In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Assurantiekantoren binnenkort gebonden aan Wfd
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

Vermoedelijk halverwege volgend jaar zal de Wet financiële dienstverlening (Wfd) in werking treden. De Wfd bevat regels voor het aanbieden van, het bemiddelen in en het adviseren over financiële producten aan consumenten en - in het geval van verzekeringen - ook aan bedrijven. De wet stelt eisen aan financiële dienstverleners op het gebied van integriteit, deskundigheid, integere bedrijfsvoering, financiële zekerheid, transparantie en zorgplicht. Branchevereniging NBVA was nauw betrokken bij de totstandkoming van de wet en is druk bezig de aangesloten kantoren zo goed mogelijk voor te bereiden.

NBVA-voorzitter Rob Groenemeijer.

De Wet financiële dienstverlening (Wfd) gaat onderdeel uitmaken van een nog groter wetgevingskader. Naar verwachting zal in 2006 namelijk de Wet Financieel Toezicht (Wft) worden ingevoerd. "Ongeveer alle financiële dienstverleners zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, assurantiekantoren en beleggingsinstellingen zullen hieronder vallen. De wereld van de financiële producten is de laatste decennia dan ook ingrijpend veranderd. Voorheen werden producten gescheiden verkocht. De laatste jaren worden echter steeds meer hypotheken verkocht met levensverzekeringen en vaak ook nog met gekoppelde beleggingsrekeningen. De wetgever had voor al deze producten verschillende regimes en dat was onhandig. Met deze nieuwe wet wordt dat gelijkgetrokken," aldus NBVA-voorzitter Rob Groenemeijer. De NBVA is een vereniging van onafhankelijke financiële en assurantieadviseurs. Meer dan 900, op kwaliteit en op onafhankelijkheid geselecteerde zelfstandige assurantiekantoren, zijn lid van de NBVA.

Toezicht
"We moeten niet verhelen dat de sector een aantal vervelende incidenten heeft gekend. Consumentenbescherming staat dan ook centraal in de nieuwe wetgeving. De branche moet ernaar streven elke klant op een heldere, transparante manier te behandelen. Consumenten moeten vertrouwen hebben in de advisering van onze sector," vertelt secretaris Wilbert Schellens. Voorzitter Groenemeijer vult plastisch aan: "Als we als consument naar de winkel gaan voor aardappels, groente of fruit dan willen wij prima spul. Je moet er niet ziek van worden. Van een hypotheek - vaak een van de grootste bestedingen in een mensenleven - moet je dus ook niet figuurlijk ziek worden." Met de wetswijziging wordt ook het toezicht op de branche geregeld. Wilbert Schellens vindt dat een goede zaak, maar verwacht weinig problemen voor de aangesloten adviseurs. "De betere kantoren werken al jaren zoals het onder de nieuwe wetgeving vereist is. Onze organisatie probeert onze leden van dienst te zijn met onze gebundelde kennis. Een voorbeeld daarvan is de NBVA Kwaliteitswijzer: een model waarmee kantoren hun bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren." De Autoriteit Financiële Markten (AFM) met als voorzitter de bekende Docters van Leeuwen zal gaan toezien op het gedrag van financiële bemiddelaars en adviseurs. Zij zal in eerste instantie een aantal eisen vooraf controleren bij het verlenen van een vergunning. Maar ook gaandeweg zal de AFM de gedragingen gaan toetsen. "Bijvoorbeeld over hoe we de consument zorgvuldig moeten behandelen en adequaat moeten gaan informeren. Via zogenoemde zelfregulering zullen de kwaliteitseisen in nauwe samenwerking tussen de AFM en de diverse brancheorganisaties vorm gaan krijgen," aldus Groenemeijer.


secretaris Wilbert Schellens.

Kwaliteitsimpuls
"Wij verwachten dat de wetgeving een kwaliteitsimpuls voor de hele sector zal betekenen. Uiteindelijk zullen we zien dat deze wet leidt tot betere kantoren en dat degene die het niet zo nauw neemt uit de branche wordt gezet," vertelt Schellens. De AFM heeft een compleet sanctiestelsel ter beschikking. Er wordt gestart met het geven van een aanwijzing voor een kantoor om te verbeteren. "Een stadium verder krijg je bij een overtreding een gele kaart. Het is net zo als in de sport, want als je een grove overtreding begaat krijg je meteen rood en wordt de vergunning ingetrokken," aldus Groenemeijer. "We verwachten niet dat die rode kaart vaak gegeven zal worden. Het blijven natuurlijk toch incidenten. De mindere kantoren zullen zich of moeten schikken in de regelgeving die wij voorstaan of van de markt verdwijnen. Beide mogelijkheden zijn positief voor de sector," vertelt Schellens


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf