In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

"Breda staat momenteel op een tweesprong. Belangrijke beslissingen zullen op zeer korte termijn genomen moeten worden. Slaan we de ene richting in dan betekent dat vasthouden aan tradities. In het andere geval zeggen we 'ja' tegen een nieuw soort bedrijvigheid in onze stad."


Wethouder Adank Breda op de groene brug Prinsenbeek bij HSL lijn.

In zijn functie van Wethouder Grondbedrijf, Economische Zaken, Cultuur en Monumenten weet André Adank exact wat er speelt in Breda. Hij is dan ook de aangewezen persoon om zijn licht eens te laten schijnen op het huidige ondernemersklimaat in deze stad. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Wat zijn de speerpunten voor de komende jaren? En vooral: Waarom is het zo belangrijk dat er nieuwe vormen van bedrijvigheid ondersteund gaan worden. Ook Cees Budding - hoofd afdeling economische zaken - schoof aan voor de nodige toelichting. "Momenteel staan er heel wat projecten in de steigers, die Breda nog nadrukkelijker op de kaart zullen zetten."

Belangrijke schakelfunctie
"In economisch opzicht heeft Nederland er natuurlijk wel eens florissanter voorgestaan," valt Adank maar direct met de deur in huis.

"Wat je momenteel op het niveau van de landelijke economie merkt, is dat er van alle kanten geprobeerd wordt de klappen, voortkomend uit de macro economie (internationaal) op te vangen. Niettemin staat Breda voor een grote uitdaging. West-Brabant wordt algemeen betiteld als een belangrijk economisch gebied met voldoende potentie. Breda kan daarbinnen een zeer belangrijke schakelfunctie vervullen. Het is dan ook van het grootste belang, dat we die uitdaging - een verbindende rol te spelen tussen West en Oost-Brabant - met beide handen aangrijpen."

Creatieve industrie
"Breda heeft een uitstekende naam als het aankomt op woon- en leefklimaat," vervolgt Budding. "En dat vindt zijn weerslag op het bedrijfsleven. Deze stad heeft die kwaliteiten - ruimte, prima bereikbaarheid en ligging, kennis en innovatief vermogen - waarvoor bedrijven graag in de rij willen staan om zich binnen onze stadsgrenzen te vestigen. Het Amerikaanse bedrijf Abbott is daarvan een treffend voorbeeld." "Breda is een stad met een heel gedifferentieerd beeld aan bedrijvigheid. En daarbinnen is momenteel van het grootste belang, dat er een nieuwe vorm van bedrijvigheid ondersteund gaat worden, te weten de creatieve industrie." Adank legt hiermee één van de belangrijkste issues voor de komende jaren op tafel. "Er zal een koppeling gemaakt moeten worden tussen cultuur, economie en de potenties van de stad. Triple O is een uitstekend voorbeeld van deze nieuwe vorm van bedrijvigheid. Creativiteit en innovatievermogen moeten hier voldoende ruimte krijgen om de basis te leggen voor onze nieuwe, toekomstige economie."

Vestigingsmilieu
Naast belangrijke speerpunten als revitalisering en beveiliging, die al enkele jaren hoog op de agenda staan, maar zich inmiddels steeds meer bevinden in de sfeer van de uitvoering, vindt Budding het van het grootste belang eens in de voltallige breedte te kijken naar de kwaliteit van het vestigingsmilieu van de bedrijventerreinen. "Hoe kun je met elkaar ervoor zorgen, dat de kwaliteit van de terreinen intact blijft en zo mogelijk nog verder versterkt wordt. Dit reikt verder dan enkel praten over veiligheid. Ook beheer, het creëren van voorzieningen en een goede bereikbaarheid spelen hierbinnen een rol. Evenals kijken naar hoe je de ruimte kwalitatief het beste kunt gebruiken. Grond is tenslotte schaars. Andere topics waar vanuit economische zaken veel geld en energie in wordt gestoken, zijn de spoorzone en de meerwaarde die de hogesnelheidstrein op gaat leveren."

Innovatief vermogen
"Maar de allerbelangrijkste taak die er voor de komende jaren ligt, is om met elkaar - bedrijfsleven, onderwijs en overheid - in termen van innovatie en creativiteit ervoor te zorgen hoe we nog meer kunnen gaan presteren."

Stimuleren van het innovatief vermogen is het kernbegrip voor de komende jaren volgens Adank. "De spoorzone, aanleg van de HSL en de switch naar een creatieve industrie zijn hierbinnen belangrijke elementen." Op de vraag of het gaat lukken, laten Adank en Budding een overtuigend 'ja' horen. "Breda beschikt over voldoende kwaliteit om die vertaalslag te maken. Er zit voldoende potentie in het midden- en kleinbedrijf. En verder heeft deze stad heel wat in huis op het gebied van kennis en innovatief vermogen. Tel daar de algemene kwaliteiten van de stad, zoals ligging, bereikbaarheid en het positieve woon- en leefklimaat nog eens bij op en het mag duidelijk zijn waarom ik zo positief gestemd ben," verduidelijkt Adank hun beider mening. "Er liggen volop kansen, het is nu aan ons ze te grijpen!"


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?