kopen en een nieuw bedrijfspand gaat huren.

2) Termijn vervanging
De boekwinst mag maximaal drie jaren na het jaar van de vervreemding van het pand gereserveerd blijven. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt deze termijn verlengd, bijvoorbeeld wanneer een langere periode nodig is voor de aankoop van een nieuw pand vanwege de aard van het aan te schaffen pand. Ook kan van verlenging sprake zijn ingeval de aanschaffing, mits daaraan een begin van uitvoering is gegeven, door bijzondere omstandigheden is vertraagd. Maar in normale gevallen is dus vereist dat de aankoop van het nieuwe bedrijfspand binnen drie jaar na verkoop van het oude pand plaatsvindt. Indien binnen deze termijn geen nieuw bedrijfspand is aangekocht, zal de herinvesteringsreserve vrijvallen en derhalve leiden tot belastbare winst.

3) Boekwaarde-eis
Naast het vereiste van de aanwezigheid van een voornemen tot herinvestering en de driejaarstermijn geldt een boekwaarde-eis. Deze eis houdt in dat de boekwaarde van het nieuwe bedrijfspand door afboeking van de herinvesteringsreserve niet mag dalen beneden de boekwaarde van het verkochte bedrijfspand.

Indien u voldoet aan de hierboven genoemde vereisten is het derhalve mogelijk om de belastingheffing over een eventuele boekwinst bij verkoop van uw huidige bedrijfspand uit te stellen tot na de aanschaf van een nieuw bedrijfspand.

Naast het vormen van een herinvesteringsreserve bij de verkoop van een bedrijfspand is het ook mogelijk om voor andere bedrijfsmiddelen, zoals bijvoorbeeld machines of inventaris, een herinvesteringsreserve te vormen. Voor meer informatie over deze en andere fiscale faciliteiten, kunt u uiteraard terecht bij uw fiscaal adviseur.


...daagt uit
Onno Hoes daagt ondernemers uit

...start
Financiële kennis en capaciteit op maat

...innoveert
Ondernemers ontwikkelen met speciale methode nieuwe ideeën voor bestaande markt

...zoekt
Buitenlandse stagiaires zoeken werkervaring

...koppelt
MKB overspoeld door aanvragen onderwijs

...spreekt
Ex-profwielrenner Hennie Kuiper grote trekpleiter voor Startersnet Bergen op Zoom!

...rijdt
Zakelijk Onderweg

...verenigt
Port Council maakt zich hard voor gezonde haven

...presenteert
Moerdijk, the right choice in the Rotterdam area

...onderneemt
Outsourcing naar lagelonenlanden

...verricht
Academisch adviesbureau biedt voordeel

...meet
Blijft Breda 'moving ahead'?

...ontstaat
"Wonen én werken binnen onze gastvrije gemeente staan centraal"

...interesseert
Veel belangstelling voor lidmaatschap

...versterkt
Versterken en samenwerken zijn sleutelbegrippen

...woensdrecht bericht
In de Parel van de Zuidwesthoek gaat het blauwe water over in het groene bos

...vervult
"Nassaustad" vervult al eeuwen regiofunctie

...biedt
Kapelle: een veelzijdige gemeente

...revitaliseert
Revitalisering Smokkelhoek: ruimte én allure

...kweekt
Gemeente Kapelle in trek bij glastuinbouw

...verbetert
Programma gemeente Breda en LCH voorziet in degelijke ingrijpende verbetering

...stabiliseert
Stabilisering van grondprijzen in zicht

...leest
In 't kort