In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

Hazeldonk. Nog altijd ­ samen met het aangrenzende Meer ­ het grootste grensoverschrijdende logistieke bedrijventerrein in West-Europa. Hazeldonk is circa 47 ha groot en biedt plaats aan meer dan 60 bedrijven, die samen goed zijn voor ongeveer 1100 arbeidsplaatsen. Direct gelegen aan de autosnelweg A16 is het bovendien het eerste dat u ziet als u de grens passeert en Nederland (weer) binnenrijdt.

Industrieterrein Hazeldonk: het industrieterrein voor wegtransport aan de A16 is na de grote infrastructurele aanpassingen zoals de HSL en nieuwe op- en afritten toe aan revitalisering van het eigen terrein.

De historie van dit terrein gaat inmiddels terug naar eind jaren '70 en pas sinds 1997 behoort het bij Breda. Het is tot op de dag van vandaag nog steeds een uiterst functioneel terrein, dat op een perfecte locatie ligt; vooral voor het wegtransport. Maar ook een terrein dat ondernemers de afgelopen jaren voor de nodige problemen gesteld heeft, waar een stuk terugval in uitstraling is ontstaan en gemoderniseerd dient te worden. "Aan de bedrijvigheid anno 2004 worden nu eenmaal andere eisen gesteld, dan toen het terrein ontwikkeld is en daar zal op geanticipeerd moeten worden, temeer daar er sprake is van een uitbreiding Hazeldonk III, die een vergroting van de capaciteit met 50% mee zal brengen," licht Ton van Tilburg ­ voorzitter van bedrijvenvereniging 'Logistic Center Hazeldonk' en directeur van 'A. van Tilburg BV' ­ toe.

Duurzame revitalisatie
Ook de gemeente Breda heeft hier de noodzaak van ingezien en 'groen' licht gegeven voor een duurzame revitalisatie van dit transport- en distributieterrein, dat al tientallen jaren een belangrijke rol in de economie en werkgelegenheid van West-Brabant vervult. "Om tot een optimaal resultaat te komen, is één zeer belangrijke randvoorwaarde gesteld en die luidt dat gemeente en bedrijfsleven gezamenlijk verantwoordelijkheid moeten nemen. Alleen zo kan deze revitalisering het beoogde succes opleveren," laat Jaap Lange ­ beleidsmedewerker stedelijke economie van de gemeente Breda ­ weten. En dat hier een stemming heerst van 'We moeten samen die schouders eronder zetten' wordt al snel duidelijk als de Ondernemer een gesprek aanknoopt met de diverse voorzitters van de werkgroepen, die zich inhoudelijk bezighouden met de voorbereiding en uitvoering van de acties.

Bereikbaarheid
Bij 'Frigo' kwamen zij bij elkaar om van gedachten te wisselen over welke knelpunten het eerste aangepakt dienen te worden. "Veiligheid en uitstraling; dat zijn toch wel de twee heetste hangijzers," volgens Van Tilburg. De werkgroep 'bereikbaarheid' wordt voorgezeten door Reinier van Elderen van Frigo Breda. "Wij proberen de bereikbaarheid van het terrein zo goed mogelijk te waarborgen en waar mogelijk te verbeteren. Vooral ook met het oog op de uitbreiding van Hazeldonk III. Er is bijvoorbeeld gesproken over een rondweg, maar dit idee bleek niet realistisch. Er is nu voor een andere oplossing gekozen, die mede voor de ontsluiting van Hazeldonk III kan zorgen. Ook de verkeersveiligheid moet eens flink onder de loep worden genomen. Het aanwijzen van voorrangswegen en een goede interne bewegwijzering kan daarin een eerste stap zijn. Maar ook de algemene bereikbaarheid kan en moet beter; zowel met betrekking tot (externe) bewegwijzering als ontsluiting."

Integrale veiligheid
Ook Claudia Oostvogels van 'Oostvogels Logistics B.V.' ­ werkgroep 'beheer en ruimtelijke kwaliteit' ­ ziet punten die verbetering behoeven. "Onze topprioriteit is het aanstellen van een terreinbeheerder. Hij moet ervoor zorgen, dat het terrein netjes blijft. Maar ook het behouden van het douaneterrein vinden wij gezamenlijk van het grootste belang." De werkgroep 'duurzaam ondernemen' die voorgezeten wordt door Peter Klijs van 'Beers Bedrijfsauto BV' is momenteel bezig met het inventariseren van wat er allemaal gezamenlijk ingekocht kan worden. Afvoer bedrijfsafval en energie zijn hiervan slechts een tweetal voorbeelden. Ben Schräder van 'Rüttchen B.V.' die de werkgroep 'integrale veiligheid' voorzit, laat weten middels deze werkgroep vooral de ondernemer bewust te maken van wat hij/zij nu eigenlijk zelf aan veiligheidsmaatregelen treft. "Deze individuele bevindingen gaan in kaart gebracht worden en van daaruit wordt gekeken naar het groter geheel ­ het terrein ­ en of de mogelijkheid bestaat, dat collectief op te pakken, door middel van bijvoorbeeld het plaatsen van camera's, slagbomen of wat dan ook. Ook gaan we ons opmaken voor het in de wacht slepen van het KVO Keurmerk Veilig Ondernemen."

Sterk visitekaartje
Alle werkgroepen zijn momenteel operationeel en na een periode van inventarisatie gaat gestart worden met de daadwerkelijke uitvoering. En dat deze revitalisering succesvol zal gaan verlopen, staat eigenlijk buiten kijf. Er zit flink wat dynamiek in de ondernemers hier ­ niet voor niets is bijna 90% lid van de bedrijvenvereniging ­ en ook de samenwerking met de gemeente Breda verloopt prima. Hazeldonk is een sterk visitekaartje voor Breda en in de toekomst, als die sprong naar een kwaliteitsverbetering is gemaakt, zal dit terrein alleen nog maar steviger op de kaart staan.


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?