In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Oktober 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl




Wethouder Brouwer:
"Het draait om mensen"

Wethouder Brouwer met onder meer Economische Zaken in zijn portefeuille, is oprecht trots op zijn woonomgeving. "Het bijzondere van deze gemeente is het grote aantal bedrijven dat mooie producten maakt en ook een goede marktbenadering heeft. Grote partijen zoals Audax en Ericsson kiezen toch niet zomaar voor Gilze en Rijen?"


Wethouder Brouwer.

Ook in Gilze en Rijen is de nieuwe tijd gemeengoed. Niks geen ambtenaren met loketten, maar een heuse bedrijfsaccount die zaken voor ondernemers efficiënt regelt. De heer Brouwer, portefeuillehouder Economische Zaken, vertelt: "Deze medewerker zorgt ervoor dat ondernemers niet langs verschillende loketten hoeven. We noemen hem ook wel eens gekscherend het oliespuitje binnen onze organisatie. Als zaken wat sneller moeten worden aangepakt, gebruikt hij zijn oliespuitje." Binnen de gemeente is de goedgeorganiseerde ondernemersvereniging GRIC actief. "De gemeente is ook lid van het GRIC. Wij organiseren regelmatig bijeenkomsten in samenwerking met hen. Uit de contacten tussen ondernemers komen leuke dingen voort. Enige tijd geleden heeft Audax samen met het bedrijf Curtec uit Rijen een nieuwe verpakkingsmethode ontwikkeld voor hun publicaties."

Dynamiek
Wethouder Brouwer laat historisch besef blijken als hij vertelt over de vroegere industrie van de gemeente. "In 1863 kregen we een spoorverbinding, waarmee de leerlooierijen hun productie konden vervoeren. De leerlooierijen van toen zijn er niet meer, maar daarvoor kwam andere bedrijvigheid. Er vestigde zich een aantal plasticverwerkende bedrijven die nieuwe werkgelegenheid creëerden." Aan economische potentie heeft het de gemeente nooit ontbroken. Ook de overgang van de leerlooierijen naar de nieuwe industrie werd voortvarend opgevangen. Halverwege de jaren zeventig vervielen liefst 1.600 arbeidsplaatsen in het dorp van 6.000 inwoners. "Ook dat kwam weer goed en geeft de enorme dynamiek van de gemeente aan. Er is altijd goed arbeidspotentieel, innovatie en aanwezig kapitaal geweest om steeds met de tijd mee te gaan. De plastic-industrie is ondertussen weer deels verdwenen, maar we hebben nog steeds volop industrie," aldus Brouwer.

Ondernemers met visie
De instelling van de gemeente naar ondernemers is flexibel te noemen. "We hadden pas geleden nog een ondernemer die zijn bedrijf plots moest sluiten en op zoek moest naar een nieuwe locatie. We hebben alles op alles gezet en binnen een paar maanden was hij weer onderdak in zijn nieuwbouw en kon weer produceren," vertelt Brouwer. Een bijkomend speerpunt is de bestrijding van jeugdwerkloosheid. "We hebben contacten met CWI. Zodra iemand jong is en werk zoekt, gaat Sociale Zaken er vol tegen aan," aldus de wethouder. Niet onvermeld mogen de revitaliseringinspanningen van de gemeente blijven. "Samen met de Kamer van Koophandel hebben we een studie gemaakt naar de opwaardering van onze bedrijventerreinen. Er zijn geen grote achterstanden, maar er kan hier en daar wat meer onderhoud worden gepleegd," aldus de wethouder. Een ander belangrijk punt is de vastgestelde Structuurvisie van de gemeente. "Daarin staat de wens tot een nieuw bedrijventerrein op Broekakkers-Oost. Het is de bedoeling om bestaande bedrijven vanuit de kernen daar naar toe te verplaatsen. Ontwikkelingen voor bedrijventerreinen hebben een lange doorlooptijd. We willen de groei voor zijn en als de Haansberg vol is, kunnen we ondernemers een nieuw terrein aanbieden. Er zal dan vijftig hectaren beschikbaar komen voor uitgifte." Belangrijk vindt Brouwer het contact met ondernemers. "Het draait uiteindelijk om mensen. Het is zo dat de gemeente uiteindelijk beslist wat er gebeurt, maar er moet wel samenwerking zijn. Je mag niet vergeten dat alles begint bij een ondernemer met visie. Hij wil winst maken, maar heeft eigenlijk vooral liefde voor zijn vak. Dat voel je als je met deze mensen praat. Die instelling moeten we als gemeentebestuur koesteren."


...informeert
Het kabinetsbeleid helder verklaard

...start
Gebouwtechnisch Maatwerk

...innoveert
Innovatief ondernemerschap in de (Starters)lift

...bezoekt
'Ik kan iedereen de Startersdag aanraden'

...jubileert
Twee generaties Fens 25 jaar bij KvK

...vergaart
Snel kennis vergaren tijdens een seminar

...belegt
De beleggings- adviseurs

...rijdt
Zakelijk onderweg

...netwerkt
Netwerken in de regio

...organiseert
Goes is economisch hart van Zeeland

...ontmoet
Ambiance van gastvrijheid

...onderneemt
Burgemeester geniet van ondernemers- geest

...presenteert
"Het draait om mensen"

...groeit
Vliegbasis Gilze-Rijen maakt zich op voor uitbreiding

...behartigt
Belangenbehartiging met sociaal gezicht

...golft
Golf slaat aan in regio Gilze en Rijen

...begeleidt
"Het gras is niet groener bij de buren"

...werkt
Vijftigplussers aan het werk houden, geen luxe maar pure noodzaak

...ontwikkelt
Risico en rendement dichter bij elkaar

...nomineert
Genomineerden BOS bekend

...dineert
Ontspannen bijpraten in een prinselijke ambiance

...revitaliseert
FinanciŽle steun is aanzet tot verdere revitalisering bedrijventerrein

...huisvest
NVM Bedrijfs Onroerend Goed komt met groot winkelmarkt- onderzoek