In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Mini-ondernemingen West-Brabant vallen buiten de prijzen
Nooit meer je flesopener kwijt

"Biertje?!". Uitdagend, bijna brutaal begint directeur Roel van Kaam van mini-onderneming ComTech zijn presentatie. Brabantser kan het niet, en Van Kaam heeft dan ook snel de zaal aan zijn voeten. In rap tempo en met allerlei kwinkslagen licht hij ComTechs nieuwe product toe, de BierBuddy.

ComTechs BierBuddy

Dé oplossing voor een irritant fenomeen op feestjes: waar is de flesopener nou weer? "De onze kun je over de rand van een bierkrat schuiven en daar verder gewoon laten zitten. Dus voortaan is het van: Hup, flesje bier uit het krat trekken, dop in de buddy steken en eraf trekken." ComTech is een van de twee West-Brabantse deelnemers aan de onlangs gehouden strijd om de titel 'Beste Mini-Ondernemer van Brabant & Zeeland'. De andere is Creative Future, eveneens uit Breda. Deze heeft een laptop-standaard bedacht en gemaakt. In totaal deden acht mini-ondernemingen uit beide provincies mee. In een mini-onderneming kunnen leerlingen en studenten uit het beroepsonderwijs in groepjes van tien vast realistisch oefenen in het ondernemerschap.

Hele concept verkopen
Zo bestaat het team van ComTech bijvoorbeeld uit negen tweedejaars studenten commerciële techniek van het Baronie College in Breda. Hun product is een pijpje van zes centimeter lang en drie centimeter rond. Hierop zit een gleuf om de opener op de rand van een krat te klemmen. En een klein gat om de dop van de fles te trekken. Onder meer dankzij het gebruik van roestvrij staal is de opener stevig en fraai, maar ook behoorlijk duur, legt Van Kaam uit.

Zo duur dat geen van de grote brouwers de Buddy tot nu toe heeft afgenomen. Interbrew en Heineken zijn al definitief afgehaakt, Grolsch en Bavaria denken nog na. Van Kaam: "We willen het hele concept het liefst in één keer aan een grote brouwer doorverkopen, en dan elk jaar een percentage van de verkoop vangen." Momenteel onderhandelt ComTech nog met een groothandel in relatiegeschenken over 500 openers, en met een groothandel in bouwmaterialen over 1250 openers. Daarnaast zijn er bijna 100 stuks in de losse verkoop de deur uitgegaan.

Derde plaats
Van Kaam rekent op een derde plaats, vertelt hij terwijl een deskundige jury zich beraadt over de einduitslag. Zijn verwachting komt niet uit, de eerste, tweede en derde prijs vallen allemaal in Oost-Brabant, en ComTech eindigt met de overige kandidaten op een gedeelde vierde plaats. Dus ook Creative Future, waar twaalf studenten van de International Business and Management Studies van de Bredase Avans Hogeschool aan meedoen. "Lijkt me niet handig, zo'n standaard", stelt een jurylid. "Kenmerk van een laptop is toch dat je hem makkelijk overal mee naartoe kan nemen. Maar als je dan ook nog dat gevaarte van jullie mee moet slepen ..." Is ook niet de bedoeling, reageert directeur Frank van de Sande. "Steeds meer mensen werken alleen nog met een laptop. Op hun vaste werkplek, en thuis. Als je daar lang achter zit, loop je veel kans allerlei lichamelijke klachten te krijgen. Door een verkeerde werkhouding, een verkeerde stand van het scherm en het gebruik van een vaste muis en vast toetsenbord. Onze standaard kan in combinatie met een losse muis en los toetsenbord helpen die klachten te voorkomen." "Maar dat soort dingen is toch al lang op de markt", weet een ander jurylid. "Klopt, maar de onze is veel goedkoper", verweert Van de Sande zich.

Sponsors gezocht
Mini-Ondernemingen Brabant en Zeeland zoekt bedrijven en instellingen die mini-ondernemingen in het Brabantse beroepsonderwijs financieel willen steunen.
De minimumbijdrage is 1000 euro. Sponsors kunnen iemand voordragen om mini-ondernemingen te begeleiden. Informatie: Jan van Asseldonk, tel. 076-5221556, E-mail: asseldonk@vno-ncw.nl
Internet: www.mini-ondernemingen.nl

Mini-ondernemingen doen het goed
Het gaat goed met de mini-ondernemingen, verklaart voorzitter Joost Eijkens van Mini-Ondernemingen Brabant en Zeeland, tevens algemeen directeur van sponsor Cardan in Tilburg. Vorig schooljaar waren er landelijk 300 teams ingeschreven, dit schooljaar al 360. Waarvan er zich 62 in Brabant en Zeeland bevinden.

"En we verwachten hier in september met 100 mini's van start te gaan, waaronder 75 in Brabant. Het laatste betekent een groei van 50 procent vergeleken met 2003 en 100 procent vergeleken met 2002. We hebben in deze provincie dan ook niet stil gezeten, zijn met name actief geweest op scholen in Midden- en Oost-Brabant." Ook overheid en bedrijfsleven zijn actief benaderd. En met succes. Inmiddels ondersteunen zo'n twintig organisaties het project met geld en menskracht. Naast Cardan zijn dat onder meer ABN Amro, Perfetti van Melle, Groenewout, Thetford, Kamer van Koophandel West-Brabant en de gemeente Breda. "Dankzij het succes in Noord-Brabant heeft ook de provincie Zeeland besloten ons met een financiële injectie te steunen", aldus Eijkens. "Zodat we studenten daar ook kunnen enthousiasmeren voor het ondernemerschap."


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Samenwerken aan de toekomst

...innoveert
Innovatief product met hoge snelheid op weg naar succes

...onderneemt
Ondernemersnetwerk allochtone vrouwen in oprichting

...organiseert
11 mei Internationale Handelsdag

...verandert
Elektronisch uittreksel rechtsgeldig

...belegt
De beleggingsadviseurs

...ontwikkelt
Mini-ondernemingen West-Brabant vallen buiten de prijzen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal...

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...beveiligt
Geen kopie van bestaande methodieken

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...behartigt
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...overlegt
Eerste gezamenlijke project is succes

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...groeit
Veel belangstelling voor uitbreiding

...informeert
Beleggen in een verander(en)de wereld

...verstoord
NVB: 'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'

...investeert
Ruim 5,8 miljoen euro voor bedrijventerreinen