In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
September 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Kansen voor ontwikkelaars?

Door de stagnerende afzet en de snel groeiende leegstand zijn ontwikkelaars steeds minder geneigd om nieuwe plannen te ontwikkelen. Toch zijn er ook in deze tijd nog wel kansen. De laatste jaren zijn er vooral luxe bedrijfsgebouwen bijgebouwd met een hoog kantoordeel van soms wel vijftig procent of meer. Met als gevolg dat er daarvan inmiddels meer dan genoeg staan in Nederland. Daarentegen werd de vraag naar minder 'luxe' bedrijfsgebouwen, voorzien van een klein kantoordeel en bestemd voor zwaardere bedrijvigheid, veel minder ingevuld. Daar liggen dus nog steeds mogelijkheden...


Het direct beschikbare aanbod bedrijfsgebouwen is de laatste tijd hard gegroeid en omvat inmiddels 6,5 miljoen vierkante meters, tegen 4,4 miljoen vierkante meters in 2003. Dit is een record: nog nooit was het aanbod bedrijfsruimte dat in Nederland te huur of te koop werd aangeboden zo groot. Het is zelfs bijna twee keer zo groot als de totale jaarlijkse nieuwbouwproductie van bedrijfsruimten.

Verhuiscarrousel
Meer dan in andere segmenten lijkt hier een verhuiscarrousel op gang te zijn gekomen die vooral ten koste is gegaan van bestaande gebouwen. Veel bedrijven zijn de afgelopen jaren verhuisd naar modernere huisvesting waardoor de leegstand van de aan het 'eind van de keten' liggende oudere gebouwen extreem groot is geworden. Liefst 85 procent van het direct beschikbare aanbod bedrijfsruimte betreft anno 2004 'tweedehands' ruimte. Ook het aanbod van nieuwe bedrijfsruimte is gegroeid, maar steekt met omvang van nog geen een miljoen vierkante meters toch relatief gunstig af tegen het talrijke aanbod van verouderde gebouwen.

'Kil' klimaat
In een dergelijk 'kil' klimaat zijn ontwikkelaars vanzelfsprekend weinig geneigd om plannen te ontwikkelen. Toch zijn er - voor wie ze weet te zoeken - nog steeds mogelijkheden. Zo krijgen de zogenaamde 'goederenhotels' voet aan de grond. Wie tijdelijk spullen wil opslaan of ruimtegebrek heeft, kan in zo'n goederenhotel ruimte huren. Er zijn al bedrijven die via deze goederenhotels hun vertegenwoordigers bevoorraden. Door het ruimtegebrek in veel gebouwen en woningen bleek het een formule die zelfs tegen de economische tegenwind in, een grote groei heeft vertoond.

Formules
Andere (mogelijk kansrijke) formules betreffen de niet aflatende vraag naar functionele ruimten zonder opsmuk, noch voorzien van 'toeters en bellen'. De laatste jaren zijn vooral luxe bedrijfsgebouwen bijgebouwd met een hoog kantoordeel van vijftig procent of meer. Daarvan zijn er inmiddels voldoende in ons land. Daarentegen werd jarenlang voorbijgegaan aan de vraag naar gebouwen met een beperkt kantoordeel (tien tot twintig procent) en geschikt voor zwaardere vormen van bedrijvigheid. Kortom 'back tot basics' zou best een aantrekkelijke formule kunnen zijn, mits de gemeenten hun terrein voor dit soort bedrijvigheid willen reserveren. Ook blijkt het op veel plaatsen nog steeds lastig om distributiecentra met een vrije hoogte van meer dan acht meter te vinden.

Herontwikkeling
Tenslotte lijken in een voorlopig dus nog zwakke markt de kansen vooral te liggen in projecten die nauw met de eindgebruikers worden afgestemd. Ook de markt van de herontwikkeling van verouderde bedrijfsgebouwen en bedrijventerreinen zal mogelijk steeds belangrijker worden als de eigenaren of verhuurders van dit soort gebouwen eenmaal inzien dat de combinatie van leegstand en huurprijsdaling noopt tot effectieve oplossingen. Niches zijn er altijd, ook al duurt het misschien nog even voordat de bedrijfsruimtemarkt weer een echte groeimarkt is.

(Bron: NVB Thermometer Bedrijfsruimten)


...werft
Roosendalers slaan geld bij elkaar voor het Franciscus Ziekenhuis

...kiest
"We helpen de ondernemer bij het nemen van de juiste beslissingen"

...verovert
Onderscheidend ict-concept verovert de markt vanuit Oosterhout

...helpt
'PSB geeft je bij export een duwtje in de rug'

...dupeert
Opgelicht?

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...overleeft
Samenwerken aan een solide basis voor continuïteit

...jubileert
Kiwanis Bergen op Zoom laat al 25 jaar zien wie en wat zij is

...groeit
Mini-ondernemingen blijven groeien

...netwerkt
'Het wordt weer een mooie beurs'

...innoveert
Innovatie en creativiteit staan de komende jaren centraal

...verwelkomt
The most American City of the Netherlands

...revitaliseert
Gezamenlijk de schouders eronder op Hazeldonk

...creëert
Een eigen plek voor creatieve industrie en technologie in Breda

...investeert
Grote Steden Beleid 2005 - 2009

...ontwikkelt
Nieuw bedrijventerrein aan de Adriaan Klaassenstraat

...onderneemt
KVO Keurmerk Veilig Ondernemen

...verandert
De groente- en fruitbranche in Breda

...verbetert
Gezamenlijk de schouders eronder

...vernieuwt
Nog groter, uitgebreider en succesvoller

...spreekt
In 't kort

...huisvest
Kansen voor ontwikkelaars?