In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Mei 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




De heer ir. J.J. de Waal Malefijt:
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

De Geertruidapolder, een jarenlang door Bergen op Zoom vergeten en verrommelde polder aan de rand van het water, is herontdekt en wordt binnen nu en twintig jaar het meest hoogwaardige woon- en werkgebied van Westelijk Noord-Brabant: "Bergse Haven".

Er komen huizen aan het water, nieuwe natuur, historische "landmarks", duurzame werkgelegenheid en een geruisloze aansluiting met de oude stad.

Kwaliteit en duurzaamheid
Projectdirecteur de heer ir. J.J. de Waal Malefijt: "Bergen op Zoom is een compacte stad, waar omheen waardevolle natuurgebieden liggen. Door die groene contouren heeft de stad echter geen uitbreidingsmogelijkheden, tenzij de natuur wordt aangetast. Binnen enkele jaren zal de strategische ligging van de gemeente aan de Noord-Zuid as van de toekomstige A4 bij de rand van de Randstedelijke zuidflank, een steeds aantrekkelijker vestigingsgebied worden. Om de verwachte vraag ruimtelijk te kunnen kanaliseren en kwalitatief in te vullen, is er voor de gemeente maar één logische optie: het bestaande gebied herstructureren. Daarvoor is de Geertruidapolder uitermate geschikt. Dit honderd jaar oude industriële gebied wordt opnieuw ontwikkeld, het water wordt weer teruggebracht in de stad en de verbinding met het oude centrum wordt hersteld. Dit alles gaat bovendien niet ten koste van bestaand groen gebied".

Masterplan
Wat begon in 2000 met een ruimtelijke schets, groeide in 2002 uit tot een lange termijn visie Geertruidapolder en medio 2003 tot een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Bergen op Zoom, AM Wonen en Amvest met stedenbouwkundige Sjoerd Soeters, die in januari 2004 heeft geresulteerd in het Masterplan Bergse Haven. Ook een groot aantal maatschappelijke organisaties en ambtelijke werkgroepen hebben daaraan hun bijdrage geleverd. Het plan zal in fasen worden gerealiseerd. Het voorziet in een woon- en leefgebied aan de havenrand van Bergen op Zoom, met een grote jachthaven, verschillende recreatiemogelijkheden en moderne kleinschalige werkgelegenheid. Er kunnen circa 2700 woningen worden gebouwd, zowel koop als huur, waarvan vele direct aan het water zijn gepland. De totale exploitatiekosten van het plan bedragen rond de € 300 miljoen, waarvan nog voor € 40 miljoen dekking wordt gezocht. Speciaal daarvoor heeft de gemeente Bergen op Zoom een zogenaamd "bidboekje" samengesteld, waarmee belanghebbenden worden aangespoord dit unieke project eenmalig financieel te willen ondersteunen.

Koninklijke Nedalco b.v.
"Om de Bergse Haven te kunnen realiseren, moeten nog enkele hordes worden genomen", gaat de heer De Waal Malefijt verder. "Eén ervan is de ruim honderd jaar oude spiritusfabriek, die op de plaats staat waar nieuwe waterwegen zullen aansluiten op de bestaande.

Inmiddels heeft de gemeente met Nedalco een principeakkoord bereikt over het vertrek van de fabriek van de huidige locatie. Voor de realisatie daarvan is een aantal opties mogelijk, waarvan nieuwbouw in Noordland er één is en samenvoeging met een andere vestiging van het bedrijf een andere. Ook met de kermisexploitanten die nu nog hun wintervestiging hebben in de Geertruidapolder voeren wij regelmatig gesprekken over hun vertrek naar andere locaties binnen de gemeente. Deze onderhandelingen verlopen voor beide partijen naar wens."

Werkgelegenheid
Zowel de aanleg van grondwerken over een langere tijd als de daadwerkelijke bouw brengen veel lokale werkgelegenheid met zich mee, maar ook na de realisatie zal er duurzaam nieuwe werkgelegenheid ontstaan in de vorm van horecagelegenheden, winkels, de bedrijvigheid in de jachthaven en bij FunCity, enzovoort. Tevens zal door de Bergse Haven de totale aantrekkingskracht van Bergen op Zoom als vestigingsplaats toenemen.

Duurzaamheid
Het inpassen van historische "landmarks" zoals de Waterschans en het gebouw De Zeeland geeft het gebied extra uitstraling en conserveert bovendien deze bijzondere oude bouwwerken. In het Masterplan krijgt de Waterschans een markante positie. Wonen in de Waterschans wordt wonen in een vestingstadje aan het eind van de zoete Zoom en met uitzicht op de zoute Binnenschelde. De Zeeland zal deel gaan uitmaken van Fun City, een bijzondere recreatievoorziening met onder andere bioscopen, een casino, speelhal en mogelijk een aquarium waar men doorheen kan zwemmen, zodat de zwemmer zich tussen de vissen waant. Fun City ligt aan een plein dat zichtbaar zal zijn vanaf de woningen aan het water en vanaf het centrale plein dat in de Bergse Haven komt. Een groene zone langs de Markiezaatsweg zal de overgang vormen van het grootschalige gebouw van Fun City naar de woningen op de haveneilanden.

Brabant aan Zee
Vroeger was Bergen op Zoom een fiere havenstad aan de rand van de Schelde Delta. De haven bracht welvaart in de stad. Maar door de jaren heen keerde de stad haar rug naar het water, dat tot diep in het centrum kwam. In de toekomst zal de waterverbinding met de binnenstad weer open zijn. "Met de Bergse Haven ligt Brabant weer aan Zee", besluit de heer De Waal Malefijt.


...zoekt
Beste Baas zoekt naar balans

...start
Samenwerken aan de toekomst

...innoveert
Innovatief product met hoge snelheid op weg naar succes

...onderneemt
Ondernemersnetwerk allochtone vrouwen in oprichting

...organiseert
11 mei Internationale Handelsdag

...verandert
Elektronisch uittreksel rechtsgeldig

...belegt
De beleggingsadviseurs

...ontwikkelt
Mini-ondernemingen West-Brabant vallen buiten de prijzen

...rijdt
Zakelijk onderweg

...stimuleert
Gunstige ligging is onze kracht

...onthaalt
Het hele jaar door een Vorstelijk onthaal...

...helpt
Eén aanspreekpunt voor ondernemers

...beveiligt
Geen kopie van bestaande methodieken

...verbetert
Een stevige basis is gelegd

...behartigt
Belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord

...overlegt
Eerste gezamenlijke project is succes

...combineert
Brabant aan Zee: combinatie van kwaliteit en duurzaamheid

...groeit
Veel belangstelling voor uitbreiding

...informeert
Beleggen in een verander(en)de wereld

...verstoord
NVB: 'Aanbod van bedrijfsruimten vier keer zo groot als de vraag'

...investeert
Ruim 5,8 miljoen euro voor bedrijventerreinen