In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005

advertenties
www.sitesupport.nl
www.storimansenpartners.nl
www.deondernemer.com
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

Dat een bezoek aan de Internationale Handelsdag van de kamer van koophandel nuttig kan zijn ondervond Ed Hobo van Hobo Trading Europe in Steenbergen. "Dat kan ik iedere exporteur aanraden. Ik heb daar veel bruikbare informatie gehaald. Je moet je van tevoren goed verdiepen in de mogelijkheden maar ook in de verschillen." Ed Hobo heeft inmiddels een stappenplan opgezet om tot export te komen. "We gaan nu proefdraaien in België."


Ed Hobo van Hobo Trading Europe: "Ondanks een verenigd Europa bleek export niet zo gemakkelijk." (foto: Erald van der Aa)

Hobo startte zijn bedrijf, een importeur en groothandel in persluchtgereedschappen, momentsleutels en jachtlakken, in 1992. Hij onderkende na een aantal jaar de noodzaak tot exporteren. "De Nederlandse markt is te klein voor ons. Om te overleven hebben wij afzet in het buitenland nodig. Wij beschikten al over de nodige buitenlandse contacten vanwege import uit de Verenigde Staten, België, Duitland en Engeland. Toch bleek exporteren niet zo gemakkelijk, ondanks een verenigd Europa."

Een andere aanpak in export naar de verschillende landen is nodig, heeft ook Hobo ervaren. "Dat komt bijvoorbeeld door het verschil in mentaliteit. Maar ook de wetgeving verschilt per land, zelfs binnen Europa. Een goede voorbereiding is daarbij van groot belang." Tijdens de Internationale Handelsdag 2005, die op 2 april plaatsvindt in Roosendaal kunnen beginnende exporteurs veel informatie krijgen.

Sinds 2003 is Hobo Trading Europe ISO 9001:2000 gecertificeerd op alle bedrijfsonderdelen. Het bedrijf is tevens een erkend leerbedrijf voor zowel MBO- als HBO-studenten. "Wij hebben daar goede ervaring mee. Ik heb drie mensen op de loonlijst staan, maar in de praktijk zijn we vaak met z'n achten, dus met vijf stagiaires erbij. We leren van elkaar en zij stimuleren ons ook", vertelt Hobo.

De Kamers van Koophandel West- en Midden-Brabant en Zeeland organiseren op zaterdag 2 april 2005 een Internationale Handelsdag. Deze vindt plaats van 10.00 tot 16.00 uur in het RBC Stadion te Roosendaal. Deelname voor bezoekers is gratis. Doel van deze dag is ondernemers met im- of exportplannen informatie te verschaffen, onder meer via een uitgebreide informatiemarkt, diverse workshops en gesprekken met specialisten. Speciale aandacht is er voor de handel met België. Deze dag is mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ING bank District West- en Midden-Brabant, ESJ Accountants & Belastingadviseurs, EBC Taleninstituut en Drukkerij Romein. Informatie en aanmeldingen: Marc Groothuijse (076) 564 68 96 of www.kvk.nl/internationalehandelsdag


...fuseert
Eén ROC voor West-Brabant

...start
Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

...vernieuwt
Het Blushuis komt tot leven.

...exporteert
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

...presenteert
Moerdijkse Hoek weer stap dichterbij

...belegt
De beleggings- adviseurs

...spreekt
Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

...viert
Samen sterker dan alleen

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Iveco
- Mercedes-Benz
- Nissan
- Peugeot
- Renault
- Scania
- Skoda
- Volkswagen

...organiseert
Vijfde BIT-Trofee in het teken van 'gevonden worden' op internet

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...coacht
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

...wint
Stijn Deelen van Interbrew Key-Account Manager van het Jaar

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

...huisvest
Kantorenmarkt moet anders worden benaderd

...leest
In 't kort

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland