In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004

advertenties
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
BMW toont nieuwe troeven

In het segment van de upperclass auto's doet BMW eigenlijk verrassend goeie zaken. Het merk heeft eerder dan concurrent Mercedes-Benz nieuwe modellen waarop het kan bouwen en komt nu zelfs met een 'kleine' BMW voor de middenklasse, een doelgroep voor wie het merk ooit zijn 3-serie bouwde maar die inmiddels flink veel te duur voor hen is geworden.

BMW 5-serie Touring

Enfin, in het najaar moet ie op de markt komen, de langverwachte 1-serie, concurrent van onder meer Volkswagen Golf, Audi A3, Alfa Romeo 147 en in mindere mate Mercedes-Benz A-klasse. In eerste instantie komen er drie motoren beschikbaar waarvan de tweeliter commonrail diesel zelfs de krachtigste en de snelste (!) is. Zodra de 1-serie bij de dealers staat, komen we uitgebreider op deze nieuweling terug. In de zin van aantallen is de nagelnieuwe BMW 5-serie Touring een absolute aanwinst. Deze derde generatie stationcars binnen de royale 5-serie is weer iets gegroeid ten opzichte van zijn voorganger. Fraaier qua vormgeving, ruimer en met meer variatiemogelijkheden met betrekking tot de bergruimte. Onder de bagageruimte met een maximumcapaciteit van 1650 liter bevindt zich nog een 'verborgen' bergvak met variabele opbergmogelijkheden voor kleinere spullen. Naar wens kan de achterdeurklep elektrisch en via de afstandbedieining worden geopend of gesloten. De achterruit is ook bij dit model weer apart bedienbaar. In eerste instantie wordt de 5-serie Touring geleverd met een keuze uit vier motoren: 525i, 545i en 525d en 530d. De laatste twee zijn hypermoderne dieselmotoren die niet eerder beschikbaar waren voor de Touring-versies. Volgend voorjaar volgen nog twee benzinemotoren: 520i en 530i. De prijzen voor de nieuwe 5-serie Touring starten bij 54.500 euro (inclusief BTW) voor de 525i.

Voor wie nog méér en sportiever wil, ontwikkelde BMW de prachtige 6-serie. Een coupé en convertible in een mix van 5- en 7-serie. De coupé kwam het eerst en was al schitterend maar wie de 6-convertible heeft gezien vergeet gewoon dat de coupé al zo mooi was.

De Ondernemer reed met beide typen en was danig onder de indruk van de perfecte rij-eigenschappen en het hoge afwerkingsniveau van deze twee sportievelingen. Qua lijnvoering is de open versie zelfs nog fraaier dan de coupé, ik schreef het al. Heel bijzonder is de verticaal staande achterruit die onafhankelijk van de kap elektrisch bedienbaar is. Zo zitten achterpassagiers wat meer uit de wind wanneer de ruit omhoog staat maar hoor je anderzijds wat meer van het prachtige (achtpitter) uitlaatgegrom als de ruit bij opgeklapte kap is neergelaten. De 6-serie is totnutoe alleen leverbaar met achtcilinder motor met een inhoud van 4,5 liter. Reken op een vanafprijs van rond een ton voor de coupé en voor tien mille meer voor de cabrio.


Mazda 3

Mazda timmert keihard aan de weg...
Het was een harde leerschool voor het Japanse Mazda. Het merk kon zich ooit verheugen op een aantal zeer goed verkopende modellen maar raakte ernstig in verval doordat een aantal modellen zo algemeen was vormgegeven dat het praktisch winkeldochters werden en stonden te verstoffen in de showrooms.

Het gaat niet enkel om kwaliteit, het oog wil ook wat, lijkt de les te zijn geweest die de Japanners onlangs goed in hun oortjes hebben geknoopt. Mazda startte een offensief met de 6 en kwam pas echt boven Jan met de schitterende RX-8 en de alom bejubelde 3.

