In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl
www.sitesupport.nl
www.deondernemer.com
Certificaat Investor in People
De sterren van Verhoeven Constructie

Vaardigheden van alle negentien medewerkers van Verhoeven Constructie in Zevenbergen zijn voortaan voor iedereen inzichtelijk. In de werkplaats hangt namelijk een sterrenschema met alle namen en vaardigheden. Samen met de directie worden streefsterren afgesproken, afhankelijk van de functie, voor een onderdeel dat een medewerker gaat verbeteren. Als dat gelukt is, komt er een ster bij op het schema.

De directeuren Marie-Anne en Tjeuvo Verhoeven hebben drie jaar geleden het familiebedrijf Verhoeven Constructie overgenomen van hun vaders. Daarmee namen zij automatisch ook de bestaande werkwijze over. "Op zoek naar iets om de boel los te trekken zijn mijn neef en ik terechtgekomen bij Investors in People", vertelt Marie-Anne. Het uit Engeland overgewaaide succesvolle programma Investors in People (IiP) heeft in de metaalbranche een programma lopen met adviesbureau PKM. Verhoeven heeft van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Daarbij is ook Syntens, Innovatienetwerk voor ondernemers, ingeschakeld. Syntensadviseur Ron Rosbak heeft in het traject een regisseursfunctie vervuld. Een zeer zichtbaar resultaat daarvan is een subsidie voor de aanloopkosten van de certificering. Maar ook na dit traject blijft Rosbak betrokken bij het constructiebedrijf. Zo kijkt hij nu mee naar mogelijkheden om de marketing te verbeteren.

Ideeën
Het doorlopen van het IiP-traject heeft twee jaar in beslag genomen. "Het kan sneller," stelt directeur Verhoeven, maar zij ziet er zelfs een voordeel in dat het Zevenbergse bedrijf er wat langer over heeft gedaan. Voor de medewerkers was de manier van kijken van IiP namelijk niet zó vanzelfsprekend. Door de extra tijd konden zij aan de nieuwe werkwijze wennen. Bijvoorbeeld aan een maandelijks werkoverleg. "De medewerkers komen nu met hun ideeën", vertelt de directeur. "Ze hebben gemerkt dat wij die ideeën belangrijk vinden."

Onwennig
Bij de audit in juni 2004 ter verkrijging van het certificaat Investor in People heeft Verhoeven Constructie nog enkele aanbevelingen gekregen. Eén lag op het gebied van heldere communicatie. Er zijn inmiddels twee middagen besteed aan het anders omgaan met elkaar. Doelstelling is om niet meer óver een ander te praten waar die niet bij is, maar om op die ander af te stappen als er zich een probleem heeft voorgedaan. Verhoeven: "Het is nog onwennig, maar ze hebben het goed opgepakt."

Cursussen
Vroeger deed Verhoeven Constructie ook wel aan scholing, maar via het sterrenschema gebeurt dat veel structureler. Werken aan vaardigheden hoeft volgens Marie-Anne Verhoeven overigens nog niet te betekenen dat de medewerker meteen een externe cursus gaat volgen. Een ervaren lasser kan deze vaardigheid ook wel op een andere manier bijspijkeren. En medewerkers kunnen ook veel van elkaar leren. Maar nu het constructiebedrijf heeft besloten om met een databaseprogramma te gaan werken, gaat wel iemand op cursus om deze voor het bedrijf nieuwe kennis binnen te halen.

Fluitend
Naar buiten toe merkt Verhoeven nog niet veel van het behaalde IiP-certificaat. Ze heeft niet het idee dat er orders door bijkomen: "IiP is, anders dan bijvoorbeeld een ISO-certificaat, nog niet erg bekend. Maar intern maakt het een groot verschil of de medewerkers fluitend naar het werk komen of mopperend." Bovendien denken Marie-Anne en Tjeuvo Verhoeven dat hun bedrijf er zonder de certificering op dit moment aanzienlijk minder goed voor zou staan.

Meer informatie
Wilt u weten wat IiP voor uw bedrijf kan betekenen, neem dan contact op met Syntens Ron Rosbak tel. 076-5646700 www.iipnl.nl of www.syntens.nl


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf