In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Mini-ondernemingen blijven groeien

Het kantoor van ABN/AMRO aan het Bredase Chasséveld was onlangs decor van een ontmoeting van bijzondere bedrijfsadviseurs. Mentoren en accountants van de regionale Mini-ondernemingen werden verrast op een feestelijke afsluiting van hun projecten. Er werd over de toekomst gesproken en de adviseurs wisselden - zeer belangrijk - hun ervaringen uit.

Joost Eijkens

Het project Mini-Ondernemingen biedt studenten in het beroepsonderwijs de mogelijkheid om gedurende een schooljaar zelf een onderneming te starten en te runnen. Mini-ondernemingen vormen niet alleen een goede voorbereiding op het zelfstandig ondernemerschap, maar zorgen er ook voor dat jongeren als ondernemende werknemers beter opgeleid en met de juiste werkmotivatie in het bedrijfsleven aan de slag kunnen. Ron Everstijn van hoofdsponsor ABN/AMRO loopt al enige tijd mee als mentor van een 'mini'. Afgelopen schooljaar was hij zelfs betrokken bij een internationale mini-onderneming. "Dat was geen succes. Er zaten vier Chinese leerlingen bij en die waren pas een paar weken in Nederland. De taalproblemen zult u begrijpen," hield hij zijn gehoor voor. Het product bleek niet realiseerbaar en de aandeelhouders - vaak familie, vrienden en kennissen - leden een paar euro verlies op hun investering.

Ondernemers in de dop
De groei van mini-ondernemingen zet zich ondertussen voort. Voorzitter Joost Eijkens vertelde: "In het nieuwe schooljaar verwachten we in Brabant en Zeeland met zo'n honderd mini's te starten. Onze regiomanager Jan van Asseldonk is in de afgelopen maanden de drijvende kracht geweest achter het verkrijgen van de noodzakelijke financiële middelen. " De voorzitter had ook nog een nieuwtje met de aanstaande naamswijziging van de Stichting Mini-Ondernemingen Nederland. De nieuwe naam Jong Ondernemen moet een bredere lading gaan dekken. Men richt zich op de bevordering van het ondernemersschap met concepten vanaf de basisschool tot het wetenschappelijk onderwijs. Na afloop was er voldoende tijd tot napraten. Zo vertelde Marcel van Etten van het Baroniecollege trots te zijn op de stijging van het aantal mini-ondernemingen op zijn school. "We gaan van twee naar vijf in het volgende schooljaar. Wij vinden het voor onze leerlingen prima leerprojecten," aldus de docent. Aanstaand regiocoördinator Jacques Hendriks vulde aan dat ondernemers in de dop ervaring goed kunnen gebruiken. "Het percentage startende ondernemingen dat mislukt is schrikbarend. Jongeren leren hiervan." In dat kader is het opmerkelijk dat de overheid enige jaren geleden verplichte ondernemersvaardigheden liet vervallen en nu een initiatief zoals Mini-ondernemingen van alle kanten ondersteunt.

Communicatie
Leo de Bruin en Bart Verkroost waren in hun hoedanigheid als accountant op de feestelijke middag afgekomen. Verkroost vond het prachtig om zijn mini zich te zien ontwikkelen. Leo de Bruin van Deloitte kent het klappen van de zweep na een aantal schooljaren begeleiding en ondervond het laatste schooljaar problemen. "De interne communicatie binnen mijn groep was gewoon niet goed. Onderlinge afspraken werden niet nagekomen en dan wordt het heel moeilijk om een gezamenlijk bedrijf op te zetten." Een gebrek aan goede communicatie is een veel voorkomende bottleneck voor mini-ondernemingen. Carmen Groeneveld is werkzaam bij ROC Midden-Brabant als studiebegeleidster en gespecialiseerd in communicatie. Ze vertelde: "Ik probeer leerlingen bewust te maken van het nut van effectieve communicatie. Hoeveel vragen heb je nodig om te weten wat je wilt weten. Gebruik open vragen en ben direct." De tips en adviezen werden nog lang uitgewisseld in het gebouw van ABN/AMRO.


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?