Wie de lijnen van supersportwagen RX-8 bekijkt, ziet waarschijnlijk snel dat ze prachtig zijn. Onder die strakke huid, met die merkwaardig scharnierende achterdeuren, gaat echter bovendien een flink brok onorthodoxe techniek schuil in de vorm van een Wankelmotor waarvan Mazda momenteel de enige fabrikant ter wereld is. Geen klassieke cilinders en stampende zuigers maar een tweetal ruimtes waarin schijfvormige objecten draaien.Voordelen van een Wankelmotor zijn de trillingvrije loop en het hoge prestatieniveau doordat de motoren zeer hoge toerentallen aan kunnen. Als nadeel wordt genoemd dat een Wankelmotor nooit erg spaarzaam met zijn brandstof omgaat. In de praktijk getest blijken zowel de voordelen als het nadeel op waarheid te berusten.

De RX-8 wordt geleverd in twee varianten, de Renesis of de High Power die over een (nog) hoger prestatiepotentieel en meer luxe beschikt. Het is een auto met name voor diegenen die eens iets aparts willen en niet bang zijn hun nek uit te steken, zowel op het gebied van vormgeving als excentrieke techniek. Prijzen vanaf 41.000 euro (inclusief BTW).


Mazda RX 8

Mazda 3
Om afdoende weerwoord te geven aan andere merken die een auto in de, voor een autofabrikant broodnodige, middenklasse hebben, ontwikkelde Mazda zijn 3. Als opvolger van de in Nederland niet bijster succesvolle 323 heeft de 3 aanzienlijk meer troeven in huis om de concurrentie te verslaan. Scherper gelijnd en met een aanzienlijk scherper stuurgedrag is de 3-serie een knallende aanbieding in dit segment. De rij-eigenschappen van deze 3 zijn boven elke twijfel verheven. Er is een keuze uit drie benzinemotoren (1.4, 1.6 en 2.0 liter) en een dieselblok (1.6 CiTD), De 3 ziet er niet alleen van buiten aangenaam uit, ook binnenin heeft de fabrikant zijn uiterste best gedaan er iets aardigs van te maken. De Mazda 3 is verkrijgbaar in hatchback en sedan-uitvoeringen, rijdt super en doet geen seconce verlangen naar een auto van een van de talrijke concurrenten. Prijzen beginnen bij 17.000 euro (inclusief BTW) voor de 1.4 Sport Exclusive).


Volvo V50

Nu al populair: Volvo V50
Een nieuwe Volvo zorgt altijd voor veel gegons in de bijenkorf en dat geldt al helemaal als die nieuweling dan ook nog een stationwagon is.

Volvo 'stations' gelden over het geheel genomen als types war je lang mee kunt rijden end ie zelfs leuker worden naarmate je er daadwerkelijk langer mee rondkachelt. En nu staat dan de V50 in de showrooms, op basis van de recent geïntroduceerde S40 waarvan hij fractioneel verschilt. Ook deze keer zal het wel een succesnummer worden want de auto heeft zijn looks bepaald mee en beschikt als vanouds over karrenvrachten rijplezier en veiligheid. En daar maak je, heel terecht, vrienden mee in autoland. Meer dan bij zijn voorganger (V40) het geval was wordt nu de aandacht gevestigd op het sportwagonachtige karakter van de auto. De vanafprijzen voor deze nieuwe V50 zijn vastgesteld op 26.065 euro.


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Samenwerken aan de toekomst

...innoveert
Innovatief product met hoge snelheid op weg naar succes

...onderneemt
Ondernemersnetwerk allochtone vrouwen in oprichting

...organiseert
11 mei Internationale Handelsdag

...verandert
Elektronisch uittreksel rechtsgeldig

...belegt
De beleggingsadviseurs

...ontwikkelt
Mini-ondernemingen West-Brabant vallen buiten de prijzen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal...

...helpt
En aanspreekpunt voor ondernemers

...beveiligt
Geen kopie van bestaande methodieken

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...behartigt
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...overlegt
Eerste gezamenlijke project is succes

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...groeit
Veel belangstelling voor uitbreiding

...informeert
Beleggen in een verander(en)de wereld

...verstoord
NVB: 'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'

...investeert
Ruim 5,8 miljoen euro voor bedrijventerreinen