In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
April 2004

advertenties
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl%2F%3Fmakelaar%3Dbreda
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip' Ondernemersnetwerk heeft lage drempel

Het Ondernemersnetwerk Zeeuws-Vlaanderen wil de samenwerking met 'de overkant' intensiveren. Eind maart was er in partycenter De Geveltjes in 's Heerenhoek een themabijeenkomst met het Ondernemersnetwerk Noord- en Midden-Zeeland. Eind van het jaar vindt de federatieve bijeenkomst in het Terneuzense Churchillhotel plaats.


Ondernemer Otto Tromp overlegt met collega Art van der Staal.

Het onderwerp in Zuid-Beveland was communicatietraining. Via Djembé-tromgeroffel werd tussen de beide netwerken gecommuniceerd. "Zo wordt het contact tussen de diverse ondernemers wat losser. Bij dergelijke bijeenkomsten is het goed om casual kleding te dragen in plaats van het nette pak met stropdas. Dan wordt iemand niet beoordeeld op het uiterlijk en valt de façade af. Mensen zitten toch vaak in een rol. Met spijkerbroek en T-shirt aan en een biertje in de hand is het allemaal meer ontspannen. Met de komst van de Westerscheldetunnel is alles vlakbij de deur in Zeeland, maar de cultuurverschillen tussen het Bourgondische Zeeuws-Vlaanderen en Noord- en Midden-Zeeland blijf je natuurlijk merken."

Kamer van Koophandel
Aan het woord zijn Otto Tromp en Art van der Staal van de stuurgroep van het Ondernemersnetwerk Zeeuws-Vlaanderen. Beide netwerken opereren onder de vlag van de Kamer van Koophandel voor Zeeland. Doelstelling van het Ondernemersnetwerk is om ervaring uit te wisselen met andere ondernemers, op de hoogte te blijven van actuele zaken en uiteraard het bevorderen van het netwerken. De actualiteiten staan altijd in het teken van het zelfstandig ondernemerschap. Het Zeeuws-Vlaamse Ondernemersnetwerk bestaat inmiddels ruim vijf jaar, het netwerk van boven de Westerschelde enkele jaren korter. Enige voorwaarden voor het lidmaatschap zijn zelfstandig ondernemerschap en diversiteit van branches. Voor een optimale verscheidenheid aan branches mag maximaal 5 procent van het aantal leden afkomstig zijn uit dezelfde branche. "Wij kennen geen ballotage zoals bij serviceclubs. Het Ondernemersnetwerk heeft een laagdrempelig karakter. Jij bent ondernemer en ik ben ondernemer. Zijn er zaken waar ik bij kan helpen en andersom. Zo gaat het er aan toe", aldus de 47-jarige Otto Tromp.

Studeerkamer
De 42-jarige Art van der Staal, van het gelijknamige accountants- kantoor in Terneuzen: "Het mooie bij het Ondernemersnetwerk is het ongedwongene. Het netwerk is voortgekomen uit de starterssociëteit van de Kamer van Koophandel. Zelf ben ik destijds op mijn studeerkamer begonnen. Na een tijdje waren we natuurlijk geen starters meer, maar wilden we toch kennis blijven uitwisselen met elkaar. Je kunt van elkaar leren. Bijvoorbeeld hoe je met groei om moet gaan." Specifieke startersproblemen als debiteurenbeheer en fiscale zaken waren inmiddels achter de rug, maar nieuwe aspecten dienden zich aan. Er moest personeel in dienst worden genomen, er moest andere huisvesting komen. Hoe moest er omgegaan worden met een grote order? De welbespraakte Otto Tromp waagde in 1996 de sprong in het diepe na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de uitzendbranche. "Als manager was ik gewend veel met mensen om te gaan en opeens sta je er alleen voor. Maar dan ook echt helemaal alleen. Ik kwam naar de bijeenkomsten met collega-ondernemers om te klankborden. Niet iedereen heeft daar behoefte aan, ik wel. Als ondernemer ben je overal verantwoordelijk voor. Bij ieder facet van de onderneming ben je betrokken. Van de aanschaf van een bedrijfswagen tot Arbowet-geving." Het Ondernemersnet-werk organiseert acht bijeenkomsten per jaar. Variërend van themabijeenkomsten, bedrijfsbezoeken en lezingen tot gezellige uitstapjes met de partners.

