In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

Soms hebben ondernemers moeite de weg te vinden in het woud van vergunningen en eisen waaraan ze moeten voldoen op het gebied van milieu, Arbo, veiligheid en kwaliteit. SPM managementadvies BV biedt een soort van horizon voor het MKB. Het Bredase bedrijf vertaalt de eisen die opgelegd worden in eenvoudige termen en praktische regels.


Ondernemers Wil Dirks en Nico Kuiper maken met hun bedrijf SPM managementadvies BV de vertaalslag van beleid naar praktijk.

Wil Dirks en Nico Kuiper zijn twee van de vijf ondernemers die SPM managementadvies BV runnen. Als een onderdeel van Deloitte bestaat het bedrijf eigenlijk al een tijdje. Maar nu is SPM managementadvies BV verzelfstandigd. Nico Kuiper: "We blijven wel alle Arbozaken doen voor alle zestig Deloittekantoren en zijn een vraagbaak voor alle collega's op het gebied van Arbo, milieu, veiligheid en kwaliteit." Wil Dirks, die eerst een partner was van Deloitte, legt uit dat ze wel kunnen profiteren van het grote orgaan: "Zo huren we een deel van hun bedrijfsruimte en we hoeven ons niet bezig te houden met de managementtaken. Ik houd erg van mijn vak, dus ik vind het prettig dat ik me daar maar alleen maar op hoef te richten."

Verlagen Arbo en milieuhobbels
Nico Kuiper: "We maken de vertaalslag van beleid naar praktijk en verlagen de Arbo en milieuhobbels die een bedrijf moet nemen. Vaak weten ondernemers niet tot wie ze zich moeten richten als ze een vergunning nodig hebben en wat van hen verwacht wordt als ze uiteindelijk de vergunning gekregen hebben. Wij helpen bedrijven door precies het juiste niveau van milieu- en Arboinspanning aan te geven, zonder te moeten vervallen in allerlei systemen. Ons motto: 'Keep it simple'." SPM managementadvies BV zorgt voor alle benodigde vergunningen (bouw-, milieu-, lozings- en gebruiksvergunningen). Ook geven de adviseurs begeleiding tijdens vergunning-, bezwaarschrift- of beroepsprocedures. Ze regelen en coördineren de noodzakelijke onderzoeken en ze beoordelen de rapportages kritisch. Voor veel gebouwen is een gebruiksvergunning nodig. SPM managementadvies BV verzorgt de aanvraag en geeft adviezen, zodat een vergunning snel en gemakkelijk verkregen wordt. Ook adviseert het Bredase bedrijf op Arbogebied. SPM managementadvies BV voert risico-inventarisaties en evaluaties (RI&E) uit, stelt het plan van aanpak op en verzorgt de verdere procesgang. Tenslotte ondersteunt het bedrijven en instanties bij het opzetten van de bedrijfshulpverlening (BHV). Doel van deze hulpverlening is om bij ongevallen en calamiteiten snel en effectief te kunnen handelen. Voor de bedrijfshulpverlening zetten ze een organisatie op, hulpverleners worden opgeleid, een calamiteitenplan wordt opgesteld, ontruimingsoefeningen worden gehouden, de communicatie wordt verzorgd en plattegronden met vluchtwegen en nooduitgangen worden gemaakt.

Zeggen tegen de gemeente dat hun eisen op de Wet milieubeheer te hoog zijn
De verschillende gemeentes kunnen de Wet milieubeheer op verschillende manieren interpreteren. Hierdoor hebben ze allemaal verschillende eisen. Wil Dirks: "Wij kunnen naar de gemeente gaan en zeggen dat hun eisen te hoog zijn. Soms is een lagere eis ook genoeg om te voldoen aan de norm. Een garagevloer hoeft bijvoorbeeld niet perse vloeistofdicht te zijn, terwijl dit vaak wél geëist wordt door gemeenten. Een veel (goedkopere en simpelere) oplossing is een vloeistofkerende vloer. Het zoeken naar creatieve oplossingen loont. Zo zijn ook meerdere oplossingen mogelijk voor (brand)veiligheidsproblemen of opslagvoorzieningen voor gevaarlijke stoffen." Vaak worden de opgelegde eisen bijgesteld door onze inzet. Ook krijgen individuele bedrijven nogal eens het verzoek van de gemeente een bodemonderzoek, geluidsonderzoek, klimaatsonderzoek of een luchtmeting uit te voeren. SPM managementadvies BV kan de ondernemer adviseren en uitleggen hoe hij of zij dit af kan handelen.

Partnership voor een jaar lang advies
SPM managementadvies BV heeft met meerdere bedrijven een 'partnership' afgesloten. Voor 600 euro per jaar is een bedrijf dan verzekerd van alle basishulp op het gebied van milieu, Arbo, kwaliteit en veiligheid. De ondernemers krijgen twee adviesbezoeken per jaar, reguliere updates en ze kunnen gebruik maken van de helpdesk functie. Ook kan SPM managementadvies BV namens bedrijven optreden in de richting van de gemeente. Nico Kuiper: "Hiermee hoef je je niet meer druk te maken om de verschillende milieu-, Arbo-, kwaliteits- en veiligheidseisen. Kortom, met een minimum aan inspanning kan een maximaal resultaat worden bereikt."

Meer informatie
Internet: www.spm-advies.nl
E-mail: info@spm-advies.nl


...fuseert
Eén ROC voor West-Brabant

...start
Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

...vernieuwt
Het Blushuis komt tot leven.

...exporteert
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

...presenteert
Moerdijkse Hoek weer stap dichterbij

...belegt
De beleggings- adviseurs

...spreekt
Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

...viert
Samen sterker dan alleen

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Iveco
- Mercedes-Benz
- Nissan
- Peugeot
- Renault
- Scania
- Skoda
- Volkswagen

...organiseert
Vijfde BIT-Trofee in het teken van 'gevonden worden' op internet

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...coacht
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

...wint
Stijn Deelen van Interbrew Key-Account Manager van het Jaar

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

...huisvest
Kantorenmarkt moet anders worden benaderd

...leest
In 't kort

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland