In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juni 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Twaalfde kantoorstad van Nederland
Eerste Bredase Vastgoedmarkt monitor geeft beeld van totale vastgoedmarkt

De eerste editie van de Bredase Vastgoedmarkt monitor 2004 bevat gegevens over vastgoedontwikkelingen binnen de gemeente en zet deze af tegen landelijke trends. Ook andere relevante informatie zoals waardering van de woon- en bedrijfsomgeving, leefbaarheid en sociaal-economische ontwikkelingen werden in het onderzoek, dat in 2003 werd verricht, betrokken.

Met het vastgoedbeleid wil Breda een aantal maatschappelijke doelstellingen realiseren. Daaronder ook de ontwikkelingen in Via Breda, het spoorzonegebied dat een belangrijke impuls aan stedelijke kwaliteit van wonen, werken en cultuur zal geven. Het is 'de markt die het moet doen', maar de gemeente Breda zet zich voortdurend in om samen met verschillende partijen de beoogde kwaliteit en groei te realiseren. Het informeren van de markt is daarbij van wezenlijk belang. De eerste Vastgoedmarkt Monitor getuigt van die visie.

Forse groei
De kantorenvoorraad van Breda groeide de afgelopen jaren fors tot zo'n 600.000 vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak (vvo) eind 2003. Daarmee is Breda de twaalfde kantoorstad van Nederland. De twee grootste kantorenlocaties zijn het Stadscentrum en de Claudius Prinsenlaan. Ruim twintig procent van de totale kantorenvoorraad kwam in 2003 (opnieuw) beschikbaar. De opname van kantoorruimte bleef de laatste jaren redelijk stabiel, maar blijft achter bij de groei van het aanbod. Per oktober 2003 stond bijna vijftien procent van de beschikbare kantorenvoorraad leeg. Verhoudingsgewijs is de meeste leegstand te vinden bij kantoorpanden ouder dan tien jaar en bij vooroorlogse kantoorpanden. De grootste stijging zit echter in de nieuwbouw: 34.000 vierkante meter in oktober 2003.

Winkelvloer
Medio 2003 bedroeg het totale winkelvloeroppervlak (wvo) van winkels in Breda 274.000 vierkante meter. Daarvan is 82 procent in gebruik door winkels voor niet-dagelijkse boodschappen. Ten opzichte van 2000 daalde het winkelvloeroppervlak met vier procent, vooral bij winkels van duurzame en overige goederen. Het vloeroppervlak van winkels voor de dagelijkse boodschappen nam daarentegen toe. De relatief sterke vastgoedpositie van Breda weerspiegelt zich ook in de huurprijzen van winkels op de vrije markt. Zo blijken de Bredase huurprijzen van winkels met vrije markt bedragen tussen 470 en 740 euro per vierkante meter samen met die in Eindhoven tot de hoogste in Noord-Brabant behoren. In de periode januari 2002 - januari 2003 kende Breda met een huurstijging van negen procent na Amersfoort de grootste stijging van Nederland.

Bedrijventerreinen
Onder de bedrijventerreinen (700 hectare netto oppervlakte) doet het type 'modern gemengd' het wat verkoopcijfers betreft het best. Vijfenvijftig procent van de in 2003 verkochte percelen werd uitgegeven op deze terreinen. Hoewel de uitgifte -net als landelijk- in Breda daalt, blijft de grondprijs stijgen.

Breed beeld
Het gespecialiseerde vastgoedonderzoek krijgt een eigen plaats in de Bredase onderzoekspraktijk, waarbij zowel eigen onderzoek, onderzoek in samenwerking met partners (Economische Barometer) als het deelnemen aan onderzoeken van derden gebruikt worden als input voor gemeentelijk beleid. De Vastgoedmarkt monitor richt zich op de markt voor woningen, kantoren, winkels, bedrijfsruimte en bedrijventerreinen.


...werkt
Cor van Zadelhoff, Nederlands bekendste bedrijfsmakelaar

...start
"Outsourcing is strategisch gezien de beste keuze"

...steunt
Helikopterview over
uw onderneming

...bundelt
Avans, Syntens en KvK bundelen krachten

...proeft
Gun een scholier een kijkje in de keuken

...huisvest
Over bedrijfs onroerendgoed gesproken...

...onderneemt
Immocom. Kennis
van zaken

...verschijnt
Kantorenproject op goede locatie

...realiseert
Voorspoedige ontwikkelingen op Borchwerf II

...informeert
Twaalfde kantoorstad van Nederland

...bekritiseert
NVM: Nota ruimte geeft onvoldoende uitwerking van beleid naar uitvoering

...stijgt
Zeeland: waarde utiliteitsbouw stijgt

...spreekt
Samenwerking tussen de drie O's is van groot belang

...rijdt
Zakelijk onderweg

...belegt
De beleggings- adviseurs