Champagne
"Vorig jaar hadden we een interessante rondleiding bij DAF in Eindhoven, in 2002 een champagnereis naar Reims. Iedereen moest zoveel mogelijk champagnedruiven knippen. 's Avond hadden we een diner waarbij diverse soorten champagne geproefd werden. De stemming zat er goed in. Ieder jaar hebben we ook een forumdiscussie waarbij we vier ondernemers die het gemaakt hebben uitnodigen", aldus Otto. Behalve hij en Art 'zetelen' Jacqueline Begheijn, Laurens Diehl, Theo Kappetein en Johny de Witte in de stuurgroep. De totale club van het Ondernemersnetwerk Zeeuws-Vlaanderen bestaat uit een 40-tal leden, evenveel als in overig Zeeland. Jacqueline Begheijn van de Kamer van Koophandel is 'de motor' van het Ondernemers-netwerk Zeeuws-Vlaanderen. Zij verzorgt het secretariaat en is vast aanspreekpunt van het netwerk. De stuurgroep houdt na iedere themabijeenkomst een evaluatie waarbij tevens vooruitgeblikt wordt naar de volgende bijeenkomst. Dinsdag 20 april wordt een bedrijfsbezoek in Groede gecombineerd met een bezoek aan het Techno Park in IJzendijke. Otto Tromp heeft via keihard werken zijn Terneuzens bedrijf in financiële dienstverlening goed op de rails. "Als zelfstandig ondernemer moet je behoorlijk verdienen om netto over te houden. Je moet kunnen investeren en met financiële druk om kunnen gaan. Je kan zelf de koers bepalen als ondernemer. In loondienst bij grotere bedrijven wisselen de 'kapiteins' regelmatig. Als eigen ondernemer ben je daar niet meer afhankelijk van. Daar ben ik heel blij mee. Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip."


...wint
Brabantse Internet Trofee voor Chassť Theater

...start
'Racen met crossbuggy's geeft een kick'

...leert
"Van pionieren naar ondernemer"

...groeit
"Als je geen taken en verantwoordelijkhed- en uit handen kunt geven, wordt het tijd om actie te ondernemen"

...organiseert
Retailplatform Breda nieuwe gespreks- partner gemeente

...bestuurt
'Met een eigen bedrijf bestuur je zelf het schip'

...verbetert
Verbeter het ondernemings- rendement

...belegt
De Beleggings- adviseurs

...discussieert
Intensieve samenwerking havens Rijn-Schelde Delta nog ver weg

...rijdt
Zakelijk onderweg

...spreekt
Eerste Bedrijvenrelatiedag Markiezaat College succesvol

...werkt
Nieuwe kansen voor uitzendbranche

...optimaliseert
Een bulk aan kwaliteit die onbenut blijft

...gelooft
De enige zekerheid in het leven ben jezelf

...leest
In 't kort

...onderneemt
Nieuwe voorzitter Jonge Ondernemers SociŽteit

...fuseert
Binnenkort één ROC in West-Brabant

...werft
Zeeland werft van buitenaf

...ontwikkelt
Haalbaarheids- onderzoek ontwikkeling meerlaags bedrijventerrein De Wig

...vindt
'We hebben een vorm gevonden die alle disciplines van vastgoed bij elkaar brengt'

...besluit
Bedrijfsverzamel- gebouw in Oosterhout van de baan

...realiseert
Zeeland uitzondering op dalende trend