In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004

advertenties
www.sitesupport.nl
www.deondernemer.com
www.storimansenpartners.nl
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

Op 15 september 2004 is het precies 25 jaar geleden dat Kiwanis club Bergen op Zoom als elfde autonome club in Nederland haar Charter kreeg, de officiële erkenning van de wereldwijde serviceorganisatie.

Ter gelegenheid van het jubileum realiseert de "vriendenclub", zoals de leden zichzelf noemen, voor Activiteitencentrum De Sleutel uit Bergen op Zoom in Nispen een plantenkas voor rolstoelgebruikers en andere gehandicapten. Uiteraard staat ook een gezellig samenzijn van de leden en hun partners op het programma. Oprichtingsvoorzitter Bert van Leeuwen, nu verantwoordelijk voor de public relations en voorzitter van de jubileumcommissie vertelt dat de naam Kiwanis afkomstig is van de Amerikaanse Ochipew Indianen: "NunKee-wan-is", wat in Nederland wordt uitgelegd als "Laat zien wie en wat je bent", "Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden", maar ook als "wij bouwen", het oorspronkelijke motto van de vereniging. Nu staat Kiwanis voor "Serving the children of the world": lokaal, regionaal, landelijk en mondiaal ondersteuning verlenen, waar anderen dit laten liggen. Dat bereiken de leden door samen doelen te bepalen en de daarvoor benodigde fondsen te verkrijgen.

Charter
De oprichtingsfase heeft twee jaar geduurd. In die periode is Kiwanis Bergen op Zoom gesponsord door de clubs uit Roosendaal en Valkenswaard. Bert van Leeuwen, Jos Krijger (President vanaf 1 oktober 2004) en Rob van den Bergh (voorzitter in- en externe betrekkingen) over die eerste jaren: "Op 4 oktober 1977 is Bert van Leeuwen als "keyman" gestart met de kern, die moest groeien tot 25 leden om het charterboek van Kiwanis International te verkrijgen. Op 15 september 1979 was het zover en was Kiwanis club Bergen op Zoom officieel opgericht. Het ledental schommelt tussen 28-30 (maximum). Lid worden kan alleen op uitnodiging door een lid van de gekozen club. Alle bestuurlijke functies worden één jaar bekleed. Het bestuur bestaat uit een president, secretaris en penningmeester. Daarnaast hebben alle commissies, zoals in- en externe betrekkingen, programma, public relations en social box, hun eigen voorzitter. De leden komen elke tweede en vierde maandag van de maand bijeen in het clubhuis Hotel De Draak, respectievelijk voor een programma-avond en de maandelijkse clubmeeting. Als de voorzitters het nodig vinden, worden bestuursvergaderingen belegd.

Fondsen
Jos Krijger: "In onze sociale kas storten wij de gelden die wij met fondsenwerving vergaren. Daarmee financieren wij onze goede doelen. Dat geld verdienen wij met allerlei acties. Zo verkopen wij al 15 jaar een trailer vol, ofwel 15.000 geraniumplanten. Een van de leden zorgt voor de aankoop en het transport vanuit het Westland. Wij hebben er inmiddels onze adresjes voor! Ook voor onze jaarlijkse Haringparty op het Markiezenhof zijn de 550 kaarten in een mum van tijd verkocht aan het bedrijfsleven. Verder hebben we veel fondsen in natura, elk lid heeft immers zijn eigen discipline en zijn eigen netwerk."

Projecten
Kiwanis Bergen op Zoom voert projecten uit die op zichzelf staan of gecombineerde doelen hebben, langlopende, steeds terugkomende en kortlopende projecten zoals de aanschaf van een computer voor een verzorgingshuis of een dansvloer voor een bejaardenhuis. Sinds 1979 heeft de serviceclub veel lokale, regionale, landelijke en internationale sociale projecten gerealiseerd, zoals:

Lokaal en regionaal

 • Bij het Charter in 1979 is een aangepaste stacaravan voor lichamelijk gehandicapten geschonken aan AVO Gehandicaptenzorg en geplaatst op een camping in Hoogerheide.
 • Vanaf 1983 jaarlijks een Zonnebloemmiddag, een operette-uitvoering voor leden van de Zonnebloem.
 • Stichting De Parasol verlicht mede dankzij de financiële Kiwanis bijdragen de zorgen van schrijnende gevallen van stille armoede.
 • Bij kinderdagverblijf "De Pompon" is een "snoezelruimte" ingericht.
 • Een geldbedrag voor een film over de unieke weervisserij in Bergen op Zoom.
 • Voor verpleeghuis ABG een grootbeeld TV en een videorecorder.
 • Bij "Lambertijnenhof" is meegewerkt aan de aanleg van een dierenweide.
 • Een bijdrage aan de restauratie van de Ontmoetingskerk.
 • De Petrus en Paulus scouts een flink eind financieel uit hun afgebrande home geholpen.
 • Zonwering en een pingpongtafel voor het bejaardenhuis in Tholen.

Landelijk

 • Bij het Charter in 1979 is een aangepaste stacaravan voor lichamelijk gehandicapten geschonken aan AVO Gehandicaptenzorg en geplaatst op een camping in Hoogerheide.
 • De Clini Clowns konden meer kinderen laten lachen.
 • Stichting BBB kreeg de inrichting voor haar opvanghuis voor daklozen.

Internationaal

 • Een groot bedrag voor een gezinsvervangend tehuis voor zigeunerkinderen in Hongarije.
 • Bijdragen aan mondiale UNICEF projecten, zoals "help polio de wereld uit" en bestrijding van het jodiumtekort.
 • Medicamenten voor een Roemeens ziekenhuis.

Meer informatie
Kiwanis club
Bergen op Zoom
Internet: www.mulix.nl/kiwanis


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?