In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Juli 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




'Grensoverschrijdend E-business project HZ voor het MKB'

In Gent vond half mei voor een 40-tal genodigden een persconferentie plaats over e-business voor het MKB onder de vlag van het Europees Enfo-project. Kleinere KMO's (Kleine en Middelgrote Ondernemingen in België) en MKB's zonder IT-personeel dreigen de slag te verliezen.

Een groep cursisten in opleiding

Grotere bedrijven zijn volop bezig met de integratie van internet in hun bedrijfsprocessen. Kleinere bedrijven hebben het echter moeilijk om die ontwikkeling in nieuwe technieken op te volgen. Op de markt is er weliswaar een ruim aanbod aan opleidingen, maar vaak vormt een gebrek aan basiskennis of inzicht in de mogelijkheden een te hoge drempel. Onderzoek wijst uit dat er gebrek is aan oriënterende, maar voldoende diepgaande informatie in verband met internet en het bedrijf, e-business dus.

Daarom start de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen, samen met de partners Hogeschool West-Vlaanderen en Hogeschool Zeeland het project Enfo. Een combinatie van info en Electronic. Tot het project behoren opleidingen met begeleiding in het bedrijf, een website met informatie over internet en e-business, een gegevensbank met wie diensten en producten in verband met e-business aanbiedt, een nieuwsbrief en forums. In de loop van het 3-jarige project organiseert men tevens uiteenzettingen rond specifieke thema's.

Het doel is dat de kleinere KMO's sneller de stap naar e-business kunnen zetten. Men wil de ondernemers de internet-taal leren en uitleggen wat er achter die begrippen zit. Zo kan men zelf oordelen of een e-businesstoepassing nuttig is voor het bedrijf en kan men gepaste vragen stellen aan eventuele leveranciers. Tijdens het project staat netwerken tussen de deelnemende bedrijven centraal. Secretaris André van Trigt van Euregio Scheldemond memoreerde in zijn openingstoespraak dat de drie partners in dit Euregio Scheldemond-project de Economische Raad Oost-Vlaanderen (EROV), de Hogeschool Zeeland en de Hogeschool West-Vlaanderen zijn. "Zij willen kleine bedrijven helpen bij het toepassen van verschillende internettechnieken en internettechnologieën binnen hun onderneming. Nogal wat kleine en middelgrote bedrijven dreigen de snelweg van de vooruitgang te missen omdat ze onvoldoende vertrouwd zijn met het opzetten van e-business."


Marlies van Eenennaam van de HZ

Meerwaarde
Projectcoördinator Geert Deweerdt van de Economische Raad Oost-Vlaanderen zei vervolgens dat doelgroep 'bedrijven zijn die wel eens willen weten wat e-business nu allemaal inhoudt en of het voor hun eigen bedrijf meerwaarde creëert, wat het verschil is tussen e-business en e-commerce. Daarom komt er een elektronische informatiebalie, een website met informatie over internet en de integratie van internet en het bedrijf. Tegelijkertijd loopt er een lessenreeks, waarin een tour de horizon wordt gegeven van wat Internet te bieden heeft, hoe het geïntegreerd kan worden in het bedrijf, voorzien van praktijkvoorbeelden. De komende maanden gaan we op zoek naar cases, bij voorkeur bij kleinere KMO's. Aan de lessenreeks is een begeleiding op het bedrijf gekoppeld. Bij elke activiteit wordt gezocht naar maximale netwerking tussen de verschillende deelnemende bedrijven uit de drie provincies'.

Steven Hennion van Hogeschool West-Vlaanderen en Marlies van Eenennaam van Hogeschool Zeeland vertelden de aanwezigen waarom ze participeren in het project.

"De Hogeschool Zeeland wil een unieke, internationale hogeschool zijn.

Een van de manieren om dit te bereiken is bewust samen te werken: met buitenlandse partnerinstellingen, bedrijfsleven en overheden. Omdat onze Zuiderburen ongeveer dezelfde taal spreken ligt het voor de hand dat hiermee juist in Vlaanderen is gestart. Waarom is het voor Hogeschool Zeeland belangrijk om samenwerking te zoeken met bedrijven, met name KMO/MKB? Het is één van de manieren om de praktijk dichterbij de opleidingen te brengen en aan de andere kant bieden we deze bedrijven de mogelijkheid om niet alleen de nieuwste kennis en vaardigheden in huis te halen, maar bespaart het ook tijd. Het is algemeen bekend dat het een KMO-er/MKB-er simpelweg ontbreekt aan tijd om onderzoek te doen naar nieuwe ontwikkelingen. Wat betekent dit voor de branche en mijn bedrijf? Dit kan in de vorm van stages, maar ook de activiteiten binnen het Enfo-project sluiten hier prima op aan. Voor Hogeschool Zeeland is het Enfo project een mooi voorbeeld van samenwerking met een onderwijsinstelling (Hogeschool West Vlaanderen), bedrijven (KMO/MKB) en een belangenbehartigende organisatie (EROV)", aldus Marlies van Eenennaam. Zij werkt als projectverantwoordelijke nauw samen met Eddy de Seranno, hoofd van de dienst Internationale betrekkingen van de Hogeschool Zeeland.

Na afloop van de persconferentie was er een sfeervolle receptie waarbij een keur aan Oost-Vlaamse lekkere hapjes werd geserveerd.

De opleidingen binnen het Enfo-project gaan in het najaar van start op de Hogeschool Zeeland, te Vlissingen

Meer informatie
Internet: www.hz.nl


...onderneemt
Jong MKB West-Brabant, het netwerk voor actieve, startende ondernemers

...start
Expansie in tijden van een mindere economie

...innoveert
Innoveren tegen lage kosten? Het kan!

...verleid
160 West-Brabantse ondernemers'verleid'

...dupeert
Acquisitiefraudeurs weer actief

...informeert
Seminar CE Markering

...stopt
Stoppen is vaak moeilijker dan beginnen

...organiseert
Bijeenkomst Collegiaal in en uitlenen personeel in de metaalbranche

...belegt
De beleggings- adviseurs

...doneert
Haringparty Kiwanisclub O'hout: 9000 Euro voor goede doelen

...kiest
Wie wordt ondernemer van het jaar?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wisselt
Jobrotation binnen ROC West-Brabant

...steunt
Roosendaalse ondernemers steunen Villa Pardoes

...integreert
'Grensoverschrijdend E-business project HZ voor het MKB'

...zeilt
Zeilevenement voor ondernemers en managers

...ondertekent
Nieuwe toekomst Zeelandhallen

...viert
Nieuwkomers tijdens lustrum BOS

...leest
In 't kort

...investeert
2003: vier miljard belegd in commercieel vastgoed

...realiseert
Plannen Moerdijkse Hoek stap verder

...verheugt
NVM Bedrijfs Onroerend Goed werkt samen met onderwijsinstellingen