In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
November 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

Port Promotion Council Zeeland krijgt met ingang van 10 november dit jaar een nieuwe voorzitter. Het Council, dat de belangen behartigt van ruim negentig bedrijven die direct of indirect betrokken zijn bij de Zeeuwse havens, wordt dan aangevoerd door voormalig Dow-directeur en vice-voorzitter Wim Vrijland. Hans Plasse, die het Council voorzat sinds de oprichting, vindt het na ruim vijf jaar tijd om plaats te maken voor vers bloed.

Links is de heer Plasse, scheidend voorzitter. Rechts aankomend voorzitter Wim Vrijland.

"We hebben behoorlijk wat bereikt sinds onze oprichting in 2000", concludeert scheidend voorzitter Hans Plasse. "Bedrijven van beide kanten van de Westerschelde zijn lid geworden van PPCZ. Daardoor hebben we een sterk netwerk gecreëerd, waarvan niet alleen de ondernemers zelf, maar ook bestuurders en politici graag gebruik maken. We werken daar ook actief aan, bijvoorbeeld via de congressen die we jaarlijks organiseren of via havenbijeenkomsten, waar we onze eigen achterban en overheidsvertegenwoordigers met elkaar en met de haven in contact brengen."

Komst WCT hard nodig
Maar het succes van de afgelopen jaren betekent niet dat er in de toekomst op de lauweren gerust kan worden. Integendeel, vindt nieuwe voorzitter Wim Vrijland. "In de toekomst moeten we behouden en versterken wat we hebben opgebouwd, maar daarnaast moeten we vooral ook nieuwe activiteiten ontplooien. We willen de komende jaren de behoeftes van het bedrijfsleven nadrukkelijker voor het voetlicht te brengen." Een van die behoeftes is de komst van de WCT, stelt Vrijland: "De komst van de WCT is van substantieel belang voor Zeeland. Het containervervoer groeit snel, er bestaat bij een groot deel van onze leden een grote behoefte aan mogelijkheden die containers te verwerken.
Maar daarnaast is er nog een andere reden om te investeren in de logistieke tak van onze haven. Dat betekent dat er ook geïnvesteerd moet worden in de infrastructuur, die nu vaak een knelpunt oplevert. We denken dan aan een spoorverbinding met de oostkant van de kanaalzone, het vervoer per spoor bij Goes en omgeving, de tunnel bij Sluiskil en de nieuwe zeesluis bij Terneuzen."

Clustervorming
Hoewel de werkgelegenheid in de industrie al jaren terugloopt, acht Vrijland het van groot belang om ook die sector te ondersteunen. "Bedrijven pakken hun logistieke processen steeds efficiënter aan. Daardoor zie je dat meerdere stappen uit de totale keten zich op één plaats gaan concentreren. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij het Agripark in Sas van Gent en bij het Value Park bij Dow. PPCZ ondersteunt die ontwikkeling." Plasse vult aan: "De Zeeuwse havens zijn sterk industrieel gericht. Als één van die industrieën besluit hier minder te gaan investeren, heeft dat enorme consequenties voor de economie in deze regio.
Daarom moeten we ondernemingen steviger verankeren in deze regio, zodat je meer continuïteit krijgt, meer investeringen en meer werkgelegenheid. Samenwerking tussen de havenautoriteiten is daarbij niet voldoende, juist bedrijven moeten meer gaan samenwerken.
De politiek moet die samenwerking faciliteren, bijvoorbeeld door actief bedrijven te acquireren om zich hier te vestigen."

Haventoerisme
Een ander aandachtsgebied van PPCZ is communicatie met de Zeeuwse bevolking. "We moeten mensen overtuigen van het belang van de haven voor de Zeeuwse economie. Niet minder dan 35.000 mensen vinden hun werk in de haven of door de haven, dat is enorm veel." Om deze boodschap uit te dragen, organiseert PPCZ jaarlijks de Havendagen, waarop een groot aantal bedrijven in de haven te bezoeken is.

De komende jaren worden dergelijke activiteiten verder uitgebreid. Momenteel onderzoekt PPCZ de mogelijkheden voor haventoerisme, waarbij toeristen maar ook Zeeuwen een dag of middag kennis kunnen maken met de havens. Ook het onderwijs wordt door PPCZ bij de havens betrokken. Plasse: "We hebben actief contact met scholen. We bieden bijvoorbeeld gastdocenten vanuit de haven en onze leden hebben stageplaatsen voor scholieren en studenten. We zoeken steeds naar manieren om bruggen te slaan vanuit de haven naar de politiek, naar de bevolking en naar de onderwijsinstellingen. We willen het belang van onze havens onder de aandacht brengen en zo de positie ervan versterken."


...onderneemt
Het grootste zakelijke platform in Zuidwest Nederland

...start
"We maken kabaal voor de ondernemer"

...prikkelt
Kritische (zelf)reflectie prikkelt uw ondernemersgeest

...redt
'Eén ochtendje praten kan je bedrijf redden'

...spreekt
Maij-Weggen spreekt op eindejaars- bijeenkomst KvK

...bespaart
Tijdig uitschrijven bespaart geld

...deponeert
Boete bij te laat deponeren

...belegt
De beleggings- adviseurs

...werft
Regionaal dagblad ideaal voor personeelswerving

...informeert
Ondernemen doe je met een coach

...organiseert
Ondernemersgala 2004 En de winnaar is...?

...rijdt
Zakelijk onderweg

...roept
Havenburgemeesters roepen op tot bovenregionaal beleidsplan

...acquireert
Zeeland Seaports: meer aandacht voor acquisitie

...vervoert
Havens zijn heel belangrijk voor de Zeeuwse economie

...behartigt
Vrijland nieuwe voorzitter Port Promotion Council Zeeland

...ontwikkelt
Ontwikkelingen in de kanaalzone

...bindt
Clustervorming bindt industrie aan Zeeland

...ontwikkelt
Infrastructuur en arbeid belangrijke vestigings- voorwaarden

...vraagt
Gevraagd: Technisch personeel

...groeit
WCT bepalend voor economische toekomst Zeeland

...netwerkt
Netwerken in de regio

...bezoekt
Sfeer, bereikbaarheid en keuze winkelaanbod doorslaggevend voor bezoek aan binnenstad

...huisvest
Nieuwe internetsite funda in business