In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004

advertenties
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com
www.sitesupport.nl
Digitale belastingaangiften in 2005
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

Vanaf 1 januari 2005 zijn ondernemers verplicht hun aangiften omzetbelasting, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting digitaal in te sturen aan de Belastingdienst. De fiscus communiceert momenteel veel met de Nederlandse ondernemers om de overgang van papier naar digitaal zo soepel mogelijk te laten verlopen. We vroegen Wiebe Pera, voorzitter van het managementteam Belastingdienst Zuidwest, naar de stand van zaken.

Serge Temmerman.

Van de invoering van de verplichte digitale aangifte wordt veel verwacht in ambtelijke kringen, want landelijk wordt op termijn een besparing van liefst 750 arbeidsplaatsen begroot. "Men heeft het verlangen de Belastingdienst te laten afslanken. De digitale aangifte is onderdeel van het Belastingplan 2004 en zorgt voor een meer efficiënte overheid," vertelt Wiebe Pera. De invoering van de digitale aangifte is een grote operatie waarin jaren voorbereiding zijn gestoken. Eén van de activiteiten was de opzet van de digitale aangifte op vrijwillige basis. "Er zijn momenteel al enkele tienduizenden ondernemers die vrijwillig hun aangiften OB, IB en VPB digitaal doen. Sinds vorig jaar doet de Belastingdienst daar al proeven mee. Deze ondernemers geven aan over het algemeen tevreden te zijn en niet meer terug te willen naar papier," aldus Pera. De betrokken administratie- en accountantskantoren merken ook dat de digitale aangifte een tijdsbesparing oplevert. "Deze bedrijven kunnen ook efficiënter werken en hierdoor meer klanten bedienen met minder medewerkers," zegt Pera. In 2004 zijn door de fiscus al zo'n 40.000 aangiften omzetbelasting en ongeveer 20.000 winstaangiften (inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting) ontvangen.

Hobbeltjes
De grootste testcase voor de digitale aangifte zal eind februari komen. Pera legt uit: "De eerste verplicht digitale aangifte omzetbelasting zal over het tijdvak januari gaan. Deze moet eind februari zijn ingestuurd. We praten dan over zo'n 600.000 aangiften. In maart volgt dan hetzelfde aantal. Als er wat hobbeltjes zijn, zal dat eind februari blijken." De verdere afwikkeling van de ontvangen digitale aangiften zal niet wezenlijk veranderen met de huidige situatie. "Nu worden aangiften door medewerkers ingetoetst in het systeem van de omzetbelasting. In dat systeem vinden verschillende controles plaats. Het grote voordeel met de digitale aangiften is dat we de tijd voor het intoetsen niet meer nodig hebben en daardoor sneller kunnen controleren." Het is voor de Belastingdienst hierdoor dus mogelijk om eenvoudiger bepaalde fiscaal riskante transacties zoals de opname van grote reserveringen in BV's of andere grote afwijkingen te onderzoeken.

Software
Voordeel voor de ondernemers is dat de verplichte digitale aangifte zal leiden tot minder fouten in de verwerking. Prettig is verder de ontvangstbevestiging die de Belastingdienst verstuurd aan de inzender. "Wij nemen daarnaast aan dat de meeste ondernemers een koppeling zullen leggen tussen hun administratiesoftware en de mogelijkheid tot digitaal aangeven. Met zo'n verbinding kun je gegevens uit je administratie foutloos en snel overbrengen naar je aangifte." Ondernemers hebben de keuze uit de gratis on-line aangifte mogelijkheid via de website van de Belastingdienst, maar kunnen ook kiezen uit één van de tientallen (commerciële) softwareleveranciers. Wiebe Pera vertelt: "Wij bieden de softwareleveranciers de mogelijkheid om de software te laten testen. Daarvoor is er bijna dagelijks contact met hen geweest. Het is natuurlijk heel belangrijk dat deze software goed communiceert met onze systemen." In de winstaangifte is overigens wel de mogelijkheid om bij twijfel de Belastingdienst te vragen naar antwoord op een bepaalde fiscale vraag. Er wordt dus bij de afhandeling van fiscale aangiften nauwelijks nog papier gebruikt. "Enkel in het kader van een controle zullen we nog echte stukken opvragen. De rest zal vanaf 2005 digitaal verlopen," zegt Pera. Hij heeft ook nog een belangrijke tip voor ondernemers. "Begin vooral tijdig met de aangifte. Ga niet tot de laatste dag zitten wachten. Als het dan fout gaat, is er meteen een probleem. Bij de omzetbelasting leidt dat bijvoorbeeld meteen tot een verzuim," besluit Pera.


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf