In de periode 2000 - 2007 verscheen in Zuidwest-Nederland het blad 'De Ondernemer'.
Hier vindt u het online archief van deze uitgaves, gepubliceerd door SiteSupport Online Communicatie. De actuele website van deOndernemer vindt u op www.deondernemer.nl
Maart 2005













advertenties
bees-delivery.be
www.storimansenpartners.nl




Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

Modestyliste Patty Zomer is een echte 'fashionata'. Als Dolly Dot zocht ze vroeger al de kleding bij elkaar voor optredens van de meidengroep. Later presenteerde ze het televisieprogramma 'De Modepolitie', waarin ze samen met Nada van Nie ongezouten hun mening gaven over de kleding van mensen die ze tegenkwamen op beurzen. Voor de slechtst geklede persoon stelden ze een nieuwe kledingkast samen. Als styliste werkte Patty voor Anita Witzier, Angela Groothuizen, Jochem van Gelder, Isa Hoes en Trijntje Oosterhuis.

Patty Zomer (43) is ondernemer: freelancer. Maar wel vanuit een luxe positie: ze doet alleen de dingen die ze leuk vindt en absoluut niks voor het geld. Patty: "Soms zie ik wel eens stylistes met auto's... dat ik me afvraag hoe ze het geld daarvoor bij elkaar verdiend hebben. Ik merk dat ik vroeger ambitieuzer was, toen wilde ik als styliste bij het modetijdschrift ELLE werken. Nu vind ik het belangrijker dat de mensen waarmee ik werk aardig zijn. Heb ik over een opdracht geen goed gevoel, dan doe ik het niet. Zo was er laatst een jongensbandje, die me gevraagd hadden de kleding voor hun optredens bij elkaar te zoeken. Maar deze jongens waren zo arrogant, dat ik besloot het niet te doen: zonde van de dag die ik aan hen moet besteden." Patty's werk is veelzijdig: ze doet uiteenlopende dingen op het gebied van zang of mode. De ene keer is het een opdracht voor een tijdschrift, de andere keer voor een tv-opname. Zo zat ze ook in de jury van het programma 'Popstars the rivals'.

Stoere jongens zoeken op de Amsterdamse Dam
Voor de televisiezender Fox Kids gaat ze de nieuwe meidengroep 'KUS' voorzien van trendy kleding. Patty Zomer: "Dit groepje gaat net zoiets worden als de Belgische K3, alleen is de doelgroep iets ouder." Leuke projecten genoeg dus voor Patty. Maar welke opdracht vond ze tot nu toe het leukst? Patty: "Voor het jongerentijdschrift 'Webber' heb ik hele aparte dingen gedaan. Zo moesten er een keer een aantal stoere snowboarders wintersportkleding showen voor een advertentie. Maar hoe kom je aan de juiste personen? Toen ben ik naar de Amsterdamse Dam gegaan en heb daar jongeren geselecteerd die daar toevallig rondliepen en ze gevraagd of ze modellenwerk wilden doen. Ze kregen er geen vergoeding voor, maar mochten wel een week mee naar de Franse Alpen en werden daar gefotografeerd. Voor de jongeren was het een feest. Verder reis ik natuurlijk graag voor mijn werk. Voor het blad Comsopolitan ben ik een keer naar Miami geweest en met Trijntje Oosterhuis ben ik een keer naar Londen gegaan om kleding te zoeken voor haar en haar zangeressen voor een tour." Maar het is niet alleen maar glitter en glamour tijdens een werkweek van een styliste. Patty Zomer: "Mensen onderschatten het vak vaak. De kledingstukken die de zangers, presentatoren en bands aanhebben, leen ik meestal. Als je dit bij de winkels wilt doen, moet je hiervoor vaak 'bedelen'. Hoewel de naam van de winkel bij de aftiteling van het programma genoemd wordt, zijn ze niet happig hun kleding uit te lenen. Voor mij werkt dit wel vertragend. Tegenwoordig heb ik met mezelf afgesproken dat ik het één keer vraag, willen ze het niet, dan ga ik naar een ander.

Bij opnames ga ik twee uur van tevoren met mijn kleding naar de studio en kijk ik wat er gedragen gaat worden. Met de kleding ben ik overigens altijd aan het sjouwen: want na de opnames moeten de artikelen natuurlijk ook weer terug. Het gebeurt wel eens dat er iets kwijtraakt. Dit wordt mij dan gefactureerd, maar ik bereken dit weer direct door aan mijn klant. Ook loop je het risico dat er lipstick op de kleding komt of dat er iets beschadigt. Natuurlijk moet ik de kleding laten stomen en weer netjes afleveren bij de winkels."

Vroeger droeg ik het liefste joggingwear
"Wat ik per maand voor mezelf uitgeef aan kleding? Dat is heel verschillend. De ene maand niks en de andere maand koop ik voor 1500 euro. Mijn favoriete winkelsteden zijn Amsterdam, Den Haag en Rotterdam." Ondanks het feit dat ze werkt als styliste en ook de kleding voor bekende Nederlanders verzorgt, vindt Patty zichzelf niet echt een trendsetter. "Dit ben ik alleen als ik mijn best er voor doe om met iets anders dan anders voor de dag te komen. Vroeger droeg ik het liefst lekker zittende kleding, zoals joggingwear. Het interesseert me niet wat anderen van mij vinden, maar deze sportkleding komt niet representatief over. Hierin heeft het programma 'De Modepolitie' me wel een beetje beïnvloed. Daarom moet ik er wel een beetje opletten hoe ik de deur uitga, anders hebben de roddelbladen direct hun commentaar klaar."


...fuseert
Eén ROC voor West-Brabant

...start
Pragmatisch omgaan met moeilijke milieu-, Arbo- en veiligheidsregels

...vernieuwt
Het Blushuis komt tot leven.

...exporteert
Internationale handelsdag nuttig voor beginnende exporteur

...presenteert
Moerdijkse Hoek weer stap dichterbij

...belegt
De beleggings- adviseurs

...spreekt
Bedrijfsbezoeken verhelderen blik van bestuurders

...viert
Samen sterker dan alleen

De Ondernemer Bedrijfsautospecial '05

- Ford
- Iveco
- Mercedes-Benz
- Nissan
- Peugeot
- Renault
- Scania
- Skoda
- Volkswagen

...organiseert
Vijfde BIT-Trofee in het teken van 'gevonden worden' op internet

...adviseert
Familiebedrijf; strategisch management en planning (deel 2)

...coacht
Coaching kan wel een steuntje in de rug geven

...wint
Stijn Deelen van Interbrew Key-Account Manager van het Jaar

...kleedt
Patty Zomer: "Het vak van modestyliste wordt vaak onderschat"

...draagt
Zomertrends voor de mannen

...shopt
Zomertrends voor de vrouwen

...ontvangt
Duurzame energie leidt tot Zeeuwse Milieuprijs

...huisvest
Kantorenmarkt moet anders worden benaderd

...leest
In 't kort

...onderzoekt
Bedrijfsactiviteiten niet massaal naar het buitenland