In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Dick Spijker
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

Directeuren van grote bedrijven hebben financieel specialisten in dienst, die advies geven over allerlei belangrijke bankzaken. De ondernemer van een minder groot bedrijf moet alle informatie zelf zoeken. Ondertussen wordt van hem of haar ook nog verwacht het bedrijf te runnen. Dick Spijker van Clou Consult BV in Roosendaal treedt op als onafhankelijk financieel adviseur. Hij kan voor de ondernemer de gesprekken voeren met juristen, banken en accountants.



"Mijn eigen 'ik' volgen, heeft in het verleden vaker uitgewezen dat het goed afloopt," vertelt Dick Spijker (45 jaar) enthousiast. Zijn vrouw is ook zelfstandig ondernemer. Zij importeert wijn vanuit Zuid-Afrika. Achter hun huis hebben ze zojuist een kantoor laten bouwen waar ze beiden ook klanten kunnen ontvangen. Dick Spijker: "Toen ik 27 jaar oud was, werkte ik tien jaar als beroepsofficier. Toen kreeg ik opeens de kans om de Hoger Kader opleiding bij de toenmalige AMRO-bank te gaan volgen. Daar heb ik geen minuut spijt van gehad. Ik heb op verschillende kantoren gewerkt, op het laatst als rayondirecteur in Scheveningen en als districtsdirecteur in Rotterdam-Noord. Na veel reorganisaties waarbij veel vrijheid van handelen voor de managers verloren ging, begon het ondernemerschap te kriebelen. Na zestien jaar bij de bank gewerkt te hebben, zette ik de stap. Terwijl ik er vroeger nooit aan had gedacht om voor mezelf te beginnen."

In slechte periodes gaat de rem erop
Ondernemers huren Dirk Spijker in als financieel adviseur en als klankbord. "Vroeger ging je naar de bank voor advies. Tegenwoordig zijn deze taken van banken ingedamd en hebben ze niet meer zoveel tijd voor uitgebreide dienstverlening. Ik probeer de ondernemer adviezen te geven tijdens het gehele traject van bancaire financiering en bedrijfsoverdracht.

Samen met de ondernemer breng ik de kredietbehoefte in kaart. Wat zijn de plannen voor nu? Maar ik vraag ook wat de plannen voor de verdere toekomst zijn en bekijk of we daar nu al niet op moeten inspelen. Daarna volgt het opstellen van de bancaire kredietpresentatie, die onderbouwd is met alles wat een bank nodig heeft om een gedegen oordeel te vellen.

Hierdoor wordt er niet vijftig keer heen en weer gebeld met vragen. Mijn eerste insteek is om de kredietaanvraag bij de huisbank neer te leggen, tenzij de opdrachtgever, de ondernemer dat niet wilt. De ondernemer kan natuurlijk ook besluiten om verschillende banken een kans te geven, Indien dat het geval is, vergelijk ik de aanbiedingen en breng een advies uit. Ik kijk of de prijzen ongeveer gelijk zijn en of de financieringsconstructie klopt. Als mijn hulp nodig is, ga ik onderhandelen. Vaak zitten ondernemers en mensen die bij de banken werken op een verschillende golflengte. Banken stellen soms andere vragen dan de ondernemer verwacht. Ik kan daar op anticiperen: door mijn ervaring weet ik precies wat ze bedoelen.Tevens kan ik vragen van ondernemers beantwoorden en natuurlijk ook die van de banken. In normale economische tijden is het gemakkelijk een financiering te krijgen, in slechtere periodes gaat de rem er op. Het gevolg hiervan is, dat één op de zes ondernemers zijn financiering niet rond krijgt.

De ondernemer kan mijn expertise gebruiken als hij of zij een pand wil aan- of verkopen, de facturen wel of niet door een factoringmaatschappij gaat laten innen en als er vragen zijn over vermogensbeheer, maar ook als het gaat over creditconstructies dan hoor ik het altijd graag. Het is een extra uitdaging voor mij om de financiering te regelen voor startende bedrijven."

Dick Spijker regelt bij bedrijven de financiën, terwijl de ondernemer zich met de bedrijfsvoering bezighoudt. Dick: "Hij huurt mij in feite in als financieel directeur voor die tijd dat hij er een nodig heeft."

Meer informatie
E-mail: info@clouconsult.nl
Internet: www.clouconsult.nl


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf