In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
December 2004













advertenties
www.storimansenpartners.nl
bees-delivery.be




Onderzoek NVB en Twynstra Gudde:
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaalsyndroom'

In twee jaar tijd is de leegstand van kantoorruimte met bijna vijftig procent toegenomen. Op dit moment is ruim 5,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte direct beschikbaar. Dit enorme overaanbod zal de komende jaren aanhouden. Het verbouwen van structureel leegstaande kantoren tot woningen is mogelijk, maar dan moeten daarvoor door de overheid wel de nodige barrières worden weggenomen.


Tot deze conclusies komen NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, en Twynstra Gudde in een gezamenlijk onderzoek naar de huidige kantorenmarkt. Het beeld van de kantorenmarkt is nog uitermate somber. In de leegstaande kantoorgebouwen kunnen ruim 300.000 werkplekken worden gevestigd. Het is echter niet te verwachten dat de beroepsbevolking in korte tijd met dit aantal toeneemt. Met andere woorden het overaanbod aan leegstaande kantoren houdt vooralsnog jaren aan.

Fruitschaal
Volgens de twee organisaties laat de huidige kantorenmarkt zich vergelijken met een overvolle fruitschaal: het lekkerste en vervolgens iets mindere fruit wordt er vanaf gehaald terwijl de echt rotte appels en peren blijven liggen. De huidige kantorenmarkt lijdt aan dit fruitschaalsyndroom. Veel kantoren zijn zo oud en gedateerd dat er nooit een nieuwe gebruiker meer voor te vinden zal zijn.

Vervangingsmarkt
De kantorenmarkt is vooral een vervangingsmarkt geworden. Dertien procent van de kantorengebruikers hebben plannen om de komende drie jaar te verhuizen en dat is historisch gezien erg laag. Transacties op de markt hebben veelal betrekking op een vervangingsvraag of zijn het gevolg van reorganisaties waarbij in een aantal gevallen meer vierkante meters worden achtergelaten dan er in het nieuwe kantoor worden betrokken.

NVB en Twynstra Gudde pleiten dan ook voor een tweesporenbeleid. Enerzijds zal er veel oude en kansloze ruimten uit de markt gehaald moeten worden door sloop, renovatie of transformatie tot bijvoorbeeld woningen. Anderzijds is het van belang dat de nieuwe kantoren die nog worden toegevoegd aansluiten bij de wensen van de kantoorgebruiker. Er zal dus altijd nieuwe kantoorruimte worden bijgebouwd. In het belang van de economie!

Ombouwen
Voor het transformeren van structureel leegstaande kantoren bestaat bij marktpartijen zoals ontwikkelaars wel degelijk belangstelling. Om echter op jaarbasis substantiële aantallen woningen in kantoren te realiseren moeten er veel barrières worden weggenomen. Zo kan de regelgeving eenvoudiger en moet de overheid wellicht belastingvoordelen overwegen om het ombouwen van kantoren naar woningen te stimuleren. Tegelijkertijd moeten beleggers eerder besluiten hun bezit af te waarderen. Kortom, wordt in een gezamenlijke inspanning van beleggers, marktpartijen en overheden werk gemaakt van het wegnemen van barrières, dan kan het transformeren wel een belangrijke eerste stap zijn om de structurele leegstand op de kantorenmarkt aan te pakken.

Het kantorenmarktonderzoek van NVB en Twynstra Gudde is gebaseerd op een grootschalige enquête onder het bedrijfsleven en de overheid. Deze enquête is door Stogo onderzoek + advies uitgevoerd.


...spreekt
'Nederlandse overheid is anti-familiebedrijf'

...start
"Eén op de zes ondernemers krijgt de financiering niet rond"

...streeft
De sterren van Verhoeven Constructie

...stimuleert
Nyquist van maak- naar kennisindustrie

...werkt
'Beter dan beroepskeuzetest'

...netwerkt
'Grootste netwerk- bijeenkomst West-Brabant'

...rijdt
Zakelijk onderweg

...wint
"We kwamen om te winnen"

...belegt
De beleggings- adviseurs

...onderneemt
Een zakelijk goed huwelijk

...wijzigt
Worden grijze ken- tekens volgend jaar geel?

...informeert
De bijleenregeling en de bijleenregeling bij echtscheiding

...analyseert
Ondernemen: leidend of lijdend?

...regelt
Mijn bedrijf is mijn pensioen

...combineert
Alles over de nieuwe Wet kinderopvang, ingaande 1 januari 2005

...groeit
Personeel aannemen, wat moet en kan er geregeld worden?

...adviseert
Oei, ik groei

...helpt
Valkuilen voor snelgroeiende ondernemers

...digitaliseert
"Begin vooral tijdig met de digitale aangifte"

...verandert
Werkruimteregeling vanaf 1 januari 2005

...introduceert
Nieuwe wetgeving moet kwaliteitsimpuls geven

...organiseert
'Jij bent aan Z' geeft aanzet om eigen loopbaan te organiseren

...waardeert
Afwaarderen van leningen en deel- nemingen

...begint
Soiree de Beaujolais zeer geslaagd voor 250 ondernemers

...reist
Queens maken 'reis om de wereld'

...huisvest
'Kantorenmarkt lijdt aan fruitschaal- syndroom'

...intensiveert
Nog meer inzet voor West-Brabant

...bouwt
Bouw gestart eerste bedrijfsgebouwen op Heilaar Noord

...leest
In 't kort

...interesseert
Veel interesse voor eigen bedrijf