In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




De huurders van het eerste uur hebben er zin in.
Het Blushuis komt tot leven.

'Breda heeft meer jonge ondernemers nodig. Bedrijven die hun nek durven uit te steken en zo zorgen voor de noodzakelijke vernieuwing.' Aan het woord is André Adank, wethouder van Economische Zaken en een vurige pleitbezorger van Brabant Stad. Hij wil de strijd aan met de Randstad. De creatieve industrie van Breda heeft dan ook zijn warme belangstelling. Het Blushuis is een eerste stap naar een brede clustering van talentvolle ondernemers. Een vitale broedplaats voor innovatief ondernemerschap.


Ruim de helft van het Blushuis is al verhuurd. Ongetwijfeld zal dat ook te maken hebben met het bijzondere ontwerp. De architect Max van Aerschot heeft de plannen gemaakt voor een ingrijpende metamorfose van de oude brandweerkazerne.

'Het succes van het Blushuis is cruciaal. Het grenst direct aan de Spoorzone. Een 160 hectare groot gebied dat profiteert van het nieuwe HSL-station. Hier moet het allemaal gaan gebeuren. De TripleO-campus met het Blushuis is de start van deze ontwikkeling.' vertelt wethouder Adank.

Filmladder
Als het aan de eerste huurders ligt krijgt de wethouder zijn zin. Ivo Willekens voldoet prima aan het door hem omschreven profiel van de ambitieuze ondernemer. Willekens is een van de oprichters van internetbedrijf E-sites. 'We willen verder groeien en dat kan hier. Het is een gebouw met karakter, dat sprak ons wel aan.' E-sites ontwikkelt internetgerelateerde oplossingen om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Een goed voorbeeld is de bekende filmladder. Willekens: 'De productie van alle filmladders in de vele lokale kranten kostte vroeger veel tijd en geld. Dit proces hebben we met behulp van internet volledig geautomatiseerd met een aanzienlijke kostenbesparing als gevolg.'

Kruisbestuiving
Een andere huurder van het eerste uur is grafisch vormgever Maaike Klijn. Zij is het klassieke voorbeeld van een ondernemer die de zolderkamer is ontgroeid. Afgestudeerd aan de academie in Arnhem heeft zij anderhalf jaar geleden ervoor gekozen om terug te keren naar Breda. Klijn: 'Ik heb mijn netwerk in Arnhem achtergelaten om in mijn geboorteplaats iets op te bouwen. Het Blushuis is voor mij ideaal omdat er veel verschillende mensen gaan werken uit allerlei disciplines die elkaar aanvullen.' Maaike Klijn verwacht veel van die kruisbestuiving.

Grand-café
Dat geldt in nog sterkere mate voor Rene Bego, directeur van uitgeverij Mo'Media, die daarbij een centrale rol ziet weggelegd voor het middenin het Blushuis gelegen grand-café. 'Het is een prettige plek om zaken te bespreken of om mensen te ontmoeten. Je bent er even weg uit je eigen omgeving. Als uitgever krijg je veel aanloop, van bijvoorbeeld fotografen, vormgevers en tekstschrijvers.' Het grand-café is een welkome aanvulling op de 300 m2 die Mo'Media huurt. 'Na 7 jaar van groei krijgen we hier weer de ruimte.'

Vreemde eend
Tussen al dat technisch en creatief geweld is Renee Leenders, de oprichter van kinderdagverblijf Hupsakee, een vreemde eend in de bijt. Vernieuwingsdrang is haar echter niet vreemd: "Ik heb zelf jarenlang als leidster bij verschillende kinderdagverblijven gewerkt en dan zie je allerlei dingen waarvan je denkt: dat kan beter." Ze noemt onder andere de ruimere openingstijden en het moestuintje. "Peuters kunnen hier hun eigen plantjes zien groeien, leuk en leerzaam." En goed nieuws voor haar medehuurders in het Blushuis: zij krijgen voorrang op de wachtlijst. Zelf kan Renee niet wachten. Haar virtuele adres op het internet is al klaar, nu het Blushuis nog. "De plek is natuurlijk geweldig. Naast een groen park, lekker in het centrum en door de centrale ligging goed bereikbaar voor elke inwoner van Breda."

Sterke troef
Een andere partij die aan de wieg heeft gestaan van de ontwikkeling van de TripleO-campus en het Blushuis is de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant. REWIN bevordert de regionaal economische ontwikkeling door bedrijven te stimuleren in West-Brabant te investeren, onder andere door het informeren en adviseren van bedrijven bij kantoor- en bedrijfsvestiging. De heer Paul Nijskens, directeur van REWIN is enthousiast; "REWIN heeft zich sterk gemaakt voor de komst van een kennisintensieve bedrijvencampus naar Breda, vanwege de grote economische impact die o.a. techno-starters op de regio hebben. Het laat ook zien dat investeerders geloof hebben in de potentie van de stad Breda om verder te groeien in hoogwaardige bedrijvigheid. Het versterkt bovendien het totale regionale vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven. Wij komen jaarlijks met vele bedrijven in contact die informatie zoeken over passende vestigingslocaties, met het Blushuis heeft West-Brabant in het algemeen en Breda in het bijzonder op dat gebied een sterke troef in handen".

Het eerste wapenfeit
Het Blushuis is onderdeel van de TripleO campus. De ontwikkeling van dit gebied is in volle gang. Naar verwachting wordt het Blushuis eind 2005 opgeleverd. Het eerste wapenfeit is echter de voltooiing van het nieuwe onderkomen voor architectenbureau Rothuizen van Doorn 't Hooft. In opdracht van Stadsherstel Breda is een uit 1843 daterend onderdeel van de verdedigingswerken geconsolideerd en overkapt. Geleidelijk aan zullen meerdere gebouwen volgen waar stuk voor stuk bedrijven en onderwijsinstellingen zullen worden gevestigd die bijdragen aan een optimaal klimaat voor de creatieve industrie van Breda.

Meer informatie
Meer weten over het Blushuis? Kijk op www.blushuis.nl of stuur een mail naar info@blushuis.nl. U kunt ook contact opnemen met REWIN West-Brabant via 076 - 56 46 780.


...fuseert
Eén ROC voor West-Brabant

...start
Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

...vernieuwt
Het Blushuis komt tot leven.

...exporteert
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

...presenteert
Moerdijkse Hoek weer stap dichterbij

...belegt
De beleggings- adviseurs

...spreekt
Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

...viert
Samen sterker dan alleen

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Iveco
- Mercedes-Benz
- Nissan
- Peugeot
- Renault
- Scania
- Skoda
- Volkswagen

...organiseert
Vijfde BIT-Trofee in het teken van 'gevonden worden' op internet

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...coacht
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

...wint
Stijn Deelen van Interbrew Key-Account Manager van het Jaar

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

...huisvest
Kantorenmarkt moet anders worden benaderd

...leest
In 't kort

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland