In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Wethouder Cees van der Weegen:
Gunstige ligging is onze kracht

De geografische ligging van Bergen op Zoom is van grote invloed op het karakter van de gemeente en haar inwoners. De goede eigenschappen van Noord-Brabant, Zeeland en Vlaanderen zijn in deze gevarieerde gemeente verenigd.

Wethouder Cees van der Weegen.

De stad binnen de Rijn Schelde Delta kenmerkt zich door de combinatie van een stedelijk en een landelijk karakter. Wethouder van der Weegen is sinds 1999 wethouder Middelen, Economische Zaken en Sport in Bergen op Zoom.

Haven van cruciaal belang
"In onze Nota Economisch Beleid 2004-2008 zijn concrete actiepunten opgenomen, die erop gericht zijn de dienstverlening van de gemeente aan de bedrijven te verbeteren", vertelt de heer Van der Weegen. "Vanuit de historie heeft Bergen op Zoom zich gefocust op de haven. Die wordt hoofdzakelijk gebruikt voor aanvoer en nauwelijks voor afvoer van goederen, terwijl de stad via de Oosterschelde en het Schelde-Rijnkanaal snel en gemakkelijk bereikbaar is. Een uitdaging dus om het vervoer over de drukke wegen te vervangen door (container)vervoer over water. Daarom is verbetering van de haveninfrastructuur noodzakelijk en stimuleren wij de komst van een containerterminal en/of andere havenactiviteiten door marktpartijen. GE Advanced Materials-Plastics vervoert al jaren als een de weinige bedrijven haar producten over water, maar ook nieuwkomer RICOH heeft daaraan grote behoefte. Inmiddels is de Milieueffectrapportage (MER) procedure afgerond en is gestart met de bouw van een bescheiden containerterminal aan de Theodorushaven. Met Zeeland Seaports onderhouden wij contacten en onderzoeken of wij tot samenwerking kunnen komen. Er is voldoende potentie, maar daadwerkelijke vestiging van bedrijven is voorwaarde voor de bouw van een groot containerterminal."

Veel meer dan noord-zuidverbinding
De wethouder benadrukt het grote belang van de aanleg van het ontbrekende gedeelte van de A4 voor een betere bereikbaarheid en het doorgroeien van Bergen op Zoom. In 2005 is de aanvang gepland van de aanleg van het eerste gedeelte van het tracé Bergen op Zoom-Dinteloord, de omleiding Halsteren. Daarmee komt een einde aan de onveilige en milieuonvriendelijke situatie in Halsteren, waar de huidige weg dwars doorheen loopt. Het vervolgtraject loopt van Klutsdorp naar Dinteloord, ten westen van Steenbergen. De A4 is cruciaal voor de economische toekomst van West-Brabant. De A16 is vol en langs de A17 staat bij Moerdijk nog 600 hectare industrieterrein gepland plus nog 200 hectare in Roosendaal, wat de nodige toename van het wegverkeer met zich zal meebrengen. De nieuwe noord-zuidverbinding tussen Rotterdam en Antwerpen heeft dus een veel bredere functie dan het oplossen van het mobiliteitsprobleem in het westen.

Industrieterreinen
Op Noordland wordt een nieuw ambitieus bedrijventerrein gerealiseerd. Daartoe heeft de gemeente 27,5 hectare grond teruggekocht van GE Advanced Materials-Plastics en onderhandelt over meer. In ruil daarvoor creëert de gemeente 20 hectare extra bedrijventerrein ten behoeve van GE, grenzend aan hun locatie. De heer Van der Weegen: "Daarmee kunnen wij op Noordland de komende 7-8 jaar 40-45 hectare bouwgrond aanbieden in kavels van minimaal 5000 m2. Inmiddels hebben RICOH, Mepavex, Partner Logistics Bergen op Zoom, HL­Display en Orion Real Estate er vestigingen gerealiseerd. Op Oude Molen komt 18 hectare industrieterrein beschikbaar voor bedrijven tot 5000 m2. Er komen bedrijveneilanden, die direct aan de nieuwe A4 liggen. Op het voormalige Veilingterrein vestigen zich inmiddels de eerste kleinschalige bedrijven.

Binnenstad en toerisme
Bergen op Zoom heeft een bijzondere binnenstad. De inzet van het gemeentebestuur is dat het historische karakter behouden moet blijven. Er komen dus geen overdekte winkelstraten en de perifere detailhandel blijft buiten het centrum. De eerste fase van het prestigieuze Paradeplan is inmiddels gerealiseerd. Eind 2006/begin 2007 is het winkelhart van Bergen op Zoom versterkt en compleet. Er komen een nieuwe, veel grotere, HEMA en C&A. De belangstelling voor de nieuwe panden is groot. Zo vestigen modeketen H&M en elektronicagigant Mediamarkt zich erin. De 70% die nog gebouwd moet worden is al verhuurd. In het Vierkantje zijn speciaalzaken van veelal zelfstandige ondernemers gevestigd. De wethouder is content met deze mix van het winkelaanbod. In de binnenstad is ook veel geïnvesteerd in de bestrating. Inmiddels zijn veel straten en de Grote Markt voorzien van een nieuwe "vloerbedekking". Op de autovrije Markt worden diverse evenementen georganiseerd en in de zomer zijn er terrassen. Het centrum trekt veel toeristen. De evenementenkalender kent vele hoogtepunten, zoals de Maria Ommegang in juli en de Monumenten stadswandeling. Ook zijn er veel fietsmogelijkheden in de groene omgeving van Bergen op Zoom. De komst van Fun City zal 1-1,5 miljoen extra bezoekers opleveren. Nu al trekken de (sport) McDonald's, de nieuwe sporthal, het zwembad en badstrand 1,2 miljoen mensen per jaar.

Netwerken
Bergen op Zoom heeft met 17 andere West-Brabantse gemeenten een samenwerkingsverband gesloten, het openbaar lichaam Sociaal Economische Samenwerking (SES), dat gericht is op strategische allianties op het gebied van economische zaken, bedrijfsterreinen, arbeidsmarkt en recreatie en toerisme. Naast Bergen op Zoom hebben alleen Breda, Etten-Leur, Moerdijk en Geertruidenberg meer werkgelegenheid dan arbeidspotentieel. De heer Van der Weegen: "Bergen op Zoom vult haar regiofunctie adequaat in en probeert de werkgelegenheid van ruim 33.000 arbeidsplaatsen te handhaven. De industrie is met 24% een belangrijk fundament voor de overige bedrijfstakken.

Wij hechten grote waarde aan samenwerking met het gevestigde bedrijfsleven. Daartoe bezoeken wij 12 bedrijven per jaar en wonen regelmatig vergaderingen van bijvoorbeeld ondernemersverenigingen bij. Ook organiseren wij een jaarlijkse ondernemersbijeenkomst, waarin wij een bepaald thema behandelen dat voor alle partijen een win-winsituatie oplevert, zoals het Bedrijvenloket, parkmanagement en de nota Economisch Beleid.

Verder hebben wij goede contacten met het onderwijs, onder andere in de vorm van de Bedrijfs Open Dagen. In samenwerking met het ROC proberen wij het onderwijs naar hoger niveau te tillen. Ten slotte werken wij op diverse gebieden samen met de aangrenzende provincies."

Informatie
Gemeente Bergen op Zoom
Jacob Obrechtlaan 4
Postbus 35
4600 AA Bergen op Zoom
Tel: 0164 - 277000
Fax: 0164 - 245356
Internet: www.bergenopzoom.nl
E-mail: stadskantoor@bergenopzoom.nl


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Samenwerken aan de toekomst

...innoveert
Innovatief product met hoge snelheid op weg naar succes

...onderneemt
Ondernemersnetwerk allochtone vrouwen in oprichting

...organiseert
11 mei Internationale Handelsdag

...verandert
Elektronisch uittreksel rechtsgeldig

...belegt
De beleggingsadviseurs

...ontwikkelt
Mini-ondernemingen West-Brabant vallen buiten de prijzen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal...

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...beveiligt
Geen kopie van bestaande methodieken

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...behartigt
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...overlegt
Eerste gezamenlijke project is succes

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...groeit
Veel belangstelling voor uitbreiding

...informeert
Beleggen in een verander(en)de wereld

...verstoord
NVB: 'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'

...investeert
Ruim 5,8 miljoen euro voor bedrijventerreinen