In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Adviesspreekuren voor de individuele ondernemer:
Ondernemen doe je met een coach

Een onderneming begin je, omdat je ergens goed in bent, maar helaas kun je niet overal verstand van hebben. Regelmatig twijfelt een ondernemer of hij de juiste beslissing gaat nemen of al heeft genomen.

Jan de Vos en Ronald van Tol.

Omdat dit feit niet op zichzelf staat, hebben het bestuur van ondernemerskoepel MKB-Bergen op Zoom en het Zoomvliet College (ROC West-Brabant) een modus ontwikkeld, waarbij zowel startende als gevestigde ondernemers op één locatie bij diverse specialisten gedurende een uur op tal van terreinen kosteloos informatie kunnen inwinnen. Op 28 september hebben negen verschillende vakspecialisten individuele ondernemers voor de eerste keer de weg gewezen in hun problematiek. Tot en met maart 2005 zullen nog vijf adviesspreekuur avonden volgen. Met dit unieke project bieden zij ondernemend Bergen op Zoom en omstreken een vertrouwd adres voor alle ondernemersvraagstukken.

Voor elke ondernemer
"Steeds vaker constateerden wij als bestuur van MKB-Bergen op Zoom dat ondernemers behoefte hadden aan één punt waar zij met hun vragen terecht kunnen, mede omdat zij niet wisten welke specialist zij voor welk probleem moesten benaderen", vertelt secretaris en mede-initiatiefnemer van het project Jan de Vos. "Uit onze contacten met het Zoomvliet College bleek dat ook zij met deze twijfel werden geconfronteerd. Gezamenlijk hebben wij de meest gestelde vragen in kaart gebracht en gekeken onder welk specialisme ze vielen. Vervolgens zijn wij nagegaan of wij die vragen vanuit ons ledenbestand konden beantwoorden in de vorm van een gratis spreekuur.

Een negental adviseurs heeft zich bereid verklaard, belangeloos gedurende zes avonden driemaal één uur onafhankelijk advies op zijn vakgebied te verlenen aan elke ondernemer, dus zowel aan startende als gevestigde ondernemers, lid of geen lid van MKB-Bergen op Zoom. Als een probleem raakvlakken heeft met een andere specialisatie, dan wordt de bezoeker doorgewezen naar die betreffende vakspecialist. Met dit unieke project kunnen ondernemers geld en tijd besparen, die zij beter kunnen besteden: aan hun eigen core business.

Bij ons initiatief staat de ondernemer centraal en niet de adviseur. Die denkt mee en vult objectief aan."

Specialisaties
De terreinen waarop informatie wordt gegeven zijn: notariaat, financiering en organisatie, boekhouding, accountancy, fiscaliteit, automatisering, personeelszaken, reclame, communicatie en public relations. "Als een ondernemer niet precies weet in welke categorie zijn problematiek valt, adviseren wij juist contact met ons op te nemen en zijn vraag aan ons voor te leggen", gaat Jan de Vos verder. "Wij zorgen ervoor dat hij op het afgesproken tijdstip terecht kan bij de juiste adviseur."

Praktijk
De vraagstukken waarmee ondernemers zoal worden geconfronteerd zijn talloos en zeer divers. Ronald van Tol, eveneens bestuurslid en initiatiefnemer noemt het voorbeeld van twee ondernemers op de eerste avond: "Hun vele vragen hebben we kunnen structureren en sommige ook kunnen beantwoorden, zoals: Waarom wilt u een eigen bedrijf starten? Welk product gaat u leveren en wat heeft uw klant daaraan? Heeft u al een businessplan en welke keuzes voor uw markt heeft u daarin gemaakt? Wie zijn uw klanten? In acquisitie bleek de ondernemer door onze coaching meer te kunnen dan hij dacht. De juridische vorm is in dit gesprek gekozen op basis van de afweging tussen fiscale argumenten en de aansprakelijkheid. Ook kon worden vastgesteld dat deze ondernemer BTW-plichtig is.

Een gevestigde ondernemer wilde aan de hand van een aantal brieven weten of zij die kon gebruiken als direct mail. We hebben wat tips gegeven, waardoor zowel tekst als inhoud de ontvanger duidelijk maken dat die juist van hΩΩr expertise gebruikt moet maken. Met betrekking tot de toekomstige website van het bedrijf hebben wij bij deze ondernemer onder andere getoetst, welke specifieke onderwerpen de bezoekers daarop wil aantreffen. Ook hebben wij haar geadviseerd hoe zij zelf content kan verzamelen, waarmee een professionele website bouwer direct aan de slag kan gaan.

Met de meest uiteenlopende vragen kunnen ondernemers terecht voor een eerste advies Ook al is er maar sprake van geringe twijfel, dan nog adviseren wij om die belangeloos te laten toetsen door een van onze experts. Het verplicht hen immers tot niets. Waarom het risico lopen van ontsporen, als je met een simpel advies op de rails kunt blijven?"

Agenda
De volgende adviesspreekuur avonden staan gepland op de dinsdagen 2 november, 30 november, 18 januari, 22 februari en 29 maart. De aanvang is 19.00 uur. Alle bijeenkomsten worden gehouden in de hotelschool van het Zoomvliet College, Meeussenstraat 13 te Bergen op Zoom. De avonden zijn gratis voor leden en voor hen die zich op die betreffende avond aanmelden als lid van MKB-Bergen op Zoom, de overige belangstellenden betalen e 25,00 per spreekuur.

Hoewel het inloopavonden zijn, adviseren wij om wachttijden of teleurstellingen te voorkomen, een afspraak te maken per e-mail info@mkb-boz.nl of fax 0165 395441.


...onderneemt
Het grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...start
"We maken kabaal voor de ondernemer"

...prikkelt
Kritische (zelf)reflectie prikkelt uw ondernemersgeest

...redt
'Eén ochtendje praten kan je bedrijf redden'

...spreekt
Maij-Weggen spreekt op eindejaars- bijeenkomst KvK

...bespaart
Tijdig uitschrijven bespaart geld

...deponeert
Boete bij te laat deponeren

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...informeert
Ondernemen doe je met een coach

...organiseert
Ondernemersgala 2004 En de winnaar is...?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

...behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...ontwikkelt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...netwerkt
Netwerken in de regio

...bezoekt
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad

...huisvest
Nieuwe internetsite funda